Spartacus: Blood and Sand – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 January 25, 22:10-kor a(z) Pilot,Spartacus: Blood and Sand témába.

Egy gond van a történelemmel: hiába ismerjük, nem tanulunk elődeink hibáiból. A StarZ nevezetű fizetős kábelcsatorna mégis erre a vonalra helyezte a hangsúlyt, hiszen látatlanban berendelte a gladiátorokról szóló sorozat első évadát, a pilot tanúsága szerint pedig nagyon is tették, hiszen egy abszolút fogyasztható, helyenként izgalmas popcorn sorozatot raktak össze a kreatív emberek és be kell valljuk, hogy ilyenből azért nincs sok a piacon. A közel egy órás felvezetésben olyan jelenetek szórakoztattak minket, amelyeket még a Mátrix alkotói is megirigyelnének, eközben pedig a 300-ra hajazó szériát softpornós jelenetekkel spékelték meg, így mindenki találhat magának kedvére valót.

BS101AA

A történetet valószínűleg mindannyian ismerjük, hiszen a történelem órákon unalomig, újból és újból tanulhattunk a legenda, azaz Spartacus születéséről. Ilyen mélyen azonban soha nem mesélték el nekünk a történetet, így aki ahelyett, hogy a könyvek fölött gubbasztana, szórakozna is egyet ezalatt, nyugodtan kapcsolódjon be a sorozatba. A pilot egészen a kezdeteknél veszi fel a fonalat, amikor hősünk még csupán egy vidéki trák harcos volt, aki szívesen ütötte bele az orrát mások dolgába, ezzel magára haragítva a rómaiakat. Mondanunk sem kell, hogy nagy hibát követett el ezzel, hiszen magára hagyta ezzel feleségét, aki még a tonnás hó alatt is képes gyümölcsre lelni. Társaival tehát szabotált, így magára haragítva a górékat és rabságba vettetve nem csak magát, hanem asszonyát is.

Hosszú szenvedés és a rómaiaknál tett ideiglenes látogatás után pedig végül a Capuában található gigantikus kolosszeumban találta magát főszereplőnk, ahol számos professzionális gladiátort legyőzve végül majd egyszer felkelést vezet a zsarnokok ellen és hősi halált hal. Talán nem számít spoilernek az, hogy előrevetítettük a későbbi cselekményfonalat, hiszen az alapműveltség részének tekinthetjük a gladiátorok korának ismeretét. Így tehát nem is a történet a lényege a Blood and Sand alcímmel rendelkező sorozatnak, inkább a körítés emeli ki hasonszőrű – ám a televíziózásban elnyomottnak számító – szériák közt. Amit ugyanis kapunk vér, vér, meztelen nők és csodálatos tájak. Ezek sajnos többnyire elnyomják a sztori alakulását, ennek hatására pedig nem marad más lehetőségünk, mint gyönyörködni a látottakban.

BS101BB

A harcok lassításokban gazdag, jól animált kardpárbajokat jelentenek, és mivel a StarZ kábelcsatorna, nem spórolnak a forgatókönyvírók sem a vulgáris beszéd gyakori használatával, sem pedig a szilikonmellekkel rendelkező, már-már irreálisan tökéletes nők fedetlen megjelenítésével. Azt viszont tényként állíthatjuk, hogy a környezet, amit a sorozat közel egy órás játékidejében az arcunkba tolnak, lenyűgöző CGI-vel van megvalósítva, amely egyébként elősegítette, hogy egy-egy vágás és ütés esetén literszámra folyik a vér az emberek különböző testrészeiből. Ez néha nevetségesen hat, de felül kell emelkednünk ezen és mögé látni a stúdió és a kreatív stáb szándékainak, hiszen Michael Bay is megirigyelhetné, annyi popcorn jelenetet láthatunk a pilot epizód során. Mint korábban említettem, a nőkkel sem spóroltak, azonban aki kíváncsi a részletekre nézze meg a felvezető részt, ugyanis egészen durva 18+ aktusok is megjelennek.

Sokan említették már korábban, hogy a Spartacus leginkább a 300 sorozatosított változatának felelhet meg és azt kell hogy mondjuk, ők sem tévednek sokat, hiszen vannak olyan jelenetek, amelyeket akár a filmből is kiemelhettek volna. A látvány mellett persze érdekes körítést is kapunk, ugyanis megtudhatjuk, miért is kapta ezt a nevet a legendás gladiátor, illetve hogyan okozta vesztét egy szőke nő. Nos igen, és erre szokás azt mondani, hogy ne bántsuk a szőkéket, nem tehetnek róla. Ezúttal kemény rasszizmussal átitatott hangon üvölthetjük trák módra, hogy dehogynem. Emellett meg kell még említenünk azt, hogy a rómaiak mennyire ellenszenves és buja népség voltak, amint ezt a képsorokon is láthatjuk, magyarul hiába mondják sokan, hogy bezzeg régen jobb volt, nos ez nem igaz.

BS101CC

Üde színfoltként kezelhetjük tehát a StarZ legújabb csillagát, mely a történelmi sorozatok égiszére végre valami olyasmit tudott felvillantani, ami rávett arra, hogy a folytatást is kövessem, mert ugye nem nagy idő az az egy óra ennyi szórakozásért cserébe. A Spartacus pilotja megérdemeli a 7/10-es pontszámot, amely sokkal magasabb is lehet a későbbiekben, ha a készítők vissza tudnak venni egy keveset a CGI-effektekből és a lényegre koncentrálva próbálják fogyaszthatóvá tenni a szériát az összes korosztály számára, mert bizony be kell vallanunk, hogy ez a hangvétel eléggé a fiataloknak szól, így az idősebbek nagy valószínűséggel csupán a fejüket csóválva nyomják ki a tévét és máshol keresik a megváltást.

This entry has a rating of 3.5

free web stats