Fringe – Season 1

 
Beküldte: tess 2009 June 19, 15:06-kor a(z) Fringe témába.

Premier: 2008/9/9
Finálé: 2009/5/12
Évad: 13 részre rendelték be, amit még ősszel megtoldottak további 7-tel
Csatorna: FOX
Idehaza: RTL Klub

J.J. Abrams és hűséges kompániája, azaz J.R. Orci és Alex Kurtzman ismét összeálltak a Bad Robot égisze alatt, hogy szó szerint megváltsák a világot. Ehhez pedig szokás szerint megint sikerült megreformálniuk egy műfajt, mind azt anno tették a Lost esetében is. A szerializált drámák, mint ismeretes folyamatosan döglődnek, elég csak a Prison Break és a Heroes nézettségének drasztikus csökkenésére gondolni, vagy akár az elmúlt évek folyamatos bukásaira kezdve a Day Break-től egészen a Vanished-ig. A lista egyre nagyobb, de persze a piaci űr is, amit mindenáron be kell végre foltozni. A Lost jelen állás szerint egyedül trónol, de a Fringe személyében megjelent az új generáció.

Sokak szerint a szerializált drámák alapból halálra vannak ítélve, mivel ha az ember kihagy pár részt, attól kezdve szinte teljesen lehetetlen 100%-osan élvezni az évadot. Ellenben ott volt a Buffy és az X-Files, amik ugye epizód centrikusak voltak, de mégis volt évadonként legalább 3 alkalom (premier, fall finale, finale), amikor egy nagyobb lélegzetű átívelő szállal foglalkoztak. Némileg ezt a koncepciót reformálta meg pár éve a Smallville és a Supernatural is, amiknél a random szálat 30-35 perc alatt lezavarják és a maradék 5-10 perc az átívelő történetre megy el. Na, ezt a két verziót most sikerült egy egységesebb keretbe gyúrnia a már említett úriembereknek.

Az alapot a hőskorszak nagyjai, vagyis az X-Files és a Twilight Zone no meg persze Michael Crichton írásai adták. Ehhez jött még ugye a már emlegetett koncepció és egy határozottan eredeti csavar, amit anno talán a Star Trek sütött el a Mirror Mirror című részében. Ez lenne ugye az alternatív valósára épülő szál, ami a párhuzamos dimenziókkal foglalkozott. Ergo egy „what if” effektus, ami sokaknak a Sliders-ből lehet ismerős.

Maga a történet Olivia Dunham különleges ügynök nyomozásaira koncentrál, akinek két segítője is akad az őrült tudós Walter Bishop és tékozló fia Peter személyében. Hármójuk feladata a „Minta”-ként emlegetett ügyek felgöngyölítése. A „Minta” vagy ahogy eredetileg is nevezik a „the Pattern” szokatlan gyilkossági ügyekkel foglalkozik, amiknek a hátterében a tiltott tudományok állnak, melyekkel szemben a mezei nyomozók tehetetlenek. A nyomozást segíti az egyik legnagyobb multi cég a Massive Dynamic is, melynek elnöke William Bell, aki egykoron Walter munkatársa volt, most pedig az egyik legfőbb gyanúsított, mivel neve szinte minden ügyben felmerül. Időközben aztán sikerül leleplezni a titokzatos ellenséget is, ami magát ZFT-nek nevezi és egy merőben érdekes jóslatra alapozza a működését. A nyomozás során kiderül, hogy egyre több eset kapcsolódik Walter és Bell egykori kísérleteihez, melyekre a ZFT a működését alapozza.  Az egyik ilyen kísérlet a Cortexifan nevezetű drog volt, mellyel többek közt Dunham ügynököt is kezelték…

A TELJES 1. ÉVAD

1.00Pre-Aired Pilot
1.01Pilot
1.02The Same Old Story
1.03The Ghost Network
1.04The Arrival
1.05 Power Hungry
1.06 The Cure
1.07In Which We Meet Mr. Jones
1.08The Equation
1.09The Dreamscape
1.10Safe (fall finale)
1.11 Bound
1.12The No-Brainer
1.13The Transformation
1.14 Ability (mid-season finale)
1.15 Inner Child
1.16Unleashed
1.17Bad Dreams
1.18Midnight
1.19The Road Not Taken
1.20There’s More Than One of Everything

A Pilot rész jó 3 hónappal a premier előtt már elérhető volt a neten és akarva-akaratlanul is hisztérikus hullámot indított el. Abrams jó szokásához híven megint kegyetlen drága és persze kegyetlen ütős Pilot-ot pakolt le az asztalra, amire mostanság nem igazán volt példa. Nem kímélte sem a pénzügyi alapot, sem a szereplőket, sem a nézőket. És pont az utóbbi az, aminek hála a Fringe szerintem sikeres lett. Nem egy korai kritika zenget arról, hogy a sorozat mennyire erőszakos és már-már gore jeleneteket tartalmaz. Az mondjuk tény, hogy a készítők elmentek a végletekig, ami a külföldi ORTT türelmét illeti, hanem még azon túl is. Végre kaptunk egy tökös paranormális sorozatot, ami végig a „racionalitás” talaján áll és emellett még bevállalós is.

Abrams szokás szerint megint csak a produceri teendőket látta el, így a tényleges vezetői szerepet, vagyis a showrunneri titulust a Lost-ból és az Alias-ból ismerős Jeff Pinkler kapta meg. Pinkler pedig hozta a szintet méghozzá nem is gyengén. A már emlegetett vázat követve Pazar részeket rakott le az asztalra, melyek közé azért csak-csak becsúszott egy gagyi „B-mozis” átírat vagy más sorozatokból ismert tipikus klisé rész. Ellenben azok a részek, melyek a főszállal foglalkoztak igazán ütősnek bizonyultak. Maga a történetvezetés talán csak a finálé előtt ült le istenesen, ahonnan nem is sikerült maradéktalanul visszatérni, de ez megint csak meglátás kérdése.

A sorozat legnagyobb érdeme viszont kétségtelenül az, hogy visszahozták a paranormális dolgokkal foglalkozó műfajt és meg is reformálták azt. Végre logikus „ál-tudományos” magyarázatokat kapunk, melyeket nem az UFÓ-kal magyaráznak. Emellett pedig sikerült majdnem végig fenntartani a feszültséget és persze a figyelmet. A sorozat a „részekből egészet” elvet követve építkezett, így minden apróság idővel értelmet nyert. Lehet, hogy zsinórban lement 3-4 értelmetlennek tűnő rész, de a következő részben, amikor a darabok a helyükre kerültek szó szerint megállt az emberben az ütő.

Ehhez még hozzájött John Noble pazar játéka, amiért simán kaphatna egy legjobb mellékszereplőnek járó Emmy szobrocskát is. Fergeteges volt a humora és a szarkazmusa az évad végéig. Nem egy olyan unalmas rész volt, amit csak a poénjai miatt lehetett elviselni. És ha már szereplők, akkor meg kell említeni Joshua Jackson-t, aki végre visszatért a tv képernyőre a Dawson’s Creek után és azt kell, mondjam kegyetlenül hozta a figurát is. Tökös, okos és persze titokzatos, no meg kissé romantikus, érdemes odafigyelni rá. Ugyancsak pozitív meglepetésének bizonyult Anna Torv is, akit sokan a Pilot láttán egyből leírtak. Szerencsére nem lett igazuk!

Összességében a sorozatról igen csak nehéz rosszat mondani, mivel a sztori tényleg ott volt a szeren, a szereplők is bőven elfogadhatóak voltak és a zene is pazar volt. Ez a theme valami zseniális, akárcsak a forradalmi kiírások a részek alatt. A szokásos „cold open” is általában rendben volt, vagyis azt kell mondjam nem volt itt nagy gond.

Pontosabban nem volt olyan nagy gond! Azért a történet a „fall finale” után kissé leült és igen csak nehezen tudott visszatérni. Egyre több lett a gagyi másolt rész és a finálé sem kapta meg kellőképpen a felvezetést. Ha ez az űr nem lett volna, ha egy kicsit az alkotók tökösebbek és jobban bemerik vállalni a „high concept” hatást, akkor bőven klasszikus lenne ez az évad. Így viszont egy hullámzó színvonalú, de még így is erős évadot kaptunk egy randomnak tűnő nyomozós sorozatból, ami ennek ellenére is könnyedén lehet a FOX következő zászlóhajósa, sőt akár az X-Files méltó utóda is. Folytatás ősszel a 2. évaddal, mi ott leszünk tutira!

This entry has a rating of 4

free web stats