Smith – Season 1

 
Beküldte: tess 2006 November 4, 18:29-kor a(z) Smith témába.

smith_s1.jpg
Premier: 2006/9/19
Finálé: 2006/10/3
Csatorna: CBS
Évad: 3 levetített rész + 2 dobozban

Számomra a 2006/07-es szezon legígéretesebb akció sorozatának tűnt a Smith, de az amcsi nézők ezt máshogy gondolták és elég gyorsan száműzték is. No de ne menjünk ennyire előre, kezdjük az elejéről!
A sorozat középpontjában egy elit rabló csapat áll, melynek élén Robert „Bobby” Stevens áll. Bobby szakmálya legjobbja és ahogy az lenni szokott vérprofi. Pontos, megbízható és soha sem hibázik. Nem véletlen, hogy Charlie minden valamirevaló melót a férfira bíz. Bobby persze nem szívesen dolgozik, hisz szeretne eltűnni a rivalda fényből, de ehhez pénzre van szűksége. A túlzottan gyakori megbízások és ez balul elsült akció felkelti neje Hope Stevens figyelmét is, aki nyomozni kezd a férje után.
Bobby legmegbízhatóbb embere Joe, aki egyben a bizalmasa is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közösen akarják eltűntetni a halott társ Shawn nyomait. Persze a férfi feleség Marcy és gyermeke közbeszól, így Joe kénytelen háttérbe szorítani a nyers érveket és az érzelmeire hallgat.
smith_s1_1.jpg
A csapat másik felét egy testvérpár Jeff és Tom alkotják, akik egymás szöges ellentétei. Jeff nem törődik a szabályokkal és a törvénnyel, ami könnyedén a vesztét okozhatja. Ezzel szemben Tom mindenben Bobby-ra hasonlít, csak elvét egy nagy hibát. Beleszeret Annie-be, a csapat egyetlen női tagjába, aki mellesleg Jeff volt nője is. Szóval a családon belül már dúl a feszültség. Ezt csak tovább fokozza Annie kicsapongó élete, mivel a lány több üzletet bonyolít egyszerre. Azonban a szépségre az FBI is felfigyel, mivel a balul elsült akció után, csak őt tudták azonosítani.

Hát ez lenne tömören és velősen az 1. évad, ami kemény 3 részt élt meg a CBS műsorán. A csatorna fő oka a menesztésre a magas költségvetés és az alacsony nézettség volt. A költségvetési problémák mondjuk igaznak is mondhatóak, ha figyelembe vesszük a szereplőgárdát. A Bobby Stevens-t megformáló Ray Liotta már magában egy nagy név volt a sorozatban, anno én is emiatt figyeltem fel rá. Aztán láthatjuk még Virginia Madsent is, aki leginkább egykori film szerepeiről és epizód szerepeiről híres, valamint Fankie G-t aki a Fűrészben küzdött az életért. Személyes kedvencemet a szépséges Amy Smart-ot, akinek sajna ez sem jött össze. Kevés szerep, kevés sikerrel ez a jellemző Amy filmes karrierjére, de szerencsére a modell szakma már más tészta. Végül még talán egy nagyobb név Johnny Lee Miller, akit ebben az évben az Aeon Flux moziban láthattunk. Szóval összességében nem nagy szerepek és nem nagy filmek, de a stáb azért elég ismert.

Bobby Stevens – Ray Liotta
Hope Stevens – Virginia Madsen
Joe – Franky G
Jeff – Simon Baker
Annie – Amy Smart
Tom – Jonny Lee Miller
Charlie – Shohreh Aghdashloo

Visszatérve a nézettségre szerintem az adatok magukért beszélnek:

Smith – 1.01 – 7,2/12
Smith – 1.02 – 6,4/11
Smith – 1.03 – 5,6/9

Hát láttunk már ennél vadabb zuhanást is, de a CBS-t ez nem nagyon érdekelte, mivel már egy újonca a Jericho befutott. Így a legegyszerűbb volt rákenni, hogy túl drága a sorozat. Mellesleg ez a fajta akció téma nem nagyon jön be az államokban. A múlt évben is volt 2 hasonló sorozat a Heist és a Thief, amik szintén hasonló eredményekkel végeztek.
smith_s1_2.jpg
Pedig igazán kár a sorozatért, hisz felettébb ígéretesnek indult a kezdet. A Fastlane óta nem láthattunk igazán eredeti és pörgős akció sorozatot. A Heist is jó volt anno, de kissé messze állt a realizmustól. A Smith ezzel ellentétben elég realisztikusra sikeredett és mind emellé belevittek egy kis sorozat centrikusságot. A Fastlane-ből pont ez hiányzott. Minden egyes rész egy újabb küldetés volt mindennemű kapcsolat nélkül. Itt már az elején jól látszik, hogy a történet valójában több szálon fut, csak a mellék szálak háttérbe vannak szorulva. Charlie szerepe, az FBI nyomozása, Annie magán vállalkozásai mind-mind egy lehetséges nagyobb koncepció apró darabkái, amik sajnos sose állnak össze egy egységes képpé. A Smith rövid életet élt és az utóélete se lesz hosszabb. Az adásba került 3 részt 2 le nem vetített rész követ, amik már biztosan a dobozban maradnak. Sajna 5 részért nem nyomnak ki egy dvd-t, így a sorozat bekerül a gyűjtök kis szekrényébe, hogy idővel még több találgatásnak adhasson helyet. Itt szeretném megjegyezni tovább, hogy ez az én szerencsém. Nekem csak a bukott sorozatok jönnek, de azok közül is csak az olyanok, amik véletlenül sincsenek lezárva. Sajna a Smith is ilyen, de hát ez az én formám.


free web stats