Sanctuary – 1.12-13 – Revelations

 
Beküldte: RaulReal 2009 October 9, 7:02-kor a(z) 2008/09 sorozatai,kritika,Visszatérők: 2008/09 témába.

Mindenki ismeri a történetet, miszerint a webes sorozatnak induló Sanctuary elnyerte a Syfy tetszését, a neves stúdió pedig felkarolta, pénzelte és levetítette a Menedék lakóinak kalandjairól szóló történetet. Dr. Magnus, a több mint száz éves tudós azzal foglalatoskodik, hogy különféle természetfeletti lényeket fogad be, otthont adva ezzel az árváknak és védve az emberiséget a veszélyes egyedektől. A furcsa otthon lakóinak természetesen nem ilyen egyszerű az élete, az első évad 11 részében különböző ügyeket kellett megoldani a professzornak, lányának Ashley-nek, és a frissen csatlakozott Zimmmannek.

sanc113

A kalandok során szembekerültek már Hasfelmetsző Jacktől kezdve a jetiig, és talán az egyik legjobb részben egy kíváncsi riporterpáros tagjaival is meg kellett küzdeniük. A természetfeletti lények rendkívül széles palettájával találkozhattunk az eddigiek során, a fontos és érdekes morális kérdések felvetése mellett pedig szemkápráztató helyszínekben és rendkívül ötletes és látványos jelenetváltásokban gyönyörködhettünk. A szörnyüldözés a végéhez közeledett, hiszen lassan elértünk a nagy fináléhoz, a dupla-évadzáróhoz.

A történet szerint egy ideig, mint mindannyian tudjuk, békében éltek egymás mellett az emberek és a különleges lények, míg egy napon az egyikük a “Föld urára” támadott. A Menedékbe is eljut ennek és a növekvő számú gyilkosságoknak a híre. Mint kiderül, egy nemzetközi fenyegetést nyújtó vírusról van szó, amely a harmadik világháború kitöréséhez vezethet.

Hogy véletlenül se legyen nyugta Magnuséknak, gondoskodik róla Druitt, alias Hasfelmetsző Jack, aki nagy bejelentéssel tér vissza a Menedékbe. Elmélete szerint a Szövetség áll a közelgő káosz mögött, azonban mielőtt ezt jobban kifejthetné, betoppan az Angliai Menedék vezetője, Dr. Watson, alias Sherlock Holmes. Ezzel kezdetét veszi a pokol a különleges otthonban, mert a vendégek, a kórt behozva, megfertőzik Magnus első számú segédjét. Nincs idő hát gondolkodni, gyorsan kell cselekedni. Az egyetlen megoldást az jelentheti, hogy az Ötök ismét összeállnak és a több száz éves tudósnő apja által elrejtett vért felkutatva előállítják a vakcinát. Eközben Ashley és a farkasember Henry beszivárog a Szövetség főhadiszállására, ahol elfogják őket. Hőseink, pedig a láthatatlan lány, Clara felkutatása után Indiába indulnak, ugyanis dolguk van. Meg kell menteniük a világot.

– What the hell was all that about?
– Well, the guy who invented radio just dissed Jack the Ripper.

sanc113_02

A fogvatartott Ashley-t és Henry-t eközben kegyetlenül kínozzák. Az elveszett vámpír város felkutatásakor a Menedék apró, de elszánt csapata óriási problémával találkozik. A települést gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé. Sherlocknak hála azonban rekonstruálni tudják az épületek elhelyezkedését, így végül lejutnak a Föld alá. Itt azonban újabb meglepetés várja őket, aki nem más, mint Nicola Tesla. Az Ötök összegyűltek tehát, azonban a Magnus apja által kijelölt feladatokat még végre kell hajtaniuk, hogy a kulcsok megszerzésével hozzájuthassanak a vérhez. Csoportokban kell majd dolgozniuk, Watson és Hasfelmetsző egy logikai feladványt kap, Magnusnak is az eszét kell használnia, Teslának megrázó élményben lesz része, az ifjú Clara és Will pedig jobban teszik, ha észrevétlenek maradnak.

Miután mindannyian kiállják a próbát, a vért megszerezve visszatérnek a Menedékbe. Eközben a fogvatartottak is megmenekülnek, habár beüt egy apró gikszer. Ashley-t a Szövetség hű szolgájává teszi, aki ellopja a vért és átadja azt a Szövetség vezetőjének. Innen folytatódik ma este a Menedék lakóinak története és kiderül, látunk-e majd epikus csatákat emberek és földöntúli lények között.

sanc113_03

Az első évad ingadozó teljesítménye után az évadzáró epizódok felüdülést jelentettek a széria rajongói számára, és kiderült, bizony bármely sorozatban rejlő potenciált ki lehet használni, csak akarni kell. Ezt rendkívül jól sikerült megvalósítani, hiszen a 12-13. epizódban megvolt minden, amit csak a stílus képviselőitől várhatunk, értem ezalatt az izgalmat, látványt és egy vékonyka szerelmi szálat. Ne felejtse el senki tehát, ma, október 9-én, este a kalandok folytatódnak, a Menedék lakói pedig végre visszatérnek.

PREMIER: 2008/12/29 ÉS 2009/01/05
ÍRTA: SAM EGAN, DAMIAN KINDLER
RENDEZTE: MARTIN WOOD
NÉZETTSÉG: 2,1 MILLIÓ
This entry has a rating of 4

free web stats