The Forgotten – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 October 30, 15:26-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Pilot témába.

Az ABC próbálkozik magának csinálni egy nyomozós sorozatot. Drámában viszonylag jól megy a soruk, hiszen a Született feleségek és a Lost megalapozta a hírnevüket évekkel ezelőtt, mely mellé idővel csatlakozott a Grey’s Anatomy, – szintén eléggé – ismert kórházas koncepció. Ha krimisorozat, akkor mindenkinek elsőre a CBS jut eszébe a CSI-franchise-nal. Ezen akar változtatni a csatorna. Nem csodálkozunk rajta. Az NBC a Law & Order-rel és egyik kistestvérével – a Law & Order: SVU-val – képviseli a krimi részleget, a FOX a Bones-szel (valamint Fringe-et is mondhattam volna, de maradjunk a földön), míg az ABC…? Hát ők a Castle-lel és a The Forgotten-nel. (Előbbi már megszerezte magának a hírnevet, de utóbbinak nem sok esélyt adok.)

vlcsnap-1093048

Az alaptörténetben olyan bűnügyi eseteket kell megoldaniuk főhőseinknek, melynek áldozatai ismeretlenek, illetve a rendőrség nem tudta időben felgöngyölíteni, ezért le kellett zárniuk. Lényegében, vannak országszerte olyan önkéntes csoportok, akik állandó kapcsolatban állnak a rendőrséggel. Ha van éppen egy olyan ügy, melynek a végére időhiánya miatt nem jutottak, akkor „kiadják” nekik, hátha több sikerrel járnak, mielőtt jelöletlen sírba temetnék a kormány, s a gyilkos ezáltal megúszná. Minderre cirka 5 napjuk van.

Valakinek bejönnek az ilyen történetek, valakinek nem. Utóbbiak közé tartozom. A Cold Case-zel se voltam hajdanán kibékülve (most se vagyok!). Mégis jobb ötletnek tartom, minthogy elővegyünk egy olyan ügyet, amit 20-30 évvel ezelőtt lezártak. Átlagos krimisorozat, felspécizve némi „semmivel”. Ízé, semmit írtam volna? Jól írtam! A pilot legnagyobb hibája, hogy nem sikerült elhitetni vele ezt az egészet. Felőlem lehet civilcsoport, akik erre szánják unalmas óráikat, azaz szabadidejüket, de mint kiderült: dolgozó emberekről van szó. Egyszer se jött le a sorozatban, hogy ezek ténylegesen is dolgoznának, csak az elején, amikor megismerjük a karaktereket. Egyszer se volt: „Bocsi, nem érek rá, mert 10 helyre be kell kötnöm a kábeltévét. Ma ne számítsatok rám!” Elszántak. Oké. Ennyire? Nem hinném. Se egy álmatlan éjszaka, ahol megy az agyalás az ügyön, se egy bevillanó ötlet a mindennapi életből.

Valljuk be a készítők között vannak szép számmal neves emberkék. (Mark Friedman és Danny Cannon mellett) ott van Jerry Bruckheimer, aki szép munkássággal büszkélkedhet: Cold Case, Dark Blue, The Amazing Race, Eleventh Hour, Without a Trace. Mindegyikbe benn volt a keze. Ne feledjük a nagy projekteket se, mint CSI-franchise. Innen már alapból siker felé vezethetne az út, de nem! A szereplőkbe se látom azt a lángot, amivel az elszántságukat akarná kifejezni a készítő. Cirka 5 napjuk van a történtek felderítésére, az ügy megoldására, ellenben ez a teher senki lelkét nem nyomja. Mintha tudnák, hogy igenis meglesz oldva, no para.

(Mellékesként fűzném hozzá: Szerintetek lesz rá példa (=rész), hogy a mi kis civilcsoportunk ne fejtsen meg az aktuális ügyét? Elgondolkoztató, mert hiába a sok ismeretlen hulla, azért valljuk be, ezt a lehetőséget se kéne kihagyni. Ezáltal legalább adnának egy drámai löketet az egésznek. Kíváncsi leszek, hogy mernek-e majd ide nyúlni.)

Első ránézésre hanyagolható a The Forgotten. Mindesetre megadom neki a második esélyt, de majd a távolabbi jövőben. Most a pilot epizód bőven elég volt belőle. Gyerekek, ezzel a krimivel sokra nem lehet menni. Még az Eleventh Hour U.S.-t is többre tartom és jobbnak, pedig csak idén találkoztam vele. Tekinthetjük Cold Case-Without a Trace ötvözetnek. A lényegen sokat nem változtat. (Egy picit mint ha dárkos lenne, nem de?)

Premier: 2009/09/22
Írta: Mark Friedman
Rendezte: Danny Cannon
Nézettség: 9.54 millió (2.6, #8)
This entry has a rating of 2

free web stats