Alice – Egy klasszikus újraértelmezése

 
Beküldte: RaulReal 2009 December 23, 16:08-kor a(z) kritika témába.

A SyFy mert először ismét hozzányúlni az irodalomtörténet egyik legalapvetőbb művéhez, az Alíz Csodaországban című alkotáshoz, melynek története szerint egy középiskolás lány a fehér nyulat követve egy másik, alternatív dimenzióba kerül, ahol számos furcsa és veszélyes kaland várja, ám nőjön óriásira, vagy zsugorodjon borsó méretűre, a csetlő-botló hős nem adja fel, így végül legyőzi a gonosz királynőt, aki előszeretettel fejezteti le az őt körülvevő szolgákat és ellenségeket. A mindössze két epizódnyi történet nem itt veszi fel a fonalat, hanem néhány ezer évvel később, teljesen megváltozott körülmények között.

Alice01

A jelenben járunk, ahol egy Alice nevű lány rendkívül nehéz perceibe  nyerhetünk bepillantást, ugyanis apja eltűnt, élete pedig romokban hever, csupán egyik közeli férfi ismerőse, illetve karate iránti szenvedélye tartja benne a lelket. Ezen a ponton láthatjuk már, hogy nem szokványos adaptációról beszélünk, hiszen az, hogy hősünk egyik szenvedélye a küzdősport ezen formája, igen szokatlan. Mindenesetre a cselekmény tovább halad, pontosabban rohan, ugyanis egy furcsa rablást követően hamar a másvilágon találja magát, azaz a Tükrön túl. Kisvártatva a Fehér Nyúllal is összetalálkozik, azonban ez sem úgy sikerül, ahogy a köznapi nézők többsége várná.

Csodaország ugyanis megváltozott. Nem az a mesés erdő többé, amit gyerekkorunkban mindannyian megismerhettünk. Ahogy a világ fejlődött, az ipar és a különböző technikai vívmányok teret hódítottak, a párhuzamos dimenzió is más lett, lakói szenvedés és állandó veszély közepette kénytelenek élni. Egy azonban a mai napig konstans. A vörös királynő továbbra is sanyargatja népét, persze erről Alice kezdetben mit sem sejt. Rövid úton “megégeti” magát és konfrontációba kerül a gonoszok egy csoportjával, míg el nem adják őt a Kalaposnak. Rá is emlékezhetünk a regényből, azonban persze azon kívül, hogy őrült és sosem jár fedetlen fővel, semmi átfedés a két karakter közt. Némi bizalmatlanság után, illetve a lázadókkal való rövid harc befejeztével indulnak el világmegváltó útjukra.

Alice02

Velük együtt persze mi is meglátogatjuk ezt a különös világot, így láthatjuk a hajdan volt világot, melyet az azzal majdnem egyidős ősz lovag, népe utolsó tagja véd és építget. Ezen kívül találkozhatunk a széles vigyorú macskával, a démonfajzattal, mely annak idején egyszer már őrületbe kergetett egy hasonló nevű lánykát. Idővel persze megmutatják nekünk az őrült diktátor palotáját és börtönét is, ahol alattvalóit és talpnyalóit kínozza.

Érdekesség, hogy számos olyan elemet építettek be a cselekménybe, amely az eredetiben érthető módon nem volt látható, azonban ezek, mint például az üvegcsékben való “energia” gyűjtése, vagy a rejtett családi kapcsolatok és titkos szövetségek rendkívül fellendítik az amúgy is eléggé pörgő cselekményt. Panaszra nem is igazán lehet okunk, hiszen a hihetetlenül nagy nézettséget produkáló, két estét kitöltő feldolgozás karaktereivel, illetve vicces és könnyeket fakasztó történéseivel könnyedén megvesz magának bárkit.

Mint a legtöbben tisztában lehetünk vele, a mozikban is látható lesz Alíz, csak éppen már ténylegesen egy egész estés kalandban, azonban így a miniszériát látva, igencsak fel van adva a készítőknek a lecke. Ejtettünk már szót a karakterekről, arról, hogy néha igen nehezen, de felismerhető a klasszikusra történő vonatkoztatás, azonban magát a Királynő birodalmát még nem vizsgáltuk meg. Ahogy a sorozat és a könyv közt óriási az eltérés, úgy a modern, lepusztult Csodaország is egészen nagy kontrasztot mutat a korábban megismert változatával, ám valahol mélyen, a betondzsungeltől távol egy szebb világ rejtőzködik. Ha igazán el akarnánk vonatkoztatni, vehetnénk ezt egyfajta társadalomkritikának is.

Alice03

Hogy miért? Talán ezt magyarázni sem kell, hiszen a mai kultúránk is igen nevetséges a történelem nagy birodalmaiéhoz képest, ha pedig összességében mint csoportot, és így szemléljük a mai ember modelljét, láthatjuk, hogy valamit nagyon elrontottunk, hiszen a képzelet és a mesék világa is rokadozik miattunk. Intő jel lehet ez mindannyiunk számára, főleg most, a Karácsony közeledtével, azonban nem sorozatoknak kellene erre ráébresztenie a nézőket, inkább maguknak illene erre rájönni. Mindenesetre a – sajnos – igen rövid, a SyFy által az ünnepi asztalra kínált Alice könnyedén megállhatja a helyét akár esti matinénak is, éppen ezért az erős 8/10-es értékelést csukott szemmel is bezsebeli.

This entry has a rating of 4

free web stats