The Philanthropist – 1.01 – Nigeria Part I.

 
Beküldte: tess 2009 July 28, 15:24-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Pilot,The Philanthropist témába.

Ha jobban belegondolok akkor nem mostanában láttam olyan beteg sorozatot, mint amilyen a The Philanthropist. Na jó, ott van még az NBC másik hasonlóan beteg sorozata a Southland, de ezzel ki is fogytam. Egyébként meg mi az isten ütött az NBC-be, hogy sorra szállítja nekünk a beteg koncepciókat, melyek csak elsőnek tűnnek meredeknek. A The Philanthropist csakúgy, mint a Southland igen csak mélyre szántó gondolatokat fogalmaz meg, amihez Pazar színészi játék társul. És a legszebb, hogy ezt mind nyáron kapjuk!

the-philanthropist-01

A történet szerint van nekünk egy Teddy Rist nevezetű milliárdos playboyunk, akivel egyszerre megfordul a világ egy Nigériai árvíznek hála. Az áradásból ugyanis kiment egy fiatal fiút, aki nemrégiben meghalt fiára emlékezteti és ennek hatására hirtelen pálfordulása lesz. Otthagyja a milliárdos vállalkozását és visszautazik Nigériába, hogy befolyását és hatalmát használva segítsen a rászorulókon, valamint hogy felkutassa a fiút, akit meg mentett…

Tom Fontana (OZ, The Bedford Diaries) sorozata valamit tud, annyi szent, hisz az egész neten terjed a hype hullám. Ellenben rengetegen vannak, akik hallani sem akarnak a sorozatról, ami nem is csoda. Ha jobban belegondolunk akkor ez teljesen érthető is, mivel a sorozat szakít a sorozatok tipikus felépítéseivel. Teljesen minimalista szereplőgárda áll az egész mögött, akik egy a végtelenségig lebutított és lineáris történetet mutatnak be, a legminimalistább díszletben. Véleményem szerint mostanság egy sorozat nem erről szól. Viszont képesek mindezt úgy tálalni nekünk, hogy még a legszőrösebb szívű ember is megenyhül a látottak hatására.

Ebben persze nagy szerepe van James Purefoy-nak (Rome), aki valami fergetegeset alakít végig. Annyira zseniálisan személyesíti meg az unatkozó milliárdost, aki végre megtalálta az élete értelmét, hogy még engem is sikerült elvarázsolnia. Semmi hősies pátosz nem veszi körül, csak a nyers lazaság és a városias mentalitás, ami a dzsungelben ugye nem valami előnyös. Emellett pedig végig ott van a fergeteges lélektani hatás, ami tényleg képes megfordítani a világot az emberrel, valamivel több mint 40 perc alatt. Mélyre szántó gondolatok, hatalmas empátia és minden más, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Hogy úgy mondjam, ez egyfajta jutalomjáték azért, hogy tudjuk, kik vagyunk és honnan jöttünk. Tipikusan olyan téma ez, ami egy 2 órás moziban hatalmasat tudna sokkolni, de sorozat verzióban inkább csak az érdeklődést kelti fel.

the-philanthropist-02

Azt viszont nagyon! Eredetileg a stúdió mid-seasonre szánta, de hát ez nem jött be, de ezen nincs is mit csodálkozni. Helyette jött a nyári uborkában, ahol minden esélye megvan a 8 részes csonka évadra, de sajnos semmi több. Ennek a témának tipikusan filmben lenne a hely, vagy legalábbis egy nívósabb kábelcsatornánál. Itt ugyanis teljes mértékben halálra van ítélve, amin sem a roppantul duci Neve Campbell, sem a meglepetés eyecandy Lindy Booth (October Road, Odyssey 5) sem tud segíteni.

Értékelés? Hát ez az, ami roppant kényes ennél a sorozatnál. Egyrészről unalmas volt és teljesen kiszámítható, másrészről viszont végig ott volt benne valami, ami képes volt elgondolkodtatni, megérinteni és motiválni. Mármint motiválni a folytatás megnézésére, mert ebből az alapkoncepcióból bármit ki lehet hozni. Szóval legyen ez a Pilot egy közepes, de egy érdekes közepes.

Premier: 2009/6/24
Írta: Tom Fontana
Rendezte: Peter Horton
Nézettség: 7,41millió néző (18-49ben: 2,0 #5)
This entry has a rating of 3

free web stats