My Own Worst Enemy – 1.01 – Breakdown

 
Beküldte: Kanyecc 2008 December 6, 12:16-kor a(z) 2008/09 sorozatai,My Own Worst Enemy,Pilot témába.

Az idén nagyon leültem a pilotokkal. Megmondom őszintén, kicsit elszoktam az írásuktól, mert annyi hír jött ki az elmúlt hetekben, hogy alig jutott időm a nézésükre. Ezt a kritikámat is, már egy-két hete beígértem. A My Own Worst Enemy volt az a újonc, melynek premierjét majdnem a legkésőbbre tették, és melyet a májusi Upfront beszámolók kapcsán a legjobban megtetszett, tudniillik nekem bejön a Hyde-Jekyll sztori. Tavaly nyáron darálhattam le az angolok által összedobott Jekyll-t, ami nem sikerült a legjobbra, mégis mély nyomot hagyott bennem, mivel az egésznek a kudarcát a pénzhiánya adta meg.

Az NBC-nek kétségtelenül van pénze. Gondoljunk csak a Heroes-ra, ami hiába laposodott el az elmúlt évadban, a világhírnevet már megszerezte magának. A My Own Worst Enemy-nek mindez sajnos nem sikerült, mert a sors jól kitolt vele. Elsőként a problémák a nézettségével kezdődtek, mivel hétről hétre romlott. Őszintén, hogy várnak tőle javulást, ha a felvezetője se hozza a vártakat? Lényegtelen, mielőtt jobban belemélyednénk a sorsába, vizsgáljuk meg alapkoncepcióját.

Adott egy csóka, kinek két énje van. Ha az egyik alszik, akkor a másik éli megszokottnak mondható életét. Egymás létéről nem tudnak, későbbiekben persze fény derül mindenre. Míg Henry mintaapa, jól fizető állással rendelkezik; addig Edward inkább a merészségéről vált híressé. Sorra fekteti le a szebbnél szebb lányokat, mint James Bond. Állása szintén jól kereső, de inkább a sötét oldalt szolgálja, mivel egy tökös bérgyilkost ismerhetünk meg személyében.

A probléma akkor jelentkezik, mikor a rendszerbe hiba csúszik. Ebben az esettben Edward-ról van szó, hiszen eléggé kínos tud lenni, mikor egy gyilkosságot kellene végre hajtani, csak éppen meghiúsul, mivel felébred Henry, aki semmiről se tud. Egyben morbid és vicces. Később kiderül minden: Edward valójában a test eredeti gazdája, míg Henry csak egy „kakukk”, aki beleviszi a zűrös életébe a nyugalmat. Humor bizony a későbbiekben se szorul háttérbe, mivel amikor egymás dolgait kezdik el használni bosszúból, jönnek a jobbnál jobb húzások, pl.: Edward kipróbálja Henry feleségét, míg utóbbi előbbinek a több milliós luxus sportautóját.

A sztorin lehetett volna csiszolni, viszont jobb lett, mint az angol változat. Remekül választottak meg a főszereplőket. Christian Slater frizurájának igazgatása fel se tűnik nekem, mert tényleg remekül alakítja mindkét énjén. Mike O’Malley alakítja Edward munkatársát. Szintén hasonló a felállás, mint előbbivel. Két énnel rendelkezik, viszont itt most megállnék. A poénokat megtartom magamnak, ti pedig nevezzetek be rá, ha eddig nem tettétek volna meg.

A sors kegyetlen, s egyben kegyes volt hozzá. Az NBC az idei szezonban átvette a FOX-tól a stafétabotot. Több sorozatot törölt, amik valójában mindenesettben befejezésnek tudhatók be. Hiába kapta meg a My Own Worst Enemy a kaszát, nem vették le a műsorról, révén nincs mit a helyére rakni, inkább leadják a berendelt kilenc epizódot, s ezzel lerótták tiszteletkörüket. (Azt se feledjük el, hogy így a gyártási költség sem veszik kárba.) Tény, nézettsége gyalázatos, de szerencsére a folytatásra nem kellett sokat ­­– pl.: nyárig – várniuk a rajongóknak. Aki teheti, nevezzen be rá, mert teljesen átadja az eredeti sztorit, csak egy kis színt vittek bele a készítők.

This entry has a rating of 3.5

free web stats