Trauma – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 October 8, 14:33-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Pilot témába.

Az NBC feladta magának a leckét. Májusban búcsúzott az orvosi sorozatok királya, a Vészhelyzet, ami 15 évadot élt meg. A poszt kiadót. A verseny megkezdődött. Vajon kit fogunk tekinteni utódjának? A jelenlegi felállás szerint: Senkit! A csatorna egyből két hasonló koncepciót tűzött képernyőre az őszfolyamán. Az egyik a Mercy, ami nővérekre orientálódik (kritika hamarosan), míg a másik a Trauma, ami mentősökre. Utóbbiban bizakodtunk, látván a forgatáson készült képeket, valamint a bazi nagy robbantást, de valahogy mégsem jött össze.

vlcsnap-247593

Pedig az cold open nekem bejött. Pörgősre sikerült, olyanra, amire cseppet se számítottam. (Bár kicsit elgondolkodtam, hogy egy áramütéses esethez miért megy ki két egység, plusz egy helikopteres. Jó-jó, utóbbit megértjük. Valamivel el kell gyorsan jutatni a kórházba, de akkor is.) Kezdeném a lényeggel. A kétszer láthattunk nagyobb durranást. (Pl.: alsó kép.) Rámentek a pilotban a látványosságra. Egyszer két helikopter csapódott egy felhőkarcolóba, másszor egy kamion teljes rakománya szállt a fellegekbe. A CGI a helyén volt. Sok panaszom nincs rá. Talán annyi, hogy mit fognak kezdeni magukkal a folytatásban, hiszen mégsem durrantgathatnak minden epizódban.

Volna alapsztorija is az egésznek: A célkeresztben San Francisco mentősei. Ez alatt érthetitek: a légit, a földit és a vizit (?). Egy évvel ezelőtt, a jelenhez képest, történik egy bizonyos helikopter baleset. Reuben Palchuck, a gép egyik utasa megússza egy „szimpla” kómával, amiből felépül és visszatér újra kísérteni a sorsát. (A többit koránt se tekinthetjük ennyire szerencsésnek. Meghaltak.) Ilyenkor általában éreznünk kellene valamiféle bizsergést, de itt semmi nem volt. Pletykálkodtak egy sornyit a szereplők, viszont ezt is erőltetve. Mintha muszájból csinálták volna. Itt hozott ki először a sodromból a Trauma, mert ennyire amatőr jelenetnek helye sincs komoly drámába. Elásták magukat, nehéz szarból várat építeni.

vlcsnap-247838

A követező probléma ott van, hogy a karakterek klisések. Amit bele lehet vinnie egy ilyen jellegű drámába, azt belevitték. Itt van nekünk az önbizalommal megáldott Reuben, aki elpusztíthatatlannak tartja magát a történtek után. Az se okozott különösebb meglepetést, hogy már a kezdésbe becsúszott egy olyan jelenet, melyben két mentős – jegyezem meg: társak (!) – éppen szeretkeznek, mikor riasztják őket. És persze az újoncról se feledkezzünk meg. No meg a hisztis csajról, aki próbálja megmenteni a halott férfit.

Lehet-e kedvencünk ez a sorozat? Hát egy epizód alapján baromi nehéz dönteni. Főleg, hogy egy amolyan felemás epizódot kaptunk. Keretbe rázták a sztorit, annyi szent, hiszen az elején a helikopter balesettel kezdett, a végén pedig ezzel zárt. Vajon mernek-e több flashback-et beledobni a történetről vagy csupán ennyivel kell beérnünk? Szereplők közül csupáncsak egy lopta be magát a szívembe, aki nem más, mint Cliff Curtis. Bejött a stílusa, még ha a világ nagymenőinek egójával és kemény stílusával (is) van megáldva. A folytatásra persze benevezek, de azt azért nem mondanám, hogy állandó nézője leszek. Tipikusan az a dráma, amit félre lehet tenni, mert inkább az érzelmekre játszik rá, mint sem a sztorira. A pilot rész tökéletes példa, hiszen felét végig búslakodta a szerepgárda, rágódva az egy esztendővel ezelőtti balesetről.

És még valami a végére! Azzal a kis gyerekes esettel belopta magát a szívembe, mert végre létezik olyan sorozat, ami merte bevállalni, hogy egy robbanás elől el lehet futni, el lehet menekülni, de a roncsdarabkák attól függetlenül még bárkit meglephetnek. Ez nagyon tetszett benne!

Premier: 2009/09/28
Írta: Dario Scardapane
Rendezte: Jeffrey Reiner
Nézettség: 6.93 millió (2.4, #10)
This entry has a rating of 3

free web stats