Merlin – 1.01 – The Dragon’s Call

 
Beküldte: tess 2008 November 12, 0:31-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Merlin,Pilot témába.

Premier: 2008/9/20
Írta: Julian Jones (II)
Rendezte: James Hawes

A fiatal Merlin édesanyja tanácsára Camelotba költözik, hogy titkolt képességeit a helyi gyógyító Gaius mellett tudja tökéletesíteni. Ehhez viszont nagy diszkréció kell, mivel Camelot uralkodója Uther 20 éve betiltott mindennemű mágiát. Merlin persze nem tartja be a törvényt ami sok fejfájást okoz Gaius-nak, főleg akkor, amikor újdonsült tanítvány a király fiával Arthurral kezd el rivalizálni…

Megjegyzés: Anno nagyon bírtam a fantasy műfajt, rengeteg könyvbe bele is kezdtem, de végül mindig félbe maradt az egész. A mai napig sem tudom miért, tán túl sok volt a hirtelen beszippantott meseelem. Ugyanez vonatkozott a sorozatokra is, ahol szinte minden alja kábeles sorozatot bepróbáltam. Néztem én Herculest, Xenat, Sinbadot meg még 3-4 másik variánst is, de végül is a Beastmaster volt az, ami igazán megfogott. Jó nők, sok bunyó, nem annyira erőltetett fantasy tálalás meg persze a közepes CGI. Aztán a műfaj hirtelen kihalt, kb. pont akkor, amikor a lelkesedésem is alább hagyott.

Na, ezt az űrt szeretné ebben a szezonban betölteni a Merlin és a nemrég indult Legend of the Seeker. Meglátjuk, mire viszik, bár a műfaj tipikusan kábel tv-re termett, vagy oda sem. Gondoljunk csak az elmúlt évek tapasztalataira, ahol a kábeles adók olyan szintre pumpálták a minőséget és a realitást, hogy az már nem egyszer súrolta törvényeket is. Sőt 2-3 éve már vannak olyan sorozatok is, amiket országos adón lehetetlen lenne bemutatni. Szerintem még mindenki emlékszik az amerikai szülők hisztériájára, amikor bejelentették a WGA-sztrájk után, hogy a Dexter megy országos adóra. Ehhez a színvonalhoz képest a Merlin piszok messze van. Azt meg végképp nem értem, honnan jött az NBC ötlete, hogy ebből egy mid-season sorozatot kell gyártani.

A sorozat egy az egyben hozza a tipikus angol vonásokat, lévén hogy nagyobbrészt angol is. Felemás szereplőgárda, ahol a főbb szerepek megint csak el lettek találva. Merlin és Arthur tökéletes választás volt, ellenben a többiek… Gaius karaktere inkább szánalmas, mint tiszteletreméltó, Anthony Stewart Head meg full nevetséges királynak. Nekem örökre Giles marad, aki még Buffy-nak sem tudott parancsolni, nehogy egy egész nemzetnek. És persze van egy cutie gyanús hölgyemény is Katie McGrath személyében, aki mondjuk most igen keveset szerepelt ahhoz, hogy valami érdemlegeset is tudjak nyilatkozni róla.

A sztori nekem valahogy a Smallvillet idézte, de ezt leszámítva nem volt nagy eresztés. Egyelőre nagyon is felületes az egész, nincs semmi konkrétum kidolgozva, ami azért meglepő egy Pilot résznél. Magyarán nem tudni merre is tart a sorozat? A másik negatívum meg ugye a borzalmas CGI volt, ami kb. 10 éve volt a technikai csúcs. Most inkább nevetséges és bárgyú sem mint lebilincselő. A sárkányt meg inkább hagyjuk is…

Összességében tehát a Merlin ezer sebből vérzik már most, holott angolok gyártották. Kérdem én, hol van az angol elegancia és a precizitás? Sajna a produkció még nagyon gyerekcipőben jár és ahhoz, hogy érdemben oda is figyeljünk rá valamit gyorsan le kéne tenni az asztalra. Egyrészt mert már csak 12 rész van vissza, másrészt meg ezt tuti nem veszi be az amcsinézők gyomra.

This entry has a rating of 2

free web stats