Eleventh Hour – 1.01 – Resurrection

 
Beküldte: tess 2008 November 8, 17:33-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Eleventh Hour,Pilot témába.

Premier: 2008/10/9
Írta: Mick Davis
Rendezte: Danny Cannon

Dr Jacob Hood briliáns tudós, akit az FBI bőszen is foglalkoztat nem mindennapi bűnesetek megoldására. Újdonsült társával Rachel Young ügynökkel a legújabb esetük egy merőben furcsa kísérlet eredménye. Egy lecsúszott biztonsági őrnek 19 flakon tartalmát kell megsemmisítenie, amikor is a kiváncsiságának hála lebukik. Az ügy akkor kezd eldurvulni, amikor kiderül, hogy a flakonokban 19 sikertelen emberi klón van…

Megjegyzés: Úgy fest, minden évben van valami trendi, amit aztán pár sorozat próbál is szépen meglovagolni. A mostani a jelek szerint a „high-concept” hatás, amire eddig csak a Fridge volt ugye, meg a hamarosan következő Doolhouse. A fene se gondolta, hogy a CBS remake újonca az Eleventh Hour is ebbe a kategóriába tartozik. Ha ezt előbb tudom, akkor talán jobban odafigyeltem volna. 

És ha már remake akkor érdemes pár szót ejteni a kanadai verzióról is. A széria eredetileg 2006-ban indult az ITV1 műsorán, ahol is 4 részt élt meg. Magyarán egy mini-sorozattal volt dolgunk, aminek a főszerepében olyan nagy név villogott, mint Patrick Stewart (X-Men széria, Star Trek DSN) vagy Ashley Jensen (Extras, Ugly Betty).

Szóval ezt a 4, részenként 90 perces történetet gondolta újra Jerry Bruchiemer és társai, akik egy teljesen más oldalról kívánták megközelíteni a történetet. Bár nem tudom mennyiben más az, hogy tipikus amerikai köntösbe öltöztetik a szériát. Magyarán adott egy stílusos doki, akinek a tudása szinte mindenre kiterjed. Sajátos módszerei és elképzelései vannak, melyek olykor érzéketlennek is tűnhetnek, de végső soron is mindig sikeresek. Na vajon kiről mintázhatták a karaktert? Aztán ott van segít Young ügynök, aki amellett hogy roppant rideg és vérprofi még kegyetlen jó nő is. Ezt az alkotók az elejétől a végéig éreztették is velünk. Gondolom itt is simán feltudnánk sorolni legalább 2-3 sorozatott, ahol ez bevált.

A sorozat gerincét Dr. Hood morbid nyomozásai adják, melyek érzésem szerint erőteljesen feszegetik majd a tabukat is. Jó példa erre mindjárt a Pilotban felvetett emberi klónozás. Izgalmasnak izgalmas téma, ami viszont a végére kissé unalmassá vált. Vagy csak a Fringe után nehéz újat mutatni? Mindenesetre Gepetto karaktere érdekes lehet még a közeljövőben, hisz eddig másra nem igazán tudják építeni még az átívelő szálat. Hasonlóan érdekes vonulat Young ügynök furcsa vonzalma Dr. Hood iránt, ami tipikus példája a beetetésnek. Úgy is tudja mindenki, hogy ebből egy darabig nem lesz semmi, de azért jó látni a próbálkozást. Marley Shelton amellett kegyetlen jó nő, az új szezon egyik tuti cutie befutója, de Rufus Sewell (John Adams) eleganciája mellett képtelen labdába rúgni. És azt látszólag be is tartják az alkotók, mivel az ügynök inkább csak amolyan kötelező mellékszereplő, aki a látványért felel.

Összességében tehát az Eleventh Hour nem volt rossz próbálkozás a CBS-től, sőt merőben új is. Érzésem szerint itt a furcsa eseteken lesz majd a hangsúly, melyek a „high-concept” hatásnak megfelelően próbálnak végig a realitás talaján maradni. Csak az a kérés, hogy meddig tudják ezt a morbid, tabudöngető témakört fenntartani? Látszólag a sokkolás teljesen kimaradt, nem úgy mint a Fringe esetében ugye, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikeres is lesz a sorozat. Egyelőre inkább azt mondom, hogy jó a hangulat és a hangvétel, érdemes benevezni rá, de pár részen belül itt is dobbantani kell valamerre.

This entry has a rating of 3.5

free web stats