The League – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 28, 16:30-kor a(z) 2009/10 sorozatai,kritika,Pilot témába.

Általában igen könnyű azonosulnunk a külföldi sorozatokkal, főleg a szitkomok kategóriáján belül, hiszen olyan életszituációkkal találkozhatunk bennük, amelyek minket is könnyedén elérhetnek. Nem okoz túl nagy nehézséget elképzelni, hogy a kocka haverunk összejön a szomszéd plázacicával vagy hogy Casanova módjára összedobja a Haver Kódexet, amellyel meghódítja az összes közelben ólálkodó nőt. Az FX újonca ezzel szemben egy olyan képtelen helyzetbe dob minket bele, amelyet mivel az európai focit nézzük és szeretjük, nehezen dolgozhatunk fel. Nem másról van szó, mint a Fantasy Football nevű játékról, amelyet egy csapat jóbarát éjt nappallá téve játszik. Elképzelhető, hogy most zavartan ingatjuk a fejünket, hiszen nem a mi világunk ez, később azonban elmagyarázom.

League101A

Úgy kell tehát az egészet elképzelni, hogy leül néhány fociguru egy nagy körbe, és elkezdenek sorban neveket kántálni, így pedig kiválasztják a legjobb játékosokat, na persze akit egyszer kilőttek, annak már kampó, ennek megfelelően az első választhatja ki a legjobbat, ennek köszönhetően pedig elképzelhető, hogy az utolsóként választó már csak hatodrangú emberkét választhat. Amikor pedig aztán elindul a fociliga, más néven NFL – emiatt egyébként voltak is összetűzések -, az általunk kiválasztott játékosok után kaphatjuk a statisztikai pontokat. Ha tehát a Giants csapatából “szólítottuk magunkhoz” a sztárt és a team kezdőjében benne is van az egyén, akkor örülhetünk, ha viszont kiesnek a bajnokságból, társaink virulnak inkább rajtunk. Hazánkban kevésbé ismert játék ez, azonban röviden elmesélve akár meg is tetszhet akárkinek.

Persze ez nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik, így pedig remek húzásnak tűnik, hogy a kreatív stáb tagjai a főhősök valódi életére is helyezett némi hangsúlyt. A focifanatikusoknak ugyanis vannak nejeik, gyerekeik, akik apuci nyakán csüngenek ahelyett, hogy hagynák a potenciális menedzsereket kibontakozni. Nem meglepő módon maguk a főszereplők is agyba-főbe alázzák egymást, azonban komikus és nem bántó eszközöket használnak céljaik elérésének érdekében. Már a bevezetés is nagyszerű, hiszen a monológot előadó, nőjét otthagyni kívánó Pete gyorsan megkapja a magáét, mivel képtelen a saját életét élni. A későbbiek során az is kiderül, hogy akár a 9 évesek is nagyszerűek lehetnek a játékban, a helyzet mégis egy születésnapi gyerekzsúron durvul be leginkább.

League101B

Mivel az FX műsorán futott a széria – egyelőre hat epizódot vetítettek le -, vulgaritásban nem szűkölködik, így igazán morbid cselekményt kapunk az arcunkba, hiszen az 5 éves kislánynak dalban elmondani, hogyan is született, a nem mindennapi kategóriát erősíti. A Secret Girlfriend után, amelyet Kanyecc is sokra tartott, ismét egy szemtelen szériával gazdagodhattunk, ugyanis az 5 haver igyekezett is megadni a módját a Fantasy Footballnak, hiszen óriási bulit rendeztek az előkészületek megtartásának tiszteletére. Volt itt tehát minden, mi szem-szájnak ingere, talán azonban az eyecandy faktor maradt alább, de külföldi kritikusok véleményezéseit olvasva rájöhetünk, hogy a későbbiek során a “valódi élet” motívuma még nagyobb szerepet kapott, ennek köszönhetően pedig fogyaszthatóvá vált a The League még a legkeletibb régiókban élő, amerikai fociról még hallomásból sem tudó sorozatguruk számára is.

Az egyik legnagyszerűbb momentum azonban mégis kedvenc játékukhoz köthető, ugyanis a választás sorrendjét úgy döntötték el hőseink, hogy a zsákbafutást végző kicsik számainak megfelelően számot húztak, és végül egymás kölykeinek szurkolva döntött helyettük a sors. Nevetésben tehát nem lehetett hiányunk, mégis hiányzott valami egyediség, ami a Secret Girlfriendet jellemezte, ennek köszönhetően pedig a pontszám is lentebb kúszott, mint az előzetes elvárások alapján számítottam volna rá, ugyanis erősen rétegsorozatról beszélünk.

Összességében tehát megérdemli a The League a 7/10-es értékelést, hiszen nem mindennap találkozhatunk a fantáziavilág egyik legjobbnak tartott sportágának képviselőivel, így pedig meg kell becsülnünk ezt az agyament, de mégis szerethető sorozatot. Az elkövetkezendő napokban valószínűsíthető egy darálás is, így pedig néhány héten belül a teljes évad kritikája is olvasható lehet, ugyanis ahogy a Secret Girlfriend, ez sem vesz el számottevő időt az ember életéből, hiszen 25 percnyi tiszta szórakoztatást bárki fel tud áldozni az idejéből, legyen szó bankárról, tanárról, vagy elgyötört egyetemistáról.

This entry has a rating of 3.5

free web stats