24 – Elkezdődött a 8. évad

 
Beküldte: tess 2010 January 24, 18:28-kor a(z) 24 témába.

Who is Jack Bauer?

Alapból nagy a lemaradásom a 24 kapcsán, meg a fene se tudja miért, eddig nem is erőltettem a pótlást annyira. Azonban amikor a már idézett mondatot hallottam a 24 aktuális promojában tudtam, hogy be kell szállnom, mert ez egy egészen új dolog lesz. Meg amúgy is, ki ne lenne kíváncsi egy olyan sorozatra, ami lassan már fogalommá vállt?

Az van most, hogy Jack éppen nagypapásat játszik és próbál átszellemülni tipikus pocakosodó családapává. Azonban amikor Kim kérésére visszaköltözne Los Angelesbe hirtelen, megjelenik az egyik informátora, aki egy merényletről tájékoztatja, amit egy iszlámvezető ellen kísérelnek meg. Jack persze van olyan patrióta, hogy ennek a végére jár és hirtelen a dolgok sűrűjében találja magát…

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a készítők jó szokásukhoz híven már egy ideje 2×2 részben tudják le a premiert, amire valljuk be szükség is van. Az premier első fele ugyanis minden volt csak izgalmas nem. Anno amikor én lemaradtam valahol a 2. és a 3. évad közt ez egészen másként ment. Másként kellett mennie, de hagyjuk is. Tiszta sor, hogy Jack az évek során lassan ellőtte már az összes klisét, szóval kell az íróknak az idő. Szerencsére az akadályokat gyorsan vették, és ami a legszebb, hogy a kötelező köröket is igen gyorsan letudták.

24-season8

Az mondjuk más tészta, hogy ennek feltétlenül örülnünk kell vagy sem. A lényegi ügy, vagyis a Hassen elnök elleni merényletet, ugyanis már a 4. rész végére sikerül lezárni, sőt annyira sikerült felpörgetni az eseményeket, hogy a 3. és a 4. részben szinte minden apró elem a helyére került és még Jack is bevégezte a dolgát. Mondom, nagy a lemaradásom, de erre precedens tuti nem volt eddig.

Viszont ezzel meg az a gond, hogy egyszerűen nem is volt rá semmi esélyünk, hogy megismerhessük a szereplőket. Azt ugye elég gyakran szokták híresztelni, hogy ide nem kell semminemű előismeret, de hát ez nem így van. Én szó szerint csak néztem ki a fejemből, hogy akkor most mi is van. De ez a legkevesebb, a nagy gond a karakterekben van. Gondolok itt a puccos CTU új arcaira, akikről az írók nem tudtak egységes képet kialakítani 4 rész alatt. Ott van a vezető, aki kezdetben igen nagy górénak hiszi magát, aztán a végére meg már a tartása is azt sugallja, hogy bizony én szolga vagyok. Vagy ott van a szexi Starbuck, aki a BSG falain kívül még szexi és okos is tud lenni. De persze a régi énje miatti zsarolás hatására nyomban kis nyuszi lesz belőle. A folyton duzzogó majd hirtelen Chloe-ról meg ne is beszéljünk. Olyan, mintha a készítők nem tudnák belőni a karakterét, így mindig az éppen aktuális profilba sorolják, hogy tartani tudják a feszültséget. Az egyedüli jó arc Freddie Prinze Jr, aki tuti haverkodni fog a végére Jack-kel.

Tehát a bevezető 4 rész sokkal inkább az akcióra és a tempóra ment rá, sem mint a lényegi dolgokra. Ez részben köszönhető a rengeteg külsős jelenetnek, ahol New York egészen más képet kapott, mint azt sokan várták. Nem egy olyan jelent volt, ahol simán elhittem, hogy ez nem is egy sorozat, hanem valami nyári blockbuster akció mozi. Ez a rengeteg szűrő tényleg megtette a dolgát.

Amit viszont nem tudok hova tenni, az hogy erre miért volt szükség? Miért jó az, hogy megoldanak 4 rész alatt egy ügyet, aztán 20 perc alatt kreálnak neki egy folytatást? Persze a nagy dolgok tuti ott lesznek, ez evidens, mint ahogy az is, hogy most visszavesznek az iramból is. Legközelebb itt a fél évadnál, majd pedig az évad végén fogunk izgulni. Azonban ha mázlink van, akkor nem Jackért fogunk izgulni, ami viszont egy bika jó pont eddig. 7 évadnyi szenvedés után, mi újat tudnának mutatni még, ami miatt lerágnám a körmöm Jacky fiú életért?

This entry has a rating of 4

free web stats