Fél évtízed legfájóbb kaszái, szerintem

 
Beküldte: Kanyecc 2009 December 31, 19:26-kor a(z) Listamánia témába.

Mindenki az évtized listáiról beszél. Én csak félévtizedről. 2006/07-es idényben kapcsolódtam be tartósan a sorozatok világába. Az előtt is néztem, de nem olyan szinten és mértékben. Máshogy nézünk egy kritikus szemmel (egy kicsit annak érzem magam, mivel néha direkt keresem a bakikat, a rosszat), mint egyszeri néző szemével.

Természetesen a lista hosszú volt. Segítségül kellett vennem a futoncritice oldalát, mivel ilyen mértékű kaszamennyiségre én se készültem. Nehéz több száz sorozatból kiszűrni azt a 10-et vagy éppen 15-öt, amire azt mondja az ember, hogy igen, ezt tényleg visszasírom, de megpróbálkozom a lehetetlennel. Muszáj lesz, bár a sorrendiséggel valahogy nem értek egyet, viszont igyekszem tényleg úgy kihozni, hogy a legfájóbb maradjon a végére. (Szerencsére ez sose volt kérdéses. Mármint, hogy ki lesz az az egyke.)

Nem is húzom a szót, kezdem a TOP-listát. Lássuk miket sirattam legjobban az elmúlt 5 esztendő alatt.

10. Reunion

2005 szeptemberében mutatkozott be a Fox. Tess hívta fel rá a figyelmem. Ez egy olyan sorozat, amit visszasírnék. Igazából megkaptuk a teljes sorozatot, mert a 13 epizód leadásra került később, de 9 körül elkaszálta a csatorna. A sztori középpontjában 3 lány és 3 fiú áll. Egyikőjük 2006-ben meg fog hanil. Hogy megértsük a miérteket és hogy fény derüljön a gyilkos kilétére vissza kell utazni a múltba 20 esztendőt. Lényegében minden epizód egy újabb év történése. Engem ezzel vett meg veszettül. Tinidráma, jó színészekkel. Sajnálom.


9. Heist

Többször elárult, hogy a 2005/06-ös idény volt az egyik kedvencem, mert tele volt az egész rablós sorozatokkal. Gyűlölöm az emberrablós sztorikat, de szerencsére a Heist a bankrablósok közé sorolandó. Az alapfelállás pofon egyszerű: Szedj össze egy ütőképes csapatot, térképezd fel a bankot és hozd össze a világ legnagyobb bankrablását. Mindezt mesteri fokon. Az összhatást tessék megnézni, mert ma is megállná a helyét. Stílusos, de még mennyire.

(Ha valaki tudna nekem szerezni előzetest, azt nagyon megköszönném. Addig marad a kép.)

heist_1[1]

8. Eleventh Hour U.S.

2008/09-es szezonból a CBS üdvöskéje. Hoppá. Nyomozós sorozat. Nem hittem volna, hogy megérint. A Viasat 3 jóvoltából kezdtem bele szinkronos változatba, de egyből ráharaptam, mert a főszereplő, Rufus Sewell alakítása beteg jó benne. Legalábbis nekem elnyerte a tetszésem. A 13 epizódot kevesellem. Többet is el tudtam volna belőle nézni, de hát ennyire futotta. Volt nézettebb koncepciója a csatornának, senkinek se hiányzott és a nézettsége se volt kimagasló. A kasza indokolt, ellenben ettől még hiányolom.


7. Pushing Daisies

Komolyan? Be kell mutatnom valakinek a Pushing Daisies-t?! Ott a helye a listán, mert ez a sorozat forradalmat írt. Ki hitte volna, hogy egy ilyen koncepció megállja a helyét két évadon keresztül. Ki hitte volna, hogy Bryan Fuller mester a Heroes után ütős dologgal tud előállni? Hát mi. Legalábbis már látatlanba megadtuk a magas várós pontszámot, amit ritkán szoktuk, de szerencsére a pilotja se okozott csalódást.


6. Andy Parker, P.I.

Egyszerűségével lopta be magát a szívembe. Az alapsztorija kellemes volt. Van egy lúzer könyvelő, aki hipp-hopp egyszer csak magánnyomozó lesz és meg kell oldania ügyfelei ügyeit. Az egészben a fura, hogy sikerül is neki. Ne is áll le vele. Csupán csak 6 epizódot élt meg. Semmi! Piszokság volt az NBC-től a törlése. Persze a nézettsége a béka segge alatt volt, de akkor is. (Heroes nem ott van, akkor meg mit keres még az élők között?)


5. Smith

Ha hasonlítgatnom kellene, akkor egy Heist-Reunion mixet kapunk a képünkbe, erős túlzással. Az alapkoncepció megint csak bankrablás. Az évjárat a 2006/07-es idény. Engem pedig Simon Backer alakítása veszettül megvett magának. Miért? Gondolom legtöbben találkoztatok már a The Mentalist-tal, amiben hozza a laza, nyomozós felállást. Nos, itt is megvan a lazaság, csak éppen rosszfiúként. Hatalmas alakítás. Engem megvettek vele azonnal. A bankrablás pedig hab a tortán. Szintén menetközben gyalulták el. Mindössze 7 epizód készült belőle. Imádtam.


4. The Ex-list

Ááh. Mély nyomot hagyott bennem. Hihetetlen, de az Ex list egy kellemes 40 perces sorozat. Míg a Smith-nél Simon Backer, addig nála Elizabeth Reaser fogott meg. Alapséma pofon egyszerű. Leányzónak van egy kis ideje, hogy megtalálja az igazit, akivel már találkozott (azaz jobbik esetben az egyik exét), vagy különben sohase megy férjhez. Legalábbis a jósnő ezt látja, ő meg hisz neki. No és amit Elizabeth alakít… nem is! A mosolya. Csak ennyi. Olyan grimaszokat vág, hogy öröm nézni. Mindössze 4 epizód, siratom ezerrel.


3. Eli Stone

A trió második tagja (Pushing Daisies legyen az első, mondjuk). Ügyvédes sorozat, csak egy kicsit másfelé fúj a szél. George Michael nótáit miatta szerettem meg. Ugyebár Eli Stone-unk betegségben szenved, gyógyíthatatlanban, de egy keleti gyógyász megfejti a titkot, merthogy látomásai vannak és szerint, mindez okkal történik.


2. Dirty Sexy Money

A trió harmadik – és egyben utolsó – tagja foglalja el a második helyet. Egy délután alatt letudtam a DSM első évadját úgy, hogy közben írtam róla a kemény, velős kritikákat. Drámasorozat. 2007/08-as idényből és a legjobb. A Brothers & Sisters mellette kiskutya. Ugathat, de mi nem félünk tőle. Még is ő maradt tovább a szeren. Néha vicces, néha komoly. A mértéket remekül eltalálták benne, ahogy a különböző családtagokat. Mindez egy gyilkossággal megfűszerezve. Kérem a számlát!1. Studio 60 on the Sunset Strip

Ej, de lepontozta tess a pilot kritikája alkalmával. Nekem se ekkor tetszett meg, hanem néztem és néztem és egyből hopp, rákattantam. Jó egy sorozat, főleg, hogy ekkor szoktam rá az Esti Showder-re. Bepillantást nyerhetünk egy élő nagysikerű sketch show kulisszái mögé. Természetesen a munkahelyi problémák mellett feltűnik a magánéleti is, tehát a helyezet néha nem túl rózsás. Mindössze egyetlen évadot élet meg, de az legalább jó hosszú volt, mert bekérték teljes évadra. Ha sajnálom kell valakit, akkor őt fogom a legjobban.

Külön megemlékeznék:

Ne legyünk olyanok, akik a legnagyobbakra nem gondolnak. Nálam évtized szinten labdába rúgott a Veronica Mars, ami hatalmas kultsorozattá nőtte ki magát, illetve a Las Vegas, amit a formás csajok miatt már megérte nézni.

Miért nem kapott a Prison Break jelölést? Nálam akkor szaladt el a mérce, amikor az első évadkor hirtelen bekérték a teljes évadot. 13 résszel olyant ütött volna, mint annak a rendje, de hát a pénz beszélt. El is cseszték a fall finálét, szerintem. Második évad még elment, de a harmadiknak semmi értelmét nem láttam, nemhogy a negyediknek. No mindegy.

Külön siratom még a Harper’s Island-et. Igaz, ha lett volna belőle folytatás, akkor új szereplőkkel, új helyen történt volna a mészárlás, de imádtam. Jó volt látni a képernyőn egy tini horrorsorozatot, még ha ez kicsit rámesélősen is hangzik.

No és ti hogyan vélitek?


free web stats