Heroes – 4.18 – The Wall – Évadzárás előtt

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 5, 16:20-kor a(z) Heroes témába.

Annak idején lelkesedve várta a közönség a Hősöket, hiszen olyasmit nyújtott a sorozatok terén, ami négy évvel ezelőtt igencsak hiánytémának számított. Különleges emberek, korántsem hétköznapi kalandjait láthattuk hétről-hétre, azonban mára valami bizony kiveszett a produkcióból. A negyedik évadban persze próbáltak ráerősíteni a készítők, ennek érdekében pedig nagy neveket szerződtettek a Kaliforgiából, a Szökésből, azonban úgy tűnhet, hogy mindez nem volt elegendő. A legújabb, 18. epizód azonban halvány jelét mutatta annak, hogy érdemes lehet legalább még a fináléra befizetni, a sorozat atyja ugyanis kifejezetten bizakodó volt az ötödik évaddal kapcsolatban, mivel olyan cliffhanger-ös befejezést ígértek nekünk, amitől az állunk is leesik.

Heroes318A

Kétkedve fogadhatjuk ezt a tény, azonban a nagy finálé előtt még vegyük számba, mit is láthattunk a The Wall alcímmel rendelkező rész cselekménye során. Kettős jelentéssel bírhat ez a kifejezés, hiszen a nem is olyan régi történések tükrében egyrészt rámutathat a cím arra, hogy ez az epizód volt a vízválasztó az elfogadhatatlan és a nemsokára érkező minőségi történések közt, illetve különösen beszédes a cselekmény szempontjából is, hiszen Peter és Sylar csávában vannak. Parkman ugyanis a főgonoszt saját rémálmaival összezárva befalazta, hogy az soha többé ne árthasson senkinek. Persze az ifjabb és most már egyetlen Petrelli sem hagyhatja ezt szó nélkül, ugyanis az utolsó részben elvileg még nagy szükség lehet a skalpoló művész tehetségére. A gikszer akkor üt be, amikor a Sylart menteni igyekvő szereplő is csapdába esik.

Kevés kellemetlenebb dolgot tudunk elképzelni, mint egy mániákus sorozatgyilkos fejében való vegetálást, azonban jelen esetben a megszoksz vagy megszöksz frázis nem érvényesülhet, a magára maradt ellentétes morállal rendelkező hősöknek egymásra támaszkodva kell kikecmeregniük a csávából. Azt a lehetőséget persze egyelőre nem vetik fel az írók, hogy mit kap a drága Parkman, ha a foglyok kiszabadulnak. Valószínűleg egyébként semmit, ugyanis Sylar karaktere jócskán megváltozott az elmúlt évadban, köszönhetően az agyturkászok trükközésének és az idősebb Petrellivel való szimbiózisnak. Így kevesebb feszültséget tapasztalhatunk, mialatt próbálják áttörni az elméjük által húzott falat, ami megakadályozza felébredésüket és világmegmentő akciójukat.

Heroes318B

A másik cselekményszál nem meglepő módon Samuel cirkuszában játszódik, ahol a gyilkosnak kikiáltott Bennet-et éppen készülnek felkoncolni, előtte azonban szembesítik lányát azzal, miket is tett apja korábban. Ez persze meg sem kottyan a sérthetetlen pomponlánynak, hiszen az elmúlt négy etapban mást sem csinált, mint szüntelenül apja vétkein csodálkozott és veszekedést béküléssel megspékelt sormintát produkálva próbált nem kitűnni a többi szereplőtől. Ez sikerült is neki, ugyanis a sportolókhoz igencsak vonzódó lányka elég semleges karakter tudott maradni az eddigiek során. A flashback-ek persze csak jönnek, így érdekesnek mondható, eddig nem ismert részleteket is tálcán kapunk, az Apokalipszis pedig itt is közeledik, hiszen az ex-Zsebes eddigi legfergetegesebb műsorára készül, ahogy maga a sorozat negyedik évadja is.

A finálé lesz valószínűleg a jelenleg futó etap eddigi legerősebb része, hiszen az elmúlt hetekben javuló tendenciát tudott felmutatni a széria, voltak kifejezetten élvezhető részek is, például Hiro “őrüléses” jelenetei, valamint a korábban itt feltűnő Charlie is tett egy rövid cameot. Az ebben az évadban komolyabb szerepet kapó Robert Knepper, Dawn Olivieri és a Kaliforgiában megismert itt is megkérdőjelezhető erkölcsi értékrenddel rendelkező Madelina Zima trió biztosította számunkra a sztár szereposztást. Erre a részre tehát egy 6/10-es értékelést tudnék ajánlani, abban reménykedve, hogy a zárórész még jobb tendenciát fog mutatni, ennek tükrében ez egy megelőlegezett pontszám. Az ötödik évadról egyelőre értesülések nincsenek, a készítők azonban még mindig biztosak a dolgukban.

Heroes318C

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a frissen induló, angol sorozat, azaz a Misfits is képes volt “megalázni” a Hősöket, ugyanis annak ellenére, hogy alacsony büdzsével rendelkező produkcióról beszélünk és csupán hat részre kapott ebben a szezonban lehetőséget, sok hívet szerzett magának. Ennek tükrében talán az amerikai szakembereknek is bele kellene kukkantaniuk egy kicsit a britek szuper tinijeinek néhány kalandjába, hátha ellesnek néhány fogást és világossá válhat végre számukra is, hogy nem minden a külső, a cselekményre és a különleges képességek emberi oldalára is hangsúlyt kellene fektetni, ahogy például a Watchmen morális kérdései is számos fanatikust szereztek maguknak.

This entry has a rating of 3

free web stats