FlashForward – Félévad finálé

 
Beküldte: tess 2009 December 25, 17:37-kor a(z) Flash Forward témába.

Lehet, bennem van a hiba, de nagyon nem értem mi a fenét eszik a jónép ennyire a FlashForward-ban? Egyszerűen teljesen sablonos, kiszámítható és persze hatásvadász. Én igazából az eddigi 10 részt csak natúrban végig ültem és kész. Holott mindenki csak a WTF jelenetek armadájáról áradozik. Na, most akkor mi van?

Kezdjük mindjárt azzal a nevesen egyszerű ténnyel, hogy még igenis szükség van „high-concept” sorozatokra! Van a műfajban bőven potenciál, amit persze az írók nem feltétlenül használnak ki. Ez igaz a FlashForward-ra is, hisz lehetőségek egész tárháza van benne, de valahogy mégsem azt kapjuk, mint amit végig sugalltak nekünk. És ebben a legnagyobb ludas egyértelműen az íróstáb.

flashforward-felevad

Merthogy a szereplők tényleg odatették magukat, még ha a szebb napokat látott Fines művészúr néha túldramatizálja is a szerepét. A zene is korrekt, akárcsak a megvalósítás, bár mondjuk technikailag az ABC sorozatok többsége mindig hibátlan volt. Szóval maradtak az írók, akikre az a lelkes feladat várt, hogy egy regény alapjait álmodják tovább. Ez általában menni is szokott, de itt valamiért igen csak döcögősen mennek a dolgok.

Gondoljunk csak a folyamatos időhúzásra, a Benford család esetében, vagy ott van végig Dem halála is a levegőben. Aztán hirtelen jön egy fordulat és minden kap egy lebutított magyarázatot, merthogy a nézők igénylik a válaszokat. Igen ám, de nem az ilyen válaszokat! Egye fene, ezen még túltettem magam, hisz minden válasz mellé egy újabb kérdés jár ebben a műfajban. De hogy a legnagyobb kérdést megválaszolják a 10. részben azért az kissé vicces. Kiderült ugyanis, hogy az ájulásért kik a felelősek. A legnagyobb vicc persze az, hogy közben végig másra terelik a gyanút, szóval az írók egyszerűen csináltak maguknak egy kiskaput. Most komolyan, ki veszi azt be, hogy Benfordot leszerelték, Dr. Campos meg beállt az FBI-hoz?

Persze akad még itt bőven logikai bukfenc is, ellenben azt el kell ismerni, hogy a tempóval nincs semmi gond. A kezdeti kikacsingatások teljesen eltűntek, ami egy részről persze rossz, hisz a doki már végre megtalálhatná a japán csajt, de legalább nincs üres menet. Érzésem szerint viszont ez nem tarthat sokáig, mivel lassan minden kitekintés a helyére kerül, vagyis be kell hozni a többieket is a képbe. Talán pont erre volt egy jó próbálkozás Gabrielle Union karakterének a teljes bemutatása. Persze ez is kérdések hadát vetheti fel, de inkább csak egy amolyan nesze semmi fogdmeg jól motívum volt.

És mit hoz akkor a jövő? A készítők mindenféle WTF momentumot ígértek, ami persze valamilyen szinten be is jött, de ez még továbbra sem az, aminek lennie kellene. Az egyetlen esély, ha az írók megemberelik magukat és a szanaszét szórt infókat képesek egy életképes összeesküvés köré húzni. Ugye a Fringe esetében hibátlanul működik a sablon 5-6 részenként. Itt viszont 10 rész alatt nem volt semmi ilyen! Az évad fele ugye már lement, reménykedni persze lehet, de érzésem szerint itt az első pofán csapás majd csak a szezon végére lesz meg. Addig meg marad az értelmetlen hype és a darálás, amitől ez a sorozat egyelőre csak egy szép nagy és persze drága közepes csak.

This entry has a rating of 3

free web stats