Flash Forward – 1.04 – Black Swan

 
Beküldte: RaulReal 2009 October 17, 22:41-kor a(z) Flash Forward témába.

A fekete hattyú története szerint néhány évszázaddal ezelőtt a tudósok és kutatók elutasították azt a feltételezést, miszerint a madárfaj nem minden tagja fehér. Nos, mint kiderült, nagyot tévedtek, a rövid anekdota azonban egészen máshogy kapcsolódik az ABC új sikersorozatához. A Flash Forward az előző részek mélypontjai után ismét magára talált, ugyanis ezen a héten az első évad eddigi legjobb részét nézhettük meg.

FlashForward104_1

A Black Swan első néhány perce úgy kezdődik, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Kellemes zene, nagyszerű képek, idilli környezet. Majd az emberek egy csapásra összeesnek és pokoli 2 perc 17 másodperc kezdődik, mely örökre beírja magát a világtörténelembe. Érdekes az a tapasztalat, miszerint ha az amerikai rendezőknek, illetve forgatókönyvíróknak olyan karaktert kell játszatniuk, aki nem angolul beszél, sokszor nyúlnak a magyar nyelvhez.

Korábbi tapasztalataim szerint ez igen népszerű fogás, ám célját nem tudnám körülírni. Tény, hogy üdítő élmény hallgatni a(z) – egyébként igen csinos – nő jajveszékelését, ám kérdéses, hogy miért nem franciául szólaltatták meg, hiszen a jenkik szerint Európában mindenki ezen a nyelven beszél, Budapest pedig csak egy kerület.

Mindenesetre az epikus kezdés megadta az alaphangot a legújabb epizódnak. A cselekmény tovább haladt, az eddig kiásott mederben, Noh ügynök kutatja halálának mikéntjét, főhősünk az időnként újból megismétlődő tragikus esemény mikéntjét próbálja kideríteni. Eközben felesége, a doktornő próbálja elkerülni sorsát – kevés sikerrel – szabadidejében pedig megment egy fehérből lett néger pácienst. Igen röviden összefoglalható a történet és annak előrehaladása, de ezt inkább pozitívumként fognám fel, ugyanis az eddigiek tapasztalata szerint a készítők az első három epizódban inkább a ködösítésre, illetve a nézőközönség összezavarására fektették a hangsúlyt leginkább.

FlashForward104_2

Panaszra eddig semmi okunk nem lehet, hiszen végre feltűnik az addiktok kedvenc rokkere is, aki az eddig látottak alapján újabb csavart visz bele a Flash Forward történetébe. Nehéz lenne természetesen körülírni, mi emeli ki a sorozatot a hasonszőrű produkciók tengeréből…egyelőre számomra megfogalmazhatatlan, hogy miért ülök le hétről-hétre az alternatív sci-fi újabb részleteiért, mindenesetre egy kevés kezdeti ingadozás után, úgy tűnik, a forgatókönyv írói ismét rátaláltak arra a hangvételre, melynek a sorozatot jellmeznie kellene.

Újabb részletek derülnek ki tehát, ahogy haladunk előre, a megjósolt, fél évvel későbbi sorsdöntő pillanatig, így az érdeklődést fenntartva, a B-kategóriás filmekre hajazó nyomozások tolmácsolásával körvonalazódik bennünk: hiába vagyunk tisztában a jövőnkkel, azt megváltoztatni soha nem fogjuk tudni.

Egyelőre tehát nem uralkodott el még rajtam az a Lost féle “látnom kell, mielőtt meghalok” érzés, viszont jó úton jár affelé az ABC üdvöskéje, hogy maradjak egészen a történet legvégéig és ősz fejjel is mosolyogva emlegessem a világméretű összeesküvés és az új próféták korának legendáját.

PREMIER: 2009/10/15
ÍRTA: LISA ZWERLING
RENDEZTE: MICHAEL RYMER
NÉZETTSÉG: N/A
This entry has a rating of 4

free web stats