Supernatural – Lucifer és az 5. évados kezdés

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 7, 18:40-kor a(z) Supernatural témába.

Végre eljött annak a napja is, hogy módszeresen feldolgoztuk az eddigi évadokat, mindegyik kapott egy-egy kritikát, így pedig nincs más hátra mint kissé elmélyedni az ötödik etap sötét világában is. Ennek legelső lépése talán, hogy részletesebben górcső alá vegyük a jelenleg futó etap kezdését, ezután pedig a negyedik, illetve nyolcadik rész tárgyalása következik a későbbiek során, hiszen ezek fordulópontot jelentettek a sorozat történelme során. A kérdés miértjéről persze csupán az elkövetkezendő napokban kaphatunk itt tájékoztatást, először haladjunk végig az új évad első részén, melynek kritikája egyesek számára egyfajta visszatekintésként, másoknak pedig esetleges kedvcsinálóként is szolgálhat.

Snat05A

Az új évadhoz megváltoztatott és még sötétebb hangulatot árasztó főcím dukál természetesen, így a fegyver csattogtatással fűszerezett, AC/DC-vel megpecsételt kultikus képsorok figyelmeztetnek minket a tényre, hogy a Supernatural bizony ott fogja folytatni, ahol a negyedik etap fináléjában abbahagyta. Ezzel persze sok fanatikus ellenkezik, főleg a későbbiekben látható történések miatt, most azonban először is a felütésre kell komoly hangsúlyt fektetnünk, mert Lucifer bizony nagy erőkkel emelkedik ki a pokol legmélyebb bugyraiból, így Saméknek igencsak menekülőre kellene fogniuk a dolgukat. Erre egy váratlan csoda folytán azonban nem kerül sor, így egy repülőn sziesztázva szemlélik az Apokalipszis első jeleit. Ezután a képtelen világvége okokat a rádióban hallgatva Chuck-hoz veszik az irányt, aki talán választ adhat kérdéseikre.

Miután a modern próféta számot ad arról, hogy valószínűleg elbúcsúzhatnak pártfogójuktól, vagyis Castiel elbukott az arkangyallal való küzdelemben, alig bírnak magukhoz térni, a sokkos állapotból való kikecmergést pedig korántsem segíti a főszárnyasok megjelenése, akik nyugtalanító hírek tömkelegével próbálják hőseinket demoralizálni. Egy igen komoly és évszázadokra visszanyúló ellentétre hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy valószínűleg a testvérpár egyik tagjának fel kell koncolnia a másikat a későbbiekben. No persze nem szánt szándékkal történik ez meg, a pontosabb kép kibontása érdekében azonban érdemes – a sorozatnak valamiért esélyt nem adóknak – a részt megtekinteni, ugyanis foghatjuk a fejünket a cselekmény későbbi irányvonalára gondolva.

Snat05C

Főleg borzolhatja a hátunkat a hideg, hiszen a Sátán is belekezd démoni terveinek megvalósításába, mivel porhüvelyét megkörnyékezve durvábbnál durvább módszerekkel próbálja rávenni a – Lost-ból már ismert – szerencsétlent, hogy segítsen neki beteljesíteni, amit már a Biblia is megírt, több mint 2000 évvel ezelőtt. Ezen a ponton meg kell említenünk, miszerint meglepő húzás volt, hogy Lucifer nem azonnal szarvakkal és vasvillát forgatva jött fel a pokolból megbüntetni és végigperzselni a világot, ehelyett neki is nagy nehézségeket okoz, hogy végre elkezdhesse a próféciák beteljesítését. A már említett eszközök széles tárházát fel is használja, hiszen a halott feleség megjelenésétől kezdve vértől tocsogó ágyacskáig mindent kapunk, így ember legyen a talpán, aki nemet tudna mondani a főgonosznak. Az események persze a Winchester-házban is pörögni kezdenek, ugyanis amikor egy csapat démon lecsap hőseinkre, veszélybe kerül az egész küldetés.

Miután az egyik legfőbb karakter és bajtárs kórházba kerül, egy rég látott de annál veszélyesebb ellenségtől pedig úgy tűnik sikerül megszabadulni, hőseink újabb fejmosást kapnak az arkangyaloktól, azonban szerencsés úton megszabadulnak a Mennyek béklyóitól, majd elhatározzák, hogy tesznek a sorsra, és mivel a jövő nincs kőbe vésve, inkább maguk próbálják megmenteni a világot. Egy rövid, de annál velősebb párbeszéd után pedig amolyan Odaátos módon rendezik el korábbi vitáikat Deanék, majd a testet öltött Lucifer utáni hajszára indulnak.

Snat05B

A negyedik évadtól kissé eltérő hangvételű évadkezdést produkált a Supernatural, ennek ellenére kellett a megváltozott szemléletmód, hiszen az Apokalipszisből és a próféciákból mindig jó anyagot lehet összevágni, így pedig pozitívan tekinthetünk előre, azaz az évad hátralévő 21 részére. A legfontosabb kérdésekre persze egyelőre a mai napig nem igazán kaphattunk válaszokat, úgy mint a hogy került Bobby testébe a démon és mióta van ott vagy miként gyógyult ki Sam hirtelen a démonvér függőségéből.

Kapkodhattuk tehát a fejünket rendesen, félő volt, hogy megfájdul az ember nyaka a sok “ez vajon miért történt” eseményt látva, azonban korántsem lehetünk elégedettek a látottak alapján. Említettem már, azonban ki kell hangsúlyozni, hogy több mérföldkő érkezik még a sorozat ötödik évadában, ezekre pedig amolyan öröm az ürömben szemlélettel gyűjthetjük a pozitív gondolatokat, hiszen a Supernatural 6 hetes szünetének köszönhetően lesz időnk ezek részletes kielemzésére is. Ami még hátramaradt többek közt az etap kezdésének értékelése: szőrös szívvel bár, de csupán 7/10-es értékelést tudnék adni erre a Lucifer-központú epizódra, ugyanis a későbbiekben még sokkal érdekfeszítőbb, látványosabb és ötletesebb cselekményvezetésre kell számítanunk, a 4. évad maximum pontszámát figyelembe véve pedig még beszédesebb lehet ez a konklúzió.

This entry has a rating of 3.5

free web stats