The Mentalist – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 6, 10:14-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Pilot témába.

Az elveszett kritika! …merthogy úgy emlékeztem annak idején, amikor láttam a pilotját, hogy írtam róla, de mint utólag kiderült: vagy csak akartam, vagy felemésztette a rendszer. Mindenképpen késztetést éreztem egy pilot-kritikára, ha már a legjobban hypeolt 2008/09-es sorozatok egyikének tartom. Ti még nem láttátok az értékeléspontszámát, majdcsak ha lejjebb görgettek, de perfekt újoncot dobott össze a CBS, ami előtt csak meghajolni lehet. Igen, a CBS valami olyan alkotott, amire csakis irigykedhetnek a többiek, mert a krimi szekció feldobták. Hogy mivel? Majd később kitérek rá!

the-mentalist-season-1-episode-21-s01e21[1]

Beszélnem kellene a sztorijáról, de minek! Tess már évadkritikát is írt azóta, tehát inkább ajánlom azt figyelmetekbe ilyen téren. Na de azért mégis: Egy médiumról szól, aki mindaddig szédítette a jónépet, míg egy sorozatgyilkos ki nem szemelte. Remek memóriával, még remekebb megfigyelőképességgel bír. A későbbiekben a rendőrségnél helyezkedik el, mint segítő, mert olyan dolgokat vesz észre, amik felett egy átlagos ember elsiklana.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Valahonnan ismerős nekem ez az alapkoncepció. (…) Megvan! A Psych volna az. Hm! Érdekes, hogy egy meglévő alap, miképpen válik sikerré egy országos csatornán, amikor kábelen már a harmadik évadjánál tart. (Most augusztusban érkezik a negyedik.) Azért azt se feledjük, hogy nem csap át „fejetlen agymenésbe”, mint ott a jó megfigyelősdi, inkább amolyan stílusosan vetítődik vissza: „Igen, ez az ember tényleg érti a dolgát”. Az összetevők sorában felfedezhetünk még mást is. Mintha egy kicsi House-t szintén belecsempésztek volna. Vagy rosszul érzem? Megy az osztás elég rendesen néha. Főleg, amikor a felettesét kiakasztja.

Az elegyek megfelelő ötvözését eltalálták, már csak színészek kellenek. Létezik olyan, hogy egy sorozatot a tehetséges alakítások által szeressek meg? És olyan, hogy egy idényben duplázódjon ez a szám? A válasz igen, határozottan! Emlékezzünk csak vissza: mennyire lehúztam a True Blood-ot az unaired pilotját látva. Mára pedig az egyik kedvenc favoritom, mert a főszereplő csajszi belopta magát a szívembe. Itt sincs másképpen. Engem a színészekkel vettek meg másodjára.

vlcsnap-217156

Sajnos nem volt (volt) szerencsém a Smith című sorozathoz, de ezek után időt fogok szakítani rá, legalább egy pilot erejére, mert amit itt Simon Baker alakít, az kegyetlenül jó. Komolyan. Ennyire szimpatikus embert hirtelenjében mondani se tudnék. Kulcsfigurája a The Mentalist-nek. És ha kap egy olyan társat magának, mint a Prison Break-ből ismerté vált Robin Tunney, akkor meg van alapozva az elkövetkezendő 5 esztendőre a siker. Vagy tovább. Mindketten zseniális alakítást vágnak le, mintha ezt a szerepet pont nekik találták volna ki. Szó szerint: jól érzik magukat! Ez pedig a legjobb dolog egy sorozat életében, mert ez már a siker íze!

„Csatolt” szereplőket se feledjük ki a sorból, ugyanis egy nyomozós sorozat nélkülük kicsit furán nézne ki. Amanda Righetti szintén hatalmas alakítást nyújtott a Reunion-ban, de itt se okozott csalódást. Bár azt még most se tudom, hogyan fogják összehozni Owain Yeoman karakterével, de ez is csak azt igazolja, hogy előttem van pár epizód a fináléig. Mégsem őket érzem a legerősebbnek, hanem inkább Tim Kang-et, akinek a karakterét tényleg jól formálták meg.

THE MENTALIST

Jól összerakták! Legutóbb a CSI: New York-i helyszínelőket élveztem ennyire. A legjobban az foglalkoztat, hogy miképpen mennek rá a sorozatgyilkos történetére, valamint Patrick magánéletébe milyen hamar nyerhetünk bepillantást. Biztosra veszem, hogy az 5 évvel ezelőtt történt dologgal teremtik meg az egész évadot átívelő cliffhangert. Nem is bánom, mert mókásan néz ki az a mosoly a falon.

Csak ajánlani tudom mindenkinek. Zseniális pilotot dobtak össze. Tőlem simán megkapja a maximális pontszámot.


free web stats