Weeds – 1. évad kritika

 
Beküldte: Kanyecc 2009 February 28, 17:05-kor a(z) kritika,Weeds témába.

Ma hírmentes napot tartok. Rájöttem, hogyha szinten akarjuk tartani magunkat, változtatni kell a struktúrán. Átalakuláson fogunk átesni a következő hetekben, azaz nem minden sorozatból fogtok kapni epizódos kitárgyalót. Természetesen, amikbe belekezdtük, azokból érkezni fog, ha úgy látjuk jónak, de a napra készség megköveteli. Sorry skacok, nekem se tetszik, de a szabadidőm egyre kevesebb, amint azt észrevehettétek az elmúlt napokban. (Értsd: Kora este kezdünk el blogolni.)

Ennek fényében ültem neki a Weeds első évadjának, amelyből azért még kaphattatok epizódos kitárgyalást tess-től. Nem is húznám az időtöket. Vágjunk hát bele, mégis nekem hogy tetszett a sorozat első etapja. (Kép után már spoileresen folytatom, szóval csak óvatosan.)

Isteni sorozat. A Showtime belenyúlt a tutiba. Engem azonnal megnyert. Ilyenkor örülök, hogy le vagyok maradva még három évaddal, hiszen nincs várakozás, egyből jöhet a következő epizód. A sztorit ne részletezzük, mert többször emlegettük, főként mikor egy-egy szezonja megérkezett a hazai HBO műsorára. Kultsorozat, oh yeh. Bizony, a csatorna megalkotta a legtutibb sztorival ellátott drámáját. A Weeds-et csak szeretni lehet. A tabu téma egyaránt megtalálható benne, ahogy egy családos anya gátlástalan életet.

Nekem először kicsit merésznek tűnt a felállás. Egy anya, aki elvesztette férjét belevág a dílerkedésbe. Az elején, kezdőként elköveti a legalapvetőbb hibákat, azonban talpra esett asszonyról van szó. Koránt se írjuk. Nem is tettem. Még ha összecsaptak feje felett a hullámok, s kockáztatnia kellett férjétől kapott eljegyzési gyűrűjét. Végülis az első évad – magáról – a fű által kapott pénznek a legalizálásáról és a terjeszkedésről szólt. Ajánlom figyelmetekbe a Nancy nézőpontjának a változását. A legdrámaibb, amit ki lehet emelni az egész idényből. Ugyebár az elején csak felnőtteknek szállított jómaga, aztán mikor észhez tért és tudatosult benne, hogy nélküle is füveznek a tinédzserek, akkor elkezdett terjeszkedni. Jobb fűvel rendelkezik, sőt sulin belüli dílerrel rendelkezik, aki mellesleg odavan érte.

A sok fű, az új területek persze a család rovására megy. Silas összejön egy süket csajjal, aki szerintem nagyon aranyos. Legalábbis ameddig nem jöttek össze, nekem az egyik kedvenc karakterem volt. Aztán eltűnt a láthatárról. Remélem a folytatásban vissza fog térni, mert kár lenne érte. Most lehetne vitatkozni: ki a betegebb, Shane vagy Andy, de inkább hagyjuk. Andy-t látom fiatalabb kiszerelésben. (Az a „cicavadászatos” rész volt a legbetegebb, az Alkaidás „fizessetek váltságdíjat, vagy különben lefejezem” rész után.)

Celia remek barátnő. Bassza meg, de néha megsajnáltam. Kemoterápia az egy nagy szopás, de amikor újra visszatér a régi énje, akkor mosolyra mozdult a szám. Ez az. Hiába nem tetszik lányának a fogyási mániája, a végén mégis mintha észhez térne. („Szép vagy, de nagyon izzadsz.” – nesze neked lezbi barátnő.)

Órákat lehetne elemezgetni az egyes eseményeket, de én most összegeznék. Az utolsó rész utolsó 10 perce kárpótolt minden hullámvölgyért. Bitang jó lett. Nancy kiáll magáért, ezért teszik mindenkinek. A végére át kell alakítania az üzleti struktúráját, hogy a konkurenciával fel tudja venni a harcot, és kis idő alatt Kalifornia legnagyobb dílere lehessen. Azaz a piramisrendszer legtetejére akar kerülni, amihez társulnia kell, terjeszkednie, valamint védelmet szerezni. Bizony. A második évad remekül elő lett készítve. Minden adott a remek évadpremierhez. Szerintem annak kritikájával legkésőbb vasárnap érkezek, mert egyszerűen nem lehet húzni-halasztani a folytatást. A Showtime belenyúlt a tutiba. Kultsorozat adott dolog, aki eddig nem nézett bele, az vessen magára, mert bitang jó sorozatot hagyott ki.


free web stats