Smith – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 5, 15:21-kor a(z) 2006/07 sorozatai,Pilot,Smith témába.

Éjszaka megírtam a The Mentalist pilot-kritikámat, mellyel el voltam maradva. (Holnap kerül kiposztolásra, ekkortól fog a linkje is élni.) Ott említést tettem a Smith-ről és Simon Balker-ről. Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, hiszen Simon az idei év egyik meglepetése, számomra! Ennyire kiegyensúlyozott embert még egyet nehezen tudnék mondani, de a CBS ismételten rátalált a tökéletes szerepére. (A The Mentalist sikerére értve.) Ellenben most kisebb időutazást kell átélnünk, merthogy 2006/07-es idény egyik újoncáról van szó, melyről tess fénykorában, ha nem is ódákat zengett, de többször emlékezetett a létezésére.

Smith - 1x01

Még az elején meg kell említenem, hogy az egyik legjobb idényről beszélhetünk. Odavagyok a rablós sorozatokért. Inkább a tárgyak vonzanak, mint az emberek, tehát ha valami értékest kell ellopni, akkor vevő vagyok rá. Több hasonló témájú koncepció bukkant fel 2006/07-ben, hiszen ott van az örök kedvenc: a Heist vagy a kábeltestvére: a Thief. A The Nine-t is felemlegethetnénk, mivel balul elsült rablási kísérletről van szó, de előbbi kettő stílusát meg se közelíti.

A Smith alapkoncepciója egy rabló/tolvajbrigádról szól. Ha van valami munka egybeállnak, ha nincs, akkor mindenki éli az életét. Valaki a nők szédítésével – Simon barátunké a szerep –, valaki mint gondos családfő, valaki le se szarja a törvényt, mert ahogy kikeveredik a börtönből egyből „munkába” áll.

A pilot epizód ezen a téren nagyon erősre sikerült. Már-már hiányoltam a rendőrök jelenlétét. In medias res kezdéssel belecsöppenünk a sűrűjébe, azaz amikor a rablást elkezdik. Látunk jeleneteket, de a lepottyant morzsákat csak később mutatják meg, merthogy miután lezajlott, egy hatalmas flashback-ket kapunk a képünkbe, ami által megismerhetjük az egyes karaktereket. Itt van a kutya elásva, hiszen a munkát és a magánéletet szétválasztják. Korrektül össze lett téve, nincs mese, máig se értem, hogyan vérzett el három rész után.

Smith - 1x01

És itt álljunk meg egy picit. Magánélet. Legtöbb esetben ekkora megy el a kedvük a nézőknek a sorozatoktól! Nincs rosszabb, mint egy idegesítő család. Szerencsére a felvezetőben nem jött elő ez a probléma. Kicsit néha lassúnak éreztem a karakterek kibontást, de többször kaptunk kárpótlást. Simon fergeteges a rosszfiú szerepével. Ki olyan beteg ember, hogy szörfözik, majd miután kitessékeli két úri ember, visszamegy és levadássza őket a puskájával?. Eszméletlen laza figura. A legfeltűnőbb kocsit lopja el. Már megint megvett magának! Leggyengébbnek a munkaadót éreztem. Ray Liotta alakítja Bobby karakterét, aki ha jól is végzi dolgát, mégsem lesz a kedvencem. Amy Smart (később Scrubs-ban Jamie) pedig egy istennő.

Jó ez a sorozat! Nincs mese. Rablós rész iszonyatosan pörgős sikerült. Mintha Ocean’s Eleven kacsintott volna vissza, csak tévésorozat formájában. Az szintén jól esik, hogy a saját javukra történik a rablás. Tehát szó sincs modernkori Robin Hood-okról (mint pl.: a jelenben a Leverage), hanem csakis önző, néha beképzelt tolvajokról, akik szeretik élvezni az életet. Munkájukban profik. Megoldó készségük ámulatba ejtő.

Smith - 1x01

Folytatni fogom, de előtte benevezek még egy másik társra, a Vanished-re, ami szintén (ember)rablós koncepció. Ha tehetitek, lessetek rá. Sajnos csak hét epizódot élt meg. Utóbbi hármat már csak weben adta le a CBS, hol ott az NCIS és The Unit társaságában elég jó felvezetést kapott kedd esténként.

Premier: 2006/09/19
Írta: John Wells
Rendezte: Christopher Chulack
Nézettség: 11.00 millió (#09), A18-49 3.6/10 (#6)

4/5


free web stats