Southland – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 29, 12:35-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Pilot,Southland témába.

Megint a jónépre bíztam magam. Sixx az elmúlt két napomat bearanyozta tippjeivel, ezért is emlegetem annyiszor. (Remélem, nem fog megharagudni a sok csuklás miatt.) Most szigony_ adta tippet, azaz nevezzek be a Southland-re, mert sok jót lehet felőle hallani. Hékás! …de hiszen tess már írt róla. (WTF?!) Mi üthetett belé, hogy meg merte nézni ezt a nyomozós, light-os The Shield koppintását? Egy nevet mondok: Ben McKenzie.

vlcsnap-222040

Egyet kell értenem a nép szavával: Ennek a sorozatnak kábelcsatornán a helye, méghozzá az F/X-en. Hogyan került az NBC műsorára? – tenném fel a kérdést a kedves programigazgatónak, merthogy annyira érződik rajta, hogy sokkal többet – de tényleg! – ki lehetne hozni belőle, mint egy döglött kutyán a halál szaga.

Mindez abban nyilvánul meg, hogy sorra kisípolják a káromkodásokat. Hogyan lehetne így utolérni a The Shield-et? Sajnos ez az országos csatornák átka. A kábelcsatornák itt részesülnek jelentős előnyben. Nem hiába hívom fel a figyelmeteket arra, hogy tessék bepróbálni mindet, mert egy teljesen más világ tárul a szemünk elő. Alacsonyobb a projektek költségvetése, ezért sokkal megfontoltabban rendelnek be. Szó sincs pazarlásról. Általában 80-90% esélyük van a folytatás bekérésére, mert már az elején bizakodnak a sikerében.

Ha meg kellene fejtenem a Southland receptjét, hogy elkészítsem, akkor a következőket tenném bele a tálkába: Vegyünk egy kis The Shield-et (ne túl nagy dózisban), vegyítsük a The Wire-rel és némi Third Watch-csal. Ennyi! Megkapjuk a sorozatot. Mindegyiket felfedezhetjük, de leginkább a Kemény zsarukat, ami próbálkoznak jobban megmutatkozni, ellenben ez a fentiek miatt lehetetlen. Ezért is mondják rá, hogy „lájtiban kapjuk a keménykedést”!

vlcsnap-223834

Minden rosszban van valami jó. Itt sincs másképpen. A Southland piszok jól lett összerakva a maga módján. Tény, nincs helye az országos csatornán, de alapjába véve olyan sztorit kapunk, olyan jelenetekkel, ami átértékeli az életünket. Révén, hogy a keményebb Los Angeles-i körzetben állomásozó rendőrök életébe nyújt bepillantást, akiknek mindig résen kell lenniük, mert különben már magukban is tudhatják a golyót.

Az utcák tele vannak drogosokkal, kurvákkal. Mintha a The O.C. egykori sztárja arra következő emlékeztetne: Hékás, az előző sorozatomban Chino-ból (vagy hogy írják) származtam, most pedig pont azon vagyok, hogy egy ilyen helyen tegyek rendet. Na igen, csak ez nem olyan egyszerű. Ben McKenzie, mint újonc zöldfülű tűnik fel a sötét utcákon. Szoknia kell a kegyetlenséget, a „nem fair játszmákat”, mert az életük múlhat rajta. Már a pilot alkalmával rávilágítanak a lényeg: azaz ha nem vagy tökös zsaru, akkor elvérzel. Hiába van szó rendőrökről, hiába áll mögöttük egy rendszer, ezeket a rosszfiúkat semmi sem rettenti el. Ha kell, akkor hidegvérrel lőnek le egy rendőrt megbilincselt kézzel, csakhogy beigazolódjuk állításuk: „Te halott ember vagy!” …majd Puff-puff!

Miben rejlik a titka? Az egész sorozat dokumentarista stílusban lett felvéve. Ezt vegyítették a zord utcai valósággal, amelytől kialakul az emberben a The Shield-feeling. A kamerák nem fixek. (Kézivel is felvehették.) Mindig rajta vannak a „témán”. Belemásznak a főszereplők arcába, csakhogy mindent apró reakciójukat átadják a tévéképernyőn keresztül a nézőknek. A The Office-ban láthattunk hasonlót. (Csakhogy jobban érthetőbb legyen a célzásom.) A gettó szót tessék szó szerint értelmezni. Ott mászkálnak a hangyák mindenütt. Még a józsaru házát se kímélik. Mindenki hallgat, mert hallgatni szent. Bárki bandatag lehet. Ne szólj száj, nem fáj fej alapelv érvényesül, de a zsaruk szerencséjére mindig ráakadnak egy olyan polgárra, aki segítségükre lesz.

vlcsnap-225067

Szereplőkről nehéz szót ejteni, mert rengetegen vannak. Heroes deja vu ezerrel. Nem is csoda, ha az ember a pilot alapján csak a két főszereplő nevét jegyzi meg, mert 10-15 szereplőről simán beszélhetünk. Ott vannak a nyomozók, ott vannak a beépített zsaruk, ott vannak az aktakukacok. Ezen kívül mindenkinek ott van a családja. Igen, ezt se szorítják háttérbe. Van, aki éppen feleségével bajlódik, mert kapcsolata már nem az igazi, vagy olyan, akit senki se vár otthon.

Midseason egyik meglepetése számomra, aminél rögvest darálóra veszem a hangvételt, mert ezt a 7 – már csak hat – epizódot kár lenne kihagynom. Korrekt zsaru dráma koncepciót kaptuk. Nem azt az ijesztgetőst, aminél várjuk a biztos bekövetkeztét. Meglepetésekben gazdag. Sokszor kiszámíthatatlan. Ott van az orrunk előtt a gyilkos, a megoldás, de ha nem vagyunk jártasak a krimikben, akkor könnyedén elsiklunk felette. Tessék leülni elé, mert érdemes. Az NBC különckéje, mert annyi szent, hogy ez a sorozat jobb helyen lenne az F/X-nél, mint náluk.

vlcsnap-225580

(Utószó: Majd kifelejtettem a lényeget: A humara nagyon a helyén van!! Sokszor, nagyon sokszor íroniával fűszerezték.)

Premier: 2009/04/09
Írta: Ann Biderman
Rendezte: Christopher Chulack
Nézettség: 9.86 millió (#4), A18-49: 3.2 (#6)
Szerintem: 4/5

free web stats