Mental – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 28, 19:18-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Mental,Pilot témába.

Sok érdekességgel (=leültetős koncepcióval) nem tudott meglepni az idei nyár, vagy mégis?! A Fox a gazdasági válságnak köszönhetően leszerződött a kolumbiai leányvállalatával, a Fox TeleColumbia-val és közösen neki fogott egy nyári újoncnak. Ez volna a Mental, amit mindenhol House-klónként emlegetnek. Igazuk is van, mert sok újdonságot nem vélhetünk felfedezni benne, de erre is ki fogok térni lentebb. Szóval a Mental próbálkozik, noha nem volt nézettség kiugrás, még mindig jó ötletnek találtam, mert House-ra mindig szükség volt, van, lesz és talán át is veheti a helyét kis idővel. (Bár erre nagyon kicsi az esélye.)

Szokták mondani, hogy az első 5 percben kell maradandót alkotni, valami olyant, hogy a jónép ne kapcsoljon el. (Vetkőzős doktor, aki odáig van a betegeiért?! Naná!) A Mental-nak sikerült megfogni. És egyből mit jutatott az eszembe? A mentalista című sorozatot, mert abban volt kicsit nagyon hóbortos a főhősünk. Ha összegeznem kellene, akkor a House-ból kivették a nyomozós-, mindent a betegért szekciót, amit fűszereztek a CBS-nél „szolgáló” Simon Baker fergeteges lazaságával.

A történet középpontjában egy bizonyos pszichológus, Dr. Jack Gallaher áll, aki mint újonc tölt be egy igen előkelő posztot Los Angeles egyik kórházában. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegei jobban legyenek, bár ezt az első napokban munkatársainak és főnőkének annyira nem jön be, de idővel kialakul a „megszoksz vagy megszöksz” helyzet. (Senki se szökik meg.)

Szerettem Chris Vance-t már a Prison Break-ben is, de a Mental-os szerep sokkal jobban illik hozzá. A karakterét – azaz Jack-et – nagyon jól formálták meg a készítők. Belevittek minden olyant, amivel különc kedvencé tudják emelni sokak szemében. Vegyük a nyitó jelenetet, ahol egyik beteg miatt levetkőzik egy kórház előtt. De olyant se sűrűn látunk, hogy valaki biciklivel járjon munkába, beteg hozzátartozóihoz. Mindig a Mentalist-os Patricket jutatja az eszembe. Az elmúlt esztendőben részéről kaptunk olyant, hogy sokak szívébe belopta magát lazaságával. Vajon Chris-nek sikerülni fog?

Különösen idegesítőnek találtam azt a sok Mental-logos bevágást, amikor a hapek fejét összecipzárazzák. Gondolom az akarja a reklámszünetet jelenteni, de így összességében herótom volt tőle. Meg amúgyis eléggé ganyira sikerült. Minek erőltetik?!

Sokan House-klónként tartják számon. Miért? A Fox kezében a népszerű House doktor, aki már letette az asztalra magát. Ha doktoros koncepció, akkor mindenkinek ő jut eszébe. (Ez olyan, mint a kórházasoknál a Vészhelyzet.) Utódnak mindig kell lennie, ezért kisebb átszabdalásokat téve csináltak egy jóval olcsóbb dokis koncepciót, melynek az alapjai, az útvonalai már adottak voltak. Talán a legjellegzetesebb rész, amikor Jack kiküldi terepre az embereit. (Mindig átfut az agyamon, hogy ilyen létezik? Vagy csak a FOX alkotta meg?)

Összességé kaptunk egy tűrhető pilotot, ami nem tűnik ki a sorból, csak rahedli sok más sorozatra emlékezteti az embert. A folytatás hozza a jól megszokott egy rész per pácienst. A háttérben persze meghúzódik egy olyan szál, amit majd a folytatásban ki lehet fejteni, de első látásra, nekem semmi se esett le ebből, szóval a fejtegetést majd későbbre teszem. Nézettsége viszonylag alacsony lett, tehát nem váltotta meg a világot.

Premier: 2009/5/26
Írta: Deborah Joy LeVine
Rendezte: Daniel Levine
Nézettség: 5,8 millió (#6); A18-49: 2,1 (#5)
This entry has a rating of 3.5

free web stats