Criminal Minds – 5. évad kezdés

 
Beküldte: Kanyecc 2009 September 30, 22:33-kor a(z) Criminal Minds témába.

Valamelyik kritikámba megemlítettem nektek, hogy melyek azok a krimisorozatok, amelyek elé bármikor le tudok ülni. Bizonyítottak, így a lelkembe mindig lesz nekik hely. Idetartozik a CSI: New York, a The Mentalist és a Criminal Minds. Három olyan koncepció, ami eltér egymástól, mégis együtt nálam megalkotják a tökélesfegyvert, ami a fellegekbe emeli a ’krimi’ szót. (Most lehet sokan néztek, hogy a sima CSI nincs közte vagy a Law & Order egyik franchise se. NCIS sincs, bár az elé is szívesen le szoktam ülni.)

vlcsnap-220502

Noha Criminal Minds negyedik évadjáról alig érkezett írás, tess-sel együtt lecsekkoltuk mind a 24 26 epizódját, amivel jól meg is lepett. (Valahogy a +2-ről megfeledkeztem.) A negyedik évadfináléja betegre sikerült. Nincs rá jobb szó. Ilyen ötlettel előállni. Simán rányomnék országos csatornánk egy 18-as karikát, mert annyira elmebeteg, hogy az már a nézők lelkivilágába hagy egy jókora „ízét”. A lényeg, hogy akár mennyire szerettük volna, nem olyan történetet kaptunk akkor, ami félbe maradt. Ha jól számoltam három ilyenről van szó, de mindközül a legmerészebb és legjobb a bostoni kaszás volt.

Nehéz lenne elfelejtetni az a bostoni kaszás sztoriját. Még mindig szemem előtt lebeg az alkus epizód, amikor Hotch visszautasítja a sorozatgyilkos felajánlását, miszerint ha behódol, akkor a halála napjáig nyugodt életük lesz az embereknek, de őszintén: Hotchner nem ilyen! Lesz is következménye szavainak, hiszen ekkor fog lemészárolni egyszerre több embert egy helyi járaton. Azt se feledjük el, hogy ennél az ügynél elkapják, viszont gyilkosunk sokkal ravaszabb annál, hogy csak úgy odaadja magát. Megnézte belül a börtönt aztán pár óra múlva kivitelezte azt, amire talán már 10 esztendeje készül… azaz jól beinteni a rendőröknek és megszökni egy olyan helyről, amit ők őriznek.

Van olyan, aki ritkán vagy egyáltalán nem néz előzeteseket? Csak azért kérdem, mert a CM egyik évadnyitó ajánlója eléggé spoileresre sikerült, így talán a legjobb lapjukat játszották ki idő előtt. Sajnálom, hogy erről a készítői megfeledkeztek. Ezáltal az a szál, amit mindenki várva várt egy kicsit laposabbra sikerült. Legalábbis a meglepetés erejét ezáltal elvesztette.

vlcsnap-221517

Az évadnyitó epizódban két történeti szál kapott helyet. Az első egy doktorhoz kapcsolódik és egy csalódott édesapához, akinek a gyermeke egy autóbaleset által már nincs közöttünk. Az apa elégtételt akar fia elvesztéséért, mert szerinte a kórházban nem foglalkoztak annyit vele, hogy esélye legyen a túlélésre. Mindezt a doktor fiának megölésével szeretné „honorálni”, viszont míg ez nem történik meg, minden nap megöl egy embert.

A második a bostoni kaszásról szólt. Kimásról? Hotchnert senki se éri el a bázisról, ezért Emily fogja magát és ellátogat az otthonába. Mikor oda belép, egyből leesik neki, hogy valami probléma van, mert a falon pisztolygolyó által ütötte nyomot talál, míg a padlón Főnöke vérét. Egyből Gracia-nak leadja a drótot, hogy nézzen körbe, hátha valamelyik kórházba bevitték. Közbe az infót még Reid-del is megosztják, viszont a csapat többi tagját kihagyják, hogy ők minden erejükkel a jelenlegi ügyükre tudjanak rákoncentrálni.

vlcsnap-222126

Olyan kibontakozást kaptunk, ami eléggé cliffhangeres. Én amondó vagyok, hogy csak a kaszás sztorijára kellett volna ráorientálódniuk. A másik szál miatt fog részemről alacsonyabb pontszámot kapni, mint amit kapna.

Mondjuk 2/5 az előre, 4.5/5 a másodikra.

Talán a legszebb és legszívmelengetőbb – ne tartsatok most pszichopatának – az volt, amikor gyilkosunk beavatta Hotchner-t a hasba szúrás művészetébe. Az a szöveg, amit ott levág… Istenem. Ezért szeretem ezt a sorozatot. Ki olyan beteg, hogy magán letesztelje azt, hogy melyik szúrás, milyen módon jelentkezik az emberen. Van, amelyik elhomályosítja a látását; van, amelyik még nem halálos, de arra éppen alkalmas, hogy padlóra küldjön. BETEG! Tényleg teljes epizódos sztorit kellett volna adni neki.

vlcsnap-221834

Megvan az ötödik évad egyik háttérben elhúzódó sorozat gyilkosos történet. Remek! Csak egy a problémám mindezzel, hogy a következő epizódokba biztosra vehetjük a leültetését. Lesz pár szóbeli utálás rá, de többre ne igazán számítsunk. Talán majd 5-6 hét múlva – jobbik esetben – előkapják, hogy mindenkinek meglegyen az öröme, eloszoljon a hiányérzet belőlünk.

Premier: 2009/09/23
Írta: Chris Mundy
Rendezte: Charles S. Carroll
Nézettség: 15.84 millió (4.4, #T1)
This entry has a rating of 3.5

free web stats