Kings – 1.01 – Goliath

 
Beküldte: Kanyecc 2009 April 26, 23:01-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Kings,Pilot témába.

Letudva a Kings. Sokáig tartott rávennem magam a kritika megírása. Nyár végén egy kisebb hype-pal örvendeztettük, de visszagondolva, talán nem kellett volna. Érdekes koncepció, sőt nagyon is. Nem ilyennek képzeltem el. Teljesen másnak. Hasonlítani semmihez sem tudnám. Az NBC új vizekre evezett, ami sok-sok aggályt hoz a felszínre. A részleteket már ismerhetitek: Eltávolították a vasárnapról, majd tavaszról nyárra csúszott a zárást. Csalódások sora, ahogy az I’m Legend alkotóinak fejéből kipattant sztori.

Elsőként fixáljuk le a legnagyobb butaságot, amit elkövettek. Dupla részes premiert kaptunk egy olyan sorozatból, ami koránt sem egyszerű, hétköznapi. Lehetett volna finomabb adagoláshoz nyúlni. – Arra gondolok, hogy ez a 90 perc nekem túlzottan hosszúnak, vontatottnak és fojtónak bizonyult. Fojtónak, hiszen ez a sok politikai döntés csak felbaszta az emberben a pumpát, annak ellenére, hogy ez csak egy kitalált sztori, minimális háttértörénettel. A másik legsebezhetőbb pontja a kiszámíthatósága. Tudtam mi fog történni. Ha meg nem, akkor betippeltem és az is bejött. Mázlisorozat? Kizárva!

Harmadik rágcsálni való, hogy mit keres az NBC műsorán. Első képsortól kezdve az utolsóig, ha előzetesen senki sem súgja a fülembe: melyik csatorna ad neki otthon, egyből a TNT-t mondom be neki. Kábelsorozat, kábelsorozat, kábel… végig ez járt a fejembe. Eltévéztették a helyét. A pilot epizódot látván eszembe se jutott volna berendelni. Pillangók szépen repkedtek, adom neki a kaszát.

Az inspiráció? Lenni miért folytat, hiszen az egyke szépségért már megérné. Kérdés, hozzak-e ekkora áldozatot, mint, amekkorát tett a sorozatban Dávidunk. A sok negatívum között feltűnik egy-egy pozitívum is. Ian McShane-re tökéletesen ráillik a kapzsi, számító király címe. (Egyébként, be kell valakinek mutatni a Deadwood sztárját?) Allison Miller kevés sorozatban tűnt fel, itt az ideje fordulni a kockának. Sebastian Stan-re a Gossip Girl rajongók mosolyoghattak, míg Christopher Egan-re a Vanished-é. (Sok közöm egyikhez sem volt.)

Történetről se feledkezzünk meg. Klasszikus Dávid és Góliát összecsapását képzeljük maguk elő, csak éppen modernebb kivitelezésben. Egy nagyváros kerül ostrom helyszínévé, a harcok már jó ideje fúlnak, míg nem megérkezik egy fiatal katona, aki kiszabadítja a király fiát az ellenség karmai közül, ezzel nagy változásokat eredményezvén, aminek végeredménye egy esetleges békekötés lesz. Hősünk elnyeri méltó jutalmát, viszont a színfalak mögött még koránt sem ért véget a háború.

Természetesen a harmadik epizódra be fogok nevezni, hiába voltam kicsit nyers és lehúzós. Az NBC-re semmiképpen se való, azonban egy kábelcsatornánál lehet nem kapott volna ekkor oltást. Mindesettre kíváncsi leszek, mit fognak kihozni belőle. Fater ellen megy-e a fia, aki szereti a piát és a csajokat.

Premier: 2009/03/15
Írta: Michael Green
Rendezte: Francis Lawrence
Nézettség: 6.00 millió (#11), A18-49: 1.6/4 (#14)
This entry has a rating of 2

free web stats