How To Make It In America – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 18, 13:39-kor a(z) 2009/10 sorozatai,kábelsorozat,Pilot témába.

A cím szabad fordításának értelme nagyjából annyit tesz, hogy hogyan boldoguljunk Amerikában. A Kaliforgia játékidejéhez hasonló, 25 perces sorozatról beszélünk, amely a HBO műsorprogramján mutatkozott be nem is olyan régen. Miért is fontos ezt megemlíteni? Az Inni vagy élni hagyni, azaz a vámpíros sorozatok egyik legdarkosabb és rendkívül színvonalas darabjának van a tévés szériák közt az egyik legjobb főcíme, azonban a frissen debütált újonc könnyedén utolérte Sookie-ékat, a naturalista és rendkívül valósághű képeket kellően jó rigmusú zene vezeti be. Könnyedén azon kaphatjuk tehát magunkat, hogy a rigmust, vagyis a pénzkereső motívumot dúdolva, a lábunkat a földhöz csapkodva rángatjuk fejünket, mert az első másfél perc bizony egy csapásra “beránthatja” a nézőket.

HowToM101A

“I mean, true art is all on the streets. Everything else is bullshit.”

Ki ne akart volna legalább egyszer az életében kivándorolni egy szebb és igazságosabb világba, hogy megvalósítsa a milliók által ismert és körülrajongott amerikai álmot, vagyis híressé válni, valamint nők, ital és pénzfürdőben megfulladni? Legrejtettebb álmainkban bizony előfordulhat, hogy elgyengülünk és efféle illúziókat kergetünk, azonban a How To Make It In America néhány perc leforgása alatt bemutatja: nem kell a gettóban élned ahhoz, hogy nehéz legyen feltörekvő életmódot folytatni. Hisz éljen az ember Kambodzsában, Itáliában vagy az USA-ban egy valami kellhet a boldoguláshoz: szerencse. Emellett néhány kiválasztottnak bónuszként járhat még a tehetség is, azonban a pilot tanulsága alapján láthatjuk, hogy van, akinek anélkül is sikerül az áttörés.

Ha egy kicsit gondolkozunk, máris eszünkbe juthat egy hasonló tematikával operáló széria, név szerint az Entourage, amelyben néhány törtető ifjonc kalandjait kísérhetjük figyelemmel, azonban míg abban a szériában már a nagy áttörés utáni időszakot láthatjuk, addig ebben a produkcióban a híressé válás rendkívül nehéz, sokszor fájdalmakkal kísért procedúrája bontakozik ki a szemünk előtt. A karakterek akár átlagosnak is nevezhetőek, hiszen két jóbarát és egy lány kalandjait láthatjuk, akik az amerikai álmot igazán különféle módon próbálják elérni. Egyikőjük underground árukkal seftel, a sötét bőrű alak cimborája pedig fel nem ismert tehetség, afféle művészlélek. A trió egyetlen női tagja pedig saját galériát próbál nyitni. Érdekes felállás ez, korántsem hétköznapi figurákkal spékelve.

HTMI101B

Durva beszólások garmadáját hallhatjuk ugyanis ebben az alig félórás játékidőben, a közepesen ismert színészek ugyanis olyan szinten oltják egymást, hogy szinte biztosak lehetünk abban, hogy a tűzoltókat egyszer sem kell majd hívni munkahelyi baleset miatt. A sokadik “ez meg mi volt” akkor következett be, amikor színre lépett a főhősnek nevezhető művészpalánta, alias Ben exe, Lake Bell. Erősen ajánlott a színésznőt ismerni, hiszen korántsem nevezhető középszerű alaknak, tekintve hogy igen sok tévés projektben vett részt, többek közt a Vészhelyzetben is láthattuk. A remek játék mellett a történések is rendben vannak, az adósság kifizetésének problémája olyan örökzöld téma, amelyet egy hasonló hangvételű szériában bármikor előhúzhatnak a készítők a kalapból.

Újdonságot az igazat megvallva nem hordoz magában a sorozat pilot epizódja, mégis érdemes lehet tenni egy próbát vele, hiszen számos jótanácsot kaphatunk a cselekmény végigizgulása során és talán némi szleng is rajtunk ragad, a különböző nációkat képviselő művészek és egyéb módon boldogulni vágyó haszonlesők ugyanis keményen használják a különféle akcentusokat és a gettón kívül kevés helyen hallható rigmusokat és kifejezéseket. Akár egy szlengszótárat is össze lehetett volna dobni a felütés után, azonban a lényeg nem ezen a motívumon van, inkább a szemtelen és felelőtlenül életvidám hangvételen, ami erősen körüllengi a produkció első 25 percnyi játékidejét.

A How To Make It In America pilot epizódja tehát összességében megérdemli a 7/10-es értékelést, különleges hangvételének és nem mindennapi karaktereinek köszönhetően, azonban egyelőre nem elegendő a remek főcím és a fanyar beszólásokkal fűszerezett gengszter humor, frenetikusabb történésekre is kíváncsi lehet majd a nagyközönség, hiszen egy feltörekvő jenkinek durvább élete kell, hogy legyen mint egy közép-európai fiatalnak. Mindenesetre érdemes maradni a folytatásra, ugyanis izgalmas helyzeteket vetít előre a HBO feltörekvő és nagy reményű újonca.

This entry has a rating of 3.5

free web stats