My Own Worst Enemy – Season 1

 
Beküldte: tess 2009 July 30, 14:22-kor a(z) My Own Worst Enemy témába.

Premier: 2008/10/13
Finálé: 2008/12/15
Évad: 9 rész után az NBC lelőtte az alacsony nézettség miatt
Csatorna: NBC
Évadnézettség: katt ide

Cristian Slater sorozatban? WTF! Legalábbis sokan ezt gondolták 2008 őszén, amikor is útjára indult a My Own Worst Enemy az NBC műsorán, ami már alapból halálra is volt ítélve. Egyrészről ugye ott volt maga Slater, akinek a filmes karrierje lecsengett a ’90-es években, míg a sorozatos karrierje még soha el sem indult. Másrészről ott van nekünk a creator Jason Smilovic, akinek istenadta tehetsége van a remake gyártáshoz, amiből persze fergeteges buktát is tud csinálni. Itt most a Bionic Woman-re gondolok, aminek a lenyomata sajnos egész rendesen érződik a sorozaton. Akárcsak a 2007-es BBC sorozat a Jekyll nyomai, persze fele annyira igényes kivitelezésben. Bizony, az NBC megint maga alatt vágja a fát és ezt Smilovic már a Kidnapped óta műveli a csatornával.

my-own-worst-enemy-s1a

A történet maga egy klasszikus Jekyll és Hide történet akarna lenni modern köntösben, az Alias és a Bionic Woman farvizét meglovagolva. Hősünk Henry Spivey egy napon rádöbben, hogy amit ő az életének hitt az csak egy 19 éve beprogramozott emlék, mivel valójában ő nem más, mint Edward Albright a kíméletlenül precíz titkos ügynök. Edward 19 éve csatlakozott a Janus csoporthoz, és amikor nincs bevetésen, akkor alteregója életét éli. A gond csak akkor kezdődik, amikor a két személyiség ki/be kapcsolója elromlik és random váltogatják egymást…

A történet tehát cseppet sem eredeti bár ezen ki lepődött meg. A klasszikus Jekyll és Hide keveredik a kémek már megszokott kettős életével. Talán csak annyi benne a plusz, hogy a család valamivel dominánsabb, mármint ami a lelkizős soap részeket illeti. Összességében sajnos maga a sorozat a történeten hasal el, méghozzá nem is gyengén. Smilovic és Rafe Judkins (Law & Order:SVU) valami fergetegesen gyenge forgatókönyvet képesek írni, ami nélkülöz mindennemű feszültséget és logikát. Összevissza dobálóznak a helyszínekkel és az idővel minden logikai kapocs nélkül. Az egésznek inkább van egy ’90-es évekbeli kábelsorozatos feelingje sem mint egy igazi high-tech kémtörténetnek.

Slater alakítása valljuk meg nem nagy eresztés, hozza a már megismert fapofát meg hozzá a hisztiző középszerű fapofát. Érzésem szerint ide Slater csak a neve miatt kellett, meg hogy a General Motors kapjon valami nagy nevet, amivel promózhatták az új Chevrolet modelljüket. Ellenben társa Mike O’Malley üdítő színfolt volt végig az évad folyamán. Na persze itt se tessék mélyre szántó alakítást feltételezni, de amit megkövetelt a karaktere azt hozta is a színész. Valamint az íróknak itt a fene se tudja miért sikerült némi feszültséget vinni a történetben. Értitek, a mellékszereplő sztorija sokkal jobb, mint a főszereplőé! Amúgy Edward/Henry történetét a fene se tudja miért, de a készítők rohamléptekben tolták az arcunkba tovább erősítve a „B-hatást”.

my-own-worst-enemy-s1b

A sorozat egyetlen pozitívuma az eyecandy részleg, ami viszont tényleg ütős lett. Slater mind a két énjének fergeteges nője volt, akit egyszer Madchen Amick (Californication, Gossip Girl), másrészről meg Saffron Burrows (Boston Legal) személyesített meg. És ha már nők meg mellékszereplők, akkor mi az istenért van az, hogy mindig a górét egy noname nő alakítja, valami fergetegesen felületes karakterrel? Ááá, hagyjuk is!

Summa-summára a My Own Worst Enemy minden, csak nem akciósorozat. Slater pedig minden csak nem szerethető sorozatszínész. Az egész produkció már a Pilot-nál több sebből vérzett, amit persze nem mindenki vett egyből észre. Mindenestre én már akkor is éreztem, hogy gond lesz, míg Kanyecc egy kicsit derülátóbb volt. Egyébként sokan gondolkodtak úgy, mint ő, mivel a premiert 7,3 millióan látták, míg a folytatást már csak 5,7 millióan. A fináléra pedig 4 millióra esett a nézettség, ami valljuk be roppant kevés egy NBC-től. Szóval jött a cancel és persze a cliffhanger, amiért már nem egy kritikus könyörgött. Az egészben a vicc, hogy Smilovic olyan csapnivalóan rossz cliffhangert hagyott maga után, hogy ez tuti bevonul a mindenidők legfelejthetőbb megoldásai közé. Csak úgy, mint maga a sorozat!

Konklúzió? Hát, ha valaki erre a sorozatra pénzt költ, akkor gratulálok neki. Részemről, ha hasonló sorozatra vágyok, akkor marad az Alias vagy a Dollhouse. Ellenben nem bántam meg egyetlen percét sem a sorozatnak, mivel tiszta sor, hogy Smilovic egyetlen próbálkozására sem nevezek be ezután. Jah és a vége, hát ez egy szigorú kettes, de csak azért, mert ez alatt tényleg csak az igénytelen kommersz sitcomok vannak.


free web stats