Mental – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2009 June 20, 18:42-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Mental,Pilot témába.

Meglehetősen érdekes lépéseket csikart ki a tv-s bizniszből a gazdasági válság, melynek egyik leghihetetlenebb eredménye az volt, hogy a nagy amerikai tv csatornák szépen sorjában kollaborálni kezdtek kisebb adókkal, vagy éppenséggel külföldi csatornákkal. Számtalan példa volt erre, de mindközül a legbetegebb a FOX-é volt. A csatorna ugyanis leszerződött a kolumbiai leányvállalatával a FOX Telecolumbia-val és közösen elkészítették a Mental-t.

A történet egy külön pszichológus Dr. Jack Gallagher friss praktizálását mutatja be egy Los Angeles-i kórházban. Gallagher meglehetősen modern szemléletben gyógyít, ami persze felkelti a munkatársak érdeklődését is. Ezzel együtt pedig generálja a feszültséget a páciensek és a munkatársai között is…

Ahogy látható a FOX a szokásos kreativitásával ellentétben nem ment túl messzire, helyette inkább kreáltak egy olcsó House klónt egy relatíve ismert színésszel. Hogy bejött? Naná, hogy nem, mivel ilyen csapnivaló Pilot-ot igen csak régen tett le az asztalra a csatorna dráma műfajban. Holott a creatori székben az a Deborah Joy LeVine ül, aki hajdanán a The Division és a Loise & Clark – The New Adventures of Superman készítésénél is ott volt. Ezzel nem is lenne baj, de sajnos LeVine egy az egyben ott maradt a ’90-es években. Ezt jól mutatta a Lifetime-on a The Division is, de a Mental végérvényesen rávilágított a nyers tényre, miszerint a creator ideje leáldozott.

A forgatókönyv valami kegyetlenül sablonos és néhol már-már olcsó másolatnak tűnik. A szereplők is roppant gyengék, ebből adódóan a karakterek is felszínesek és persze idegesítőek. Arról nem is beszélve, hogy a FOX végig arra próbált meg aposztrofálni, hogy ex-Prison Break szereplőkkel adja el az egészet. A főszereplő Chris Vance ugye Whistler karakterét személyesítette meg a 3. évadban, míg az egyik vendégszereplő Silas Weir Mitchell az 1. évadban volt állandó mellékszereplő. Na, de vissza Vance alakításához, ami valami fergetegesen szar volt. Végig túlerőltette a karaktert, aminek hála semmi stílus nem szorult belé. Tuti nem látta a Tropic Thunder-t, vagy nem fogtam fel aggyal az ottan kritikát a hasonló színészekről!

Kár is tovább erőltetni, mivel ez egy alapból halott produkció, ami jó ha a berendelt részeket megéri. Meg amúgy is, milyen az a sorozat, ami még normális vágóképeket sem tud letenni az asztalra? Ez a folyamatos Mental logo bevágás kissé idegesítő volt, a betegek kartotékja meg egyszerűen röhejes. Részemről ennyi bőven elég is volt belőle, egy rész után kasza a javából. Bár David Carradine vendégszerepléséig valahogy ki kéne tartanom. Sőt, a rész végi drámázásra is kissé kíváncsi vagyok, hátha valami értelmes dolog is kisülhet belőle, de úgy se fog. A végére már csak egyetlen egy kérdés maradt, ami végig bennem motoszkált: Mi az istenért rendelte be a FOX ezt a sorozatot, egy ilyen szar Pilot alapján?

Premier: 2009/5/26
Írta: Deborah Joy LeVine
Rendezte: Daniel Levine
Nézettség: 5,8 millió (18-49ben: 2,1 #5)
This entry has a rating of 1

free web stats