Supernatural – 4.16 – On the Head of a Pin

 
Beküldte: tess 2009 April 5, 15:56-kor a(z) Supernatural témába.

Premier: 2009/3/19
Írta: Ben Edlund
Rendezte: Mike Rohl

Valaki megöl 7 angyalt és látszólag mindenki tehetetlenül áll a történtek előtt. Castiel és Uriel Dean-t kérik meg, hogy egykori kínzó technikáját bevetve szedje ki a válaszokat Alastair-ből. Dean persze nem akarja egykor „munkáját” feleleveníteni, de nincs más választása. Castiel már a kezdetektől kételkedik a parancs helyességében, de amikor Alastair kiszabadul egyértelművé válik a számára, hogy áruló van az angyalok közt. Eközben Sam minden démon praktikát bevet, hogy testvére nyomára akadjon, hisz tudja, hogy ő sokkal jobban tud kínozni, mint Dean…

Megjegyzés: Erre szokás azt mondani, hogy beéret a hosszú böjtölés gyümölcse. Én meg erre azt mondom, hogy miért nem lehet minden héten ilyen részt gyártani? Nem tagadom, hogy a részről rengeteg kritika terjeng a neten, melyek többsége szerint ez egy újabb mérföldkő a sorozat történetében. Ez pedig évadonként általában egyszer esik meg, de a standard inkább a 2 évad.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy Ben Edlund írta a scriptet, aki most aztán istenesen kitett magáért. Volt minden ami csak szemszájnak ingere és ezt vehetjük szó szerint is. Kaptunk egy remek történetet, ami valami zseniálisan volt sűrítve. Tele volt karakterfejlődéssel, kikacsintásokkal, alapozással és persze súlyos eredet történetekkel. A fináléról meg ne is beszéljünk, az már úgy is megszokott, hogy ilyen részeknél több mint durva.

Ami most sokkal inkább ütött az a filozófiai válság volt, ami végre elérte az angyalokat is. Castiel belső harca igazán pazar lehet még a jövőben, főleg ha kapunk mellé még pár apró kis strukturális infót is az angyalok világáról. Ergo tudjuk, hogy van több légió is, tudjuk, hogy van több megtért angyal is a sötét oldalon és tudjuk, hogy valami nagy gond van az ajtók mögött. De a legszebb mondat az volt, hogy lehet már nem is Isten parancsol. Mi jöhet még?

Aztán erre szépen ráduplázott még Alastair, aki lenyomott egy olyan eredettörténetet, hogy el sem akartam hinni. Ja és mindezt a kínpadon tette. Fergeteges az irónia! Egyébként Christopher Heyerdahl fergetegeset alakított megint, sőt kijelentem az eddigi legjobb Alastair volt. Kár érte! Merthogy a jelek szerint ennyi volt neki az alkotók és persze Sam részéről.

És akkor el is jutottunk végre a kicsi Sam-hez, aki most olyat csinált, hogy tuti következményei lesznek. Az az emlegetett mérföldkő pedig pont itt van elásva. Sam bitang erős lett és hála Ruby-nak egyre több démon vér dolgozik benne. Amúgy meg Ruby is megmutatta a foga fehérjét csakhogy nem feledkezzünk meg róla sem. Na az megint egy érdekes történet lesz, vajon ki a megbízója, vagy mi vezérli?

Nincs mese, a sorozat visszatért a csúcsra, bár nekem kételyeim vannak a folytatás iránt. A Supernatural továbbra is marad 1-2 részes sorozat, amiket persze látni kell, de a vezérfonal még mindig a jó öreg Twilight Zone-ra és az X-Files-ra hajaz. Miért nem veszik már észre az alkotók, hogy bizony ez a sorozat már régen túlnőtte magát az egyszeri random részeken? Ettől függetlenül továbbra is nagy kedvencem a kezdetek óta.


free web stats