Eastwick – 2 epizód után

 
Beküldte: Kanyecc 2009 October 13, 15:44-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Pilot témába.

Boszorkányos sorozat? Hm. Legutóbb 1998 és 2006 között láthattunk tévéképernyőn a Charmed személyében. Hamar kilyukadtam hozzá, hiszen kritikámba bele kell egy fontos dolgot már az elején foglalni: A készítők azt mondták, hogy ne hasonlítgassuk hozzá, mert köze se lesz a 8 évados elődhöz. Ezzel teljes mértékben egyet kell értenem. Meg se üti a szintjét! Az Eastwick-nek mindössze 15% túlélési esélyt adtam, de talán elhamarkodott döntés volt. Most se látok nagyobb jövőt előtte, de van valami varázsa, amiért le fog ültetni heti rendszerességgel maga elé. Mi ez? Talán rászoktam a soap-műfajra? Másra nem tudok gondolni, hiszen a Melrose Place-re se tudtam rosszat írni, rá se fogok sokat.

vlcsnap-1031163

Ugyebár az alapkoncepciót John Updike: Eastwick-i boszorkányok című könyve adta, melyből ’87-ben készült egy filmváltozat. Noha kimaradt az életemből, annyit hallottam róla, hogy a népnek tetszett, sőt jobban, mint a 2009-es ABC-s feldolgozás, amihez David Nutter adta a nevét. Nutter-ről annyit tessék megjegyezni, hogy rosszdolgot a kezei közül nem engedni ki a nagyvilágba, tehát ha pilotterveit berendelik, annak oka van. (Rendezőként jelen van a The Pacific című HBO-s minisorozatban, ami már a premierje előtt hatalmas hypeal bír Steven Spielberg-gel a jobbján.)

Révén, hogy remake-ről beszélünk, kötődik az elődökhöz az alapkoncepció. Adott három nő. Mindhárom meg szeretné változtatni életét és kíván egyet Eastwick szökőkútjánál. Szerencséjükre valami változást beindítanak, amire az egyik vénasszony felhívja a figyelműket a későbbiekben. Az egyiknek médium képessége lesz, másik tudja irányítani a férfiakat, a harmadik pedig – hát igen, talán a legkülönösebb – haragjával (?) olyan dolgot tud csinálni… nehéz leírni, inkább mondok példát: férjébe belecsap a villám vagy előtte egy földrengés idéz elő, mert mérges a lustaságára. Ha már az életükben történt némi változás, akkor itt az ideje hogy feltűnjön a színen Dary Horne, a kőgazdag úri ember, aki megveszi majdhogynem az egész várost magának, csakhogy kapcsolatba léphessen a lányokkal.

vlcsnap-1031721

Sok idegesítő dolog volt az Eastwick-be. Barátnőm legnagyobb problémája az volt, hogyan lehet egy fiatal anyukának, Kat-nek ennyi gyermeke, amiben van igazság. Nekem az, hogy mikor jön rá szerencsétlen Joanna erejének titkára, azaz csak a férfiakat tudja befolyásolni a nézésével, nőket nem (!!). A harmadik: Miért csak Alexis beszél képességéről és a többiek miért hallgatnak róla? Negyedik: Mikor fog már valami izgalmaz történni?, stb.

Ki kell bontakozni a történetnek, de ez így nagyon lassú. Nem véletlenül írtam, hogy enyhén szappanoperás beütése van neki, mert a két részben szinte alig történik valami. Felvezették az alapokat, ami oké, de az 1×01-et és az 1×02-et egybe is simán el tudnám képzelni 45 percben, úgyhogy a lényeget elmondják, mi pedig megértjük. A kritikusokkal ellentétben Paul Gross karakterét éreztem a legjobbnak, mert valahogy látom benne a kőgazdag gonoszt, már ha ő lesz a gonosz, mert még semmi sem biztos. Talán a legidegesítőbb a Szívek szállodája volt, mármint szemfüles nézőknek feltűnhetett, mennyire hasonlít Eastwick a GG-s városkára. (Passzolom a nevét most így hirtelenjében.) Nem véletlen, mert tényleg az volna egyes része.

Most jöhet az érdekes kérdés: Látok-e benne teljes évadnyi történetet? Nem, mivel a történetet fel kell dobni, nem tovább laposítani klisés dolgokkal. Pl.: Szerintetek véletlen egybeesés, hogy az újságírónőt ráállította a témára kőgazdagunk? (De hozhattam volna mást is fel, hiszen a villámcsapás szintén adta magát.) Másrésztől igen, mert ha azt vesszük alapul, hogy a Charmed 8 évadon keresztül húzta. Mellette szól az elbeszélő csajszi, ami piszok jól felvezette a pilot epizódot a cselekmény kibontakozásáig, továbbá a humor, ami meglapul benne. Igaz keveset kapunk, de tudjuk díjazni mindegyiket.

Harmadik részre maradni fogok. Már csak az elveim miatt, hiszen elég 3 epizód ahhoz, hogy józan döntést hozzon az ember. Van olyan sejtésem maradni fogok, de nem miatta, hanem inkább a társaság miatt. No meg a kíváncsiság, boszorkányság. Egy biztos, inkább a csajoknak csinálta az ABC, amolyan Született feleségek utánpótlásnak. Szerintem mellé nyúltak, ezt mutatják a nézettségi adatok is.

Premier: 2009/09/23
Írta: Michael Cristofer
Rendezte: David Nutter
Nézettség: 8.50 milllió (3.0, #7)
This entry has a rating of 2.5

free web stats