Fogalomtár: 100. epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2010 March 4, 13:11-kor a(z) Fogalomtár témába.

A Survivor elgondolkodtatott. Nemcsak hogy túl van a 20. évadjának premierjén, hanem hamarosan – április 1-jén – adásba kerül a 300. (!) epizódja. Ez nem mindennapi teljesítmény. Sokan irigykedhetnek a CBS-re, mert amit reality szinten produkál az félelmetes. (Jogosan emelegetjük a legjobbnak a TAR előtt, már ami a versenyzős kategóriát illeti.)

Itt jön a képbe a 100. epizód, ami egy vízválasztó pont. Miért? Ha egy sorozat megéli, akkor 99%-k, hogy megy kábeles és/vagy szindikátusi sugárzásba, amivel mindenki jól jár: a gyártó, a stáb, stb., hiszen plusz bevételi forrásra tesznek szert. Epizódonként átlagba 100.000-750.000$-t kérhetnek el, persze attól függ melyikről beszélünk.

A legfelbújtóbb eset, a ‘Til Death-é volt. A fene se hitte, hogy a második évadját megéli, sőt a harmadikat se. A negyediknél már ment az agyalás, hogy talán még se kéne elkaszálni, mert azzal magukat “rúgnák tökön”. (Arany középút?) Jogos az észrevétel. Hiába hoz évadról évadra egyre kevesebb nézőt, tipikusan rámentek a bűvös 100-as számra, amellyel plusz anyagira tehetnek szert. Egyébként, ha jobban belegondolunk, az NBC-nek se érné meg a Heroes elkaszálása. DVR szempontjából jól hoz, sőt 78 epizód a zsebben. 22 epizódos 5. évaddal alacsonyabb költségvetéssel megkockáztathatná, s egyben elérné a (virtuális) limitet. (Egy hullámhosszon kell lenni a gyártónak és a csatornának és nincs probléma.)

Azért azt se feledjük el, hogy nem kell az ebet a karóhoz kötni. Van úgy, hogy nincs meg 100. epizód, de már elkelt a vetítési jog. Minden megállapodás tárgya. (Pl.: Az USA Network az NCIS: Los Angeles-ért epizódonként 2,5 millió $-t fizetett a gyártó CBS Television-nek, hogy 2013-ban elkezdhessék a kábeles ismétlését.)

2008. novemberében számoltunk be arról, hogy az A&E 650.000$ fizett ki epizódonként a Criminal Minds vetítéséért. (Ennyit az általam feltűntetett max. 750 ezerről.) Ezzel persze koránt se döntötte meg a csatornarekordját, melyet a The Sopranos-szal állítotak fel. 2005-ben képesek volt 2.500.000$-t kifizetni érte epizódonként. Rohadt sok! Nem kell ám annyira messze mennünk. Többször hallottam hazai bennfentesektől, hogy a klasszikusok árai csillagászatiak. A legborsósabb – többek között – a Columbo. Odakinn hasonló cípőben jár a Seinfeld, ami szindikátusi sugárzásával simán túllépte az 1 milliárdot összességében.

A pénz beszél. Ha látnak benne plusz anyagi forrást, akkor “miért dobnák el” maguktól? – Ezt a hozzáállást utáltam a Prison Break-nél és utálom a Heroes-nél.


free web stats