Crusoe – 1.01-02 – Rum and Gunpowder

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 1, 13:05-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Crusoe,Pilot témába.

Pilotmegnézős turnénk következő állomása a Crusoe volt. Lemertem ülni elé, mert a Tv2 beleültette a bogarat a fülembe. Mégis mivel? Miért akar belőle dupla részt adni egy napon, hát ezzel a „hadi csellel” (amire tegnap válaszolt a RTL Klub). Talán egyetlenegy sorozatot se adott még le így a csatorna, mármint, hogy duplázva hazai premierje alkalmából. Ez nagyon fura, de látván a felvezető epizódot megértem őket, mert tényleg nézhető lett ez a modernkori Robinson Crusoe. Legalábbis nekem elnyerte a tetszésemet.

Crusoe - 1x01-02

Az már egy másik dolog, hogy mennyire kapcsolódik a könyv sztorijához. Egyesek szerint semennyire. Sok kommentet nem fűznék hozzá, mert felére, sőt harmadára se emlékszem, mit olvastam annak idején benne, de annyit leszűrtem, hogy tényleg nem a részletekre mentek rá, inkább a nagyvonalak átvitelére. Az NBC csinált egy „saját” Crusoe-t magának, amit nem(csak) a könyv olvasóinak szánt, hol ott a 13 epizódból simán össze tudná hozni utóbbi főbb részleteit. (Ez a jövő zenéje. A folytatás döntőmérlegű lesz.)

Hosszú volt a 80 percnyi kalandozás. 50 körül le kellett volna csípni. Az egyszeri néző akár filmnek is vélhette volna, mert tényleg, mintha egy kalandfilmet csináltak volna. A pilot epizód simán megállná a helyét önmagában. Igaz, amolyan se eleje, se vége felállás alakulna ki, de hát ezt hozza az in medias res kezdés.

Crusoe - 1x01-02

A pilot rész dióhéjban arról szólna, hogy kalózok érkeznek a szigetre. Crusoe csak az angol zászlajukat látja, így hamar elkapja a hév és aktiválja a jelzőtüzeket, majd a partra siet. Hát a fogadtatás nem éppen szívéjes, mert egyből lerohanják. Szerencsére a csapdáinak hamar lerázza őket. Visszafelé kapják el, mikor társalog az egyik kalózzal, akit elkaptak Péntekkel. Ez után jön a kalandozás a szigeten az elveszett aranyágyú után. Pénteknek közbe sikerül megszöknie, majd barátja megmentésére ered. Na a lényeg, hogy a vége happy end lesz, mint azt lehet sejteni. Részleteket pedig meghagyom, mert lenne pár spoiler, ami meglepetést okozna nektek.

Engem leginkább a Karib-tenger kalózai című filmsorozatra emlékeztetett. Lehet, hogy a Tv2 szinkronokat találta el, de engem megvett magának. Sok jó poén van benne. Többször kuncogtam halkan. Egy valami idegesített a legjobban: a sok flashback. Hihetetlen mennyit belevittek. Még a Lost-ot is odaverik. Nézem és már megint, és megint. Túlzásba vitték. Oké, hogy meg akarják teremteni az alapokat, de ne így tegyék, mert elrettentik a nézőt a sok időutazással, amelyben a felesége, az apja, stb. kap helyet. A másik csavar, a MacGyver-A-team ötvözet hozta. Hihetetlen, milyen barkácstechnikát mutatnak, amikor megpróbálják őket elkapni.

Szereplőkről se feledkezzünk meg. Nálam Tongai Arnold Chrisa alakítása tetszett a legjobban, aki Pénteket személyesíti meg. Ezen kívül a mellékszereplők körében éreztem erősnek a kalózok kapitányát, had ne keressem vissza a nevét. Természetesen híresebb színészeik is jelen vannak, mint például: Sam Neill, a The Tudors-ban fergetegeset alakít, vagy éppen az inkább filmes Sean Bean.

Crusoe - 1x01-02

A folytatásra maradok. Egyelőre csak szinkronnal csekkolom, de ha a folytatás meghozza a kedvem, akkor darába fog átmenni. A pilot epizód tűrhetőre sikerült. Tényleg modernkori Robinson-t kaptunk. Nagyon kíváncsi vagyok, mit tudnak kihozni belőle.

Amerikai premier: 2008/10/17
Magyar premier: 2009/07/17
Írta: Stephen Gallagher
Rendezte: Duane Clark
Nézettség: 7.23 millió (#4), A18-49: 1.6 (#7)

3/5


free web stats