Hung 1. évad – Fő a Hungulat

 
Beküldte: szigony 2009 October 30, 17:24-kor a(z) kritika témába.

Először is kezdeném azzal, hogy elnézést Kanyecctól, aki több, mint egy hónapja kért fel erre a nemes feladatra, hogy írjak kritikát a Hungról, mert mégis csak én fordítom, talán más szemszögből látom. De nincs tovább, az írás megszületett, íme hát…

kep1

Népszerű, karizmatikus, minden általa űzött sportban kiemelkedő. Ez Ray Drecker. Vagyis ez volt. Mára egy középosztálybeli gimnáziumi tanár, a kosár csapat edzője, a felesége elhagyta, és két túlsúlyos gyerek várja otthon. Az amerikai álom, mi?

Pénzszűkében van, a háza leég, az élet már nem is lehetne szebb. Mint minden épeszű ember tanácsért fordul, de nem tanácsadóhoz, pszichiáterhez vagy valami hasonló, hanem egy kuruzslóhoz, illetve a “Hogyan legyünk milliomosok?” tanfolyamához. Itt kerül a képbe Floyd, és Tanya Skagle, akire kicsit “Kaliforgiásan” nem emlékszik. Magyarul meghúzta, aztán otthagyta, miután a munkát befejezettnek érezte. Aztán megint meghúzza, mert ez már csak így megy Hank… akarom mondani Ray-falván, és ekkor kell szembenéznie a valósággal, a népszerű diákból mára csak egy nagy farok maradt. Semmi több.

Néha úgy érzem, hogy Ray nincsen éppen egy tanár szintjén, agyilag biztosan nem. Mert bármennyire is nincsen pénzem, hamarabb rabolok bankot, kezdek el lopni, mint hogy fontolóra vegyem ezt. De Ray nem, ő elkezdett azon gondolkozni, hogyan csináljon pénzt a farkával. He, ezt most mégis hogy? De Tanya egyből kapcsol, és bár elég gyermeteg módon – már amennyire a 18+ gyermeteg -, de kitalálja, hogy majd ő lesz Drecker edző stricije.

És a legtöbb ember ebben a pillanatban kimondta a személyes kaszát, no way alapon. Ilyen egyszerűen nem lehet. Bevallom, én se igazán tudtam elképzelni, hogy mit lehet kezdeni ezzel a történettel.

De az HBO ismét megmutatta, miért van kevés sorozata, de mind kiváló minőségben. Sorra jöttek az új szereplők. A feleség, és Ray-pótlója, Ronnie, a két gyerek, Darby és Damon, a “kislány” barátja, Kalapács, a szomszédok, vagyis Koontzék. Lenore és Jemma. Szépen fokozatosan beépítették őket a történetben, és talán, ha a sorozat véget ér, még hiányoztak is volna, de mint tudjuk, 2010 nyarán jön a második évad.

Ray egyre elismertebb lesz, már neve is van a vállalkozásnak: Boldogsági tanácsadás. Nyilván szövegbarátabb, mint a “Pénzért dugok”, meg jobban mutat egy újságban is, de ismerjük el, kicsit béna. Az ügyfelek viszont csak úgy jönnek, bár a válogatási módszer elég érdekes. Munkahelyről, barátnő barátnője, egy ismerősömtől hallottam, hogy ráférne egy jó numera. És még ilyen átlátszó és béna szövegekkel is Ray házról-házra jár, vaginából-vaginába, ha úgy tetszik.

És mindemellett nem kevés pénzt rak zsebre. Elkezdheti újjáépíteni a tűzben leégett házát, a gyerekei lassan visszaköltözhetnek, és ha már itt tartunk, ő is, mivel az elmúlt heteket, hónapokat egy sátorban töltötte a tóba vizelve (amiért a kedves szomszéd feljelentette többször is, amire Ray csak egy “titokban kefélem a feleséged” mosollyal tud válaszolni). A kosárcsapat ember emlékezet óta először nyerni tud, Ray újra él.

kep2

És bár akadnak komplikációk, s viszályoktól sem mentes az élet (melyik az?), valahogy mindig kilábalnak belőle, összetartanak, és segítik egymást. Lehet Damon meleg, lehet Floyd egy csaló, aki az öltönyét és az autóját is csak kölcsönzi, hogy villogjon a “virágai” előtt, bármi történhet. Valahogyan kilábalnak belőle, talán mert hisznek. Elcsépelt, tudom, de az egész sorozat fő témája az, hogy sose adja fel az ember, bármilyen nehézséggel is állítja szembe az élet.

Persze, Ray beleszeret egy kuncsaftba, Tanyát elönti a féltékenység, de végül ő is talál magának valakit, aki egyszerűen otthagyja. Drecker edző csalódik, nem tetszik neki az adott “feladat”…

De végül…

Újra kezd az a minden általa űzött “sportban” kiemelkedő személyiség lenni, aki korábban volt. Magabiztos, gazdag és szabadidejében azt csinálja, amihez a legjobban ért. Használja a farkát.

This entry has a rating of 4

free web stats