Fogalomtár: Clip show

 
Beküldte: Kanyecc 2010 March 1, 13:17-kor a(z) Fogalomtár témába.

Aki egy kicsit jártas a sorozatok világában az tudja, hogy manapság teljesen jó dolog a clip show, főleg ha elmarad az ember. “klipsó”-ként emlegetjük, de a fentiképpen írjuk. Miről van szó? Miért lenne annyira jó dolog?

Lényegében: egy összefoglaló epizódról lenne szó. Semmi másról. Ezt csatorna válogatja, hogy milyen sűrűn lövik el. Általában évadonként egyszer-kétszer szokták, többször felesleges. Tévhit, hogy a Lost és a Desperate Housewives hozta volna be, mivel már a The A-Team-nek is volt.) Tényleg egy rendes részről van szó. Összefoglalja az elmúlt x epizód történését. Nem is csoda, hogy flashback/recap episode-ként is emlegetik. Visszaemlékezhetünk, feleleveníthetjük az előző részek tartalmát.

Elsőként a Desperate Housewives esetében néztem meg egy ilyent, méghozzá a 4×00-ás, azaz a Secrets & Lies címre hallgatót. Az előtt egyetlen egy Született feleséget se láttam, mégis értettem nagyjából a sztorit. (Ez alatt azt értem, hogy mi-miért történt.) Remek alapot ad azoknak, akiknek nincs ideje (vagy kedve) a daráláshoz, ellenben be szeretnének kapcsolódni a jelenlegi etap történéseibe.

Ezért is érdemes ilyen epizódot készíteni, mert a csatornák – minimális számú – új nézőkre tehetnek szert. (Olyanról nem hallottam, hogy egy recap-et  követően a folytatásban drasztikusan megnőtt volna a nézőszám; olyanról viszont igen, hogy ez hozza a legkevesebbet évadon belüli nézettség szempontjából.) Másfelől a legolcsóbb, legalacsonyabb költségvetésű epizódról beszélünk, hiszen ha jobban belegondolunk, akkor tényleg csak össze kell vagdosni a főbb szálak, főbb eseményeit, azaz a mi-miért történéseket.

Dráma sorozatoknál kaptunk: a Star Treak: TNG-ből, a Lost-ból, a Grey’s Anatomy-ból, a Stargate SG-1-ből, a Stargate Atlantis-ból, a The A-Team-ből, a Charmed-ből, a MacGyver-ből vagy a Legend of the Seeker-ből. A sor persze nem véges! (A MacGyver-é 1987-ben volt!) Nemcsak a drámáknál fordulhat elő. Szitkomoknál is tűnt fel (pl.: a Scrubs-nál, a Saving by the Bell-nél, stb.), ahogy animációs sorozatnál is (pl.: Tom & Jerry-nél, The Simpsons-nál, Family Guy-nál, stb.). A reality-k szintén erőszeretettel alkalmazzák évad közepén. Általában ez a 8. vagy 9. epizódnál, ha 13 részes az etap. (Pl.: America’s Next Top Model, Survivor, stb.)

Idehaza tudtommal a Tv2 által került be a köztudatba a neve, mikor leadta a Született feleségekből a fentebb emlegetett 4×00-ás részt. Ők is éltek a lehetőséggel, mert új nézőkre csak így lehet szert tenni.

Már csak az a kérdés, hogy ki szokott ilyent nézni? Pont a reggeli morzsákban emlegettem fel a Flash Forward-ot, amiből nemsokára kapunk. Kétségtelen, hogy egy zavaros Lost esetében néha kötelező program, mert hiába tartjuk szinten, bármikor elveszíthetjük a fonalat és néha, pont ez kell ahhoz, hogy újra megtaláljuk. Csűrés-csavarás kilőve, itt tényleg minden az ok-okozaton van! Én csak a DH esetében láttam egyet, illetve a 4. évadtól a Lost-nál csekkoltam. És Ti?


free web stats