TOP 10: A 2009-es év legjobb sorozatai

 
Beküldte: RaulReal 2009 December 31, 13:36-kor a(z) Listamánia témába.

Elérkezett hát az év utolsó napja, itt az ideje a visszaszámlálásnak. Ilyenkor elmélkedünk azon, milyen is volt a 2009-es esztendő, fogadalmakat teszünk, hogy többet tanulunk, kevesebb sorozatot nézünk. Általában persze ezeknek a fele se valósul meg, de sebaj míg számoljuk vissza az órákat, aztán a perceket az új évtized kezdetéig, nézzük végig az esztendő legjobb szériáit. Szigorúan szubjektív felsorolásról van szó, így a kődobálástól tartózkodjunk, ha lehetőség van rá. Számos újonc debütált idén, sok közülük el is bukott, de persze néhánynak sikerült a toplistára furakodnia. Ezzel szemben olyan klasszikusok maradtak le hajszál híján, mint a Heroes, vagy a True Blood. Lássuk tehát a győztes darabokat, amelyek sajnos semmiféle tárgyi jutalomban nem részesülnek majd, de körképet kaphatnak az olvasók torz ízlésvilágomról.

10. Vampire Diaries (CW)

A True Blood mellett talán az egyik legütősebb vámpírsorozat a piacon, mely tinivonalával és nagyszerű karaktereivel – példának okáért felhozhatjuk mindenek előtt a totálisan gonosz Damont – és független, de gyönyörű főszereplőnőjével, az ifjú Nina Dobrevvel nagy nehezen, de legyűrte a képzeletbeli lista 11. helyén trónoló Hősöket, mely annak ellenére, hogy gyengélkedik, számomra még mindig nagy kedvenc.


Folytatás a tovább mögött!

9. Stargate Universe (SyFy)

Kedvenc tini vámpírainkat a SyFy új csillagkapus szériája követi, mely annak ellenére, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hullámzó teljesítménnyel került fel a listára. Szereplése egyrészt a rendkívül erős cliffhanger-es befejezésének, illetve az állandó darkos feszültségnek köszönhető, mely körüllengi az eddigi 10 epizódot. Repesve várom, mit hoznak ki a készítők a történetből, mert erről a pontról elrontani már igencsak nagy balgaság lenne.


8. Better Off Ted (ABC)

Úgy látszik, idén nagyon belehúztak a stúdiók, ugyanis ismét csak egy újonc következik, mely egyesek szerint az év szitkomja díjat is megérdemli. A kutatóközpontban játszódó történet rövidke – 13 epizódos – első etapja nagyon erős lett, mint a karaktereket, mind a poénokat szemlélve. Ennek ellenére legjobban az egészben az átvezető ál-reklámok tetszettek, melyek iróniájukkal és tárgyilagos beszédstílusukkal nagyszerűen megadták az alaphangot a Better Off Tednek. Sajnos úgy tűnt azonban, hogy egy-egy részben eltekintettek ettől a remek fogástól.


7. Californication (Showtime)

Hank Moody és meghökkentő kalandjai számos rajongót szereztek maguknak, így elkerülhetetlen a kaliforniai orgiák szereplése, az eyecandy faktor is igazán magas ebben a fanyarédes szériában, tehát senki nem panaszkodhat. A bukott író idén iskolapadba vonult, és ebben a megtisztelő titulusban okítgatta a szép lányokat, azonban kalandjai nem várt módon fejeződtek be, így izgatottan várhatjuk a folytatást. Szerencsére a negyedik évadot már nagyon régen berendelték, ennek köszönhetően pedig az új évtizedben sem fogunk vulgaritás hiányában szenvedni.


6. Glee (Fox)

Óriási sikert aratott ez a zenés dráma is idén, nem csoda, hogy a magyar televíziók egyik vezető csatornája is honosítja a szériát. A történet egy átlagos amerikai középiskola falai között játszódnak, ahogy a nem éppen menő kórus tagjai a hőn áhított elismerésért gyúrnak. Igazán üdítő látni hétről-hétre ezt a vegyes csapatot, akik 13 epizódon keresztül szórakoztattak minket ebben az évben. Lenyűgöző karakterek harca teszi mindezt igazán változatossá, illetve az egymást alázó párbeszédek is élményszámba mennek. Nagy kérdés, hogy a válogatók lezajlása után milyen irányt vesz majd a Glee, hiszen számos szálat lezártak a készítők, de ez csupán még izgalmasabbá teszi a folytatást.


5. How I Met Your Mother (CBS)

Sokak szerint gyengélkedik az Így jártam anyátokkal, mely immár az ötödik etapját tapossa és ha hasonlítgatnunk kéne, leginkább a Jóbarátokat hozhatnánk fel rokonként, persze a kettő még mindig eléggé más dimenziókban mozog. A mai napig nem derült ki, vajon megismerkedik-e valaha Ted jövendőbeli nejével, illetve hogy Barney képes lesz-e végre-valahára megállapodni egy nő mellett. Mindezektől eltekintve még mindig igen kellemes élményt jelent ez a széria is, mely minden gyengesége és hibája ellenére legen….wait for it….wait for it….dary!


4. The Big Bang Theory (CBS)

Az év legerősebb szitkomja szerencsére már kis hazánkban is látható, így a magyar tévéfanatikusok is hétről-hétre nevethetnek kedvenc kockáink és dögös szomszédjuk kalandjain. Hosszú délutánok a képregényboltban, kacagtató kalandok a lépcsőházban és angol tudományos szakkifejezések sora várja azokat, akik hajlandóak befizetni ezeknek az elképesztő alakoknak a mindennapjaira. Azért is kerültek ennyire előre a listában az Agymenők, mert talán ez az egyetlen 20 perces széria, mely az eddigiek során alig mutatott formahanyatlást.


3. Chuck (NBC)

“I know kung-fu.” – Talán ennyivel is jellemezni lehetne a kétbalkezes ügynök második évadbeli kalandjait, aki a Casey és Sarah Walker ügynökök által alkotott csapatban mentette meg hétről-hétre a világot. Rengeteg kérdésre kaptunk idén választ, többek közt megtudhattuk, miért is csinált Bryce szuperszámítógépet ex-haverja fejéből, illetve, hogy  szépséges szőke bajtársa sem olyan ma született bárány, mint gondolnánk. 2010. januárjában érkezik a folytatás, amelyben – minden valószínűség szerint – már egy sokkal ügyesebb és harcképesebb Chuck-al találkozhatunk.


2. Lost (ABC)

Ki ne ismerné az eltűntek egyre fogyó csapatát, illetve a misztikus, jegesmedvékkel teli Szigetet? Nos, aki esetleg ebbe a kategóriába tartozik, sürgősen pótolja Jack és csapatának kalandjait, ugyanis záró évadához közeledik a sorozat. Óriási veszteség lesz ez minden függő számára, tekintve hogy a rejtélyekre épülő, az emberi kapcsolatok fontosságát is kiemelő J.J. Abrams és Lindelof által készített alkotás talán az évtized legjobbjaként is megnevezhető lenne. Talán szavakkal ki sem lehet fejezni, mennyire fájó is lesz a hatodik évad záróepizódját követően feltápászkodni a fotelból, és más szériák által új kalandokra indulni. Egy biztos persze, még egy ilyen sorozat nem lesz.


1. Prison Break (Fox)

Nem lehet kétséges, hogy az abszolút első a Szökés. Annak idején kétkedve fogadtam, amikor az RTL Klub elkezdte adni, viszont nagyon gyorsan ledaráltam ezt a különösen nyakatekert, de nagyszerű sorozatot. A főhős, azaz Michael Scofield volt talán az egyik legzseniálisabb és leghitelesebben játszó karakter, akit eddig láttam. A negyedik szezon befejező epizódját háromnál is többször láttam, és ínséges időkre be van tárazva a Prison Break összes eddigi része, mert ha a Lostot korszakalkotónak neveztem, akkor erre már nem is lehet jelzőt találni igazából.


Különdíj: FlashForward (ABC)

Nem igazán tudtam bárhová elhelyezni az ABC új üdvöskéjét, a Lost utódjának kinevezett tragikus drámát, mely egy összeesküvés elméletének kibontakoztatásán alapul. Mindenki számára ismert tény, hogy a történet szerint az egész emberiség 2 perc 17 másodpercre elveszíti az eszméletét, ennek miértje azonban még eléggé homályos. Mindenesetre izgalmas második félévad elé nézünk, hiszen egyértelműen az sem derült ki, hogy hány évados lesz a széria, illetve, hogy mit is lesznek képesek Borsiczky-ék kihozni a scifiből.free web stats