Hazai sorozatkörkép: Interjú Balogh Edinával

 
Beküldte: RaulReal 2010 March 19, 14:38-kor a(z) interjú témába.

Kijelenthetjük, hogy új fejezethez érkezett blogunk, hiszen némiképp a hazai tévézésre is hangsúlyt helyezve a magyar sorozatok néhány szereplőjével vállalkoztunk interjúkészítésre, így a Barátok közttel kezdve teszünk egy kisebb kitérőt erre a területre. Tény ugyanis, hogy annak ellenére, hogy idehaza is láthatóak immár olyan sorozatok mint a FlashForward, vagy a Lost, mégis számos néző választja a hazai szitkomokat, ennek köszönhetően pedig az országos kereskedelmi csatornák is örömmel vetítik őket. Többek közt ennek, és a sorozat néhány kulisszatitkának érintésével próbáltunk meg Balogh Edinát, vagyis a sorozat Kingáját kikérdezve arról, hogyan is megy a forgatás, miért cserélnek le néhány arcot menet közben, illetve milyen szellem hat át egy-egy forgatási napot.

bkinterju1

2004-ben választottak be a Barátok közt stábjába, azóta is fontos, részről-részre visszatérő szereplője vagy a sorozatnak. Gondoltad volna akkor, hogy ilyen pályát futhatsz be? Mit gondolsz az általad alakított Kingáról?

Amikor bekerültem a sorozatba bele sem mertem gondolni, hogy Kinga karaktere ilyen sokáig része lesz a Mátyás király téren zajló eseményeknek. Mindig csak a következő évre koncentráltam, és koncentrálok most is. Nagyon boldog vagyok, hogy már hat éve játszhatok a sorozatban. Kingát nagyon szeretem, nagyra becsülöm a jóságát. Mindenkihez nyitottan, pozitívan közeledik, és ez egy olyan tulajdonság, amit én is szívesen megtanulok tőle.

Számos külföldi színésznőt (lásd Megan Fox) ér a vád, hogy csupán szépségükkel kápráztatják el a közönséget, tehetségnek viszont híján vannak. Mennyire tudod ezt a sztereotípiát leküzdeni a hétköznapokban?

Régebben rengeteget foglalkoztam azzal, hogy elkerüljem az ilyen fajta skatulyákat, aztán rájöttem, hogy nem szabad az energiámat erre pazarolni. Mivel maximalista vagyok, úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy a lehető legjobban végezzem el a rám bízott feladatot.

Milyen volt annak idején egy már kiforrott csapatba bekerülni, hiszen több mint hat éve futott már a műsor. Barátságos volt a stáb, vagy okozott némi nehézséget beilleszkedni a szereplők közé? Eredetileg is erre a szerepre jelentkeztél?

Eredetileg is erre a szerepre jelentkeztem. Mivel egy jól összeszokott társaságról volt szó, így kezdetben nem volt könnyű a beilleszkedés, de már akkor is rengeteg időt töltöttünk együtt, így az idegenekből hamar ismerősök lettek.

Mennyire azonosítanak vele az utcán, a kedves szavak mellett érnek vádaskodások is, amelyek a szereped miatt alakulnak ki a nézők fejében? Hogyan kezeled mindezt? Zaklatott már egy-egy önkontrollt elveszített fanatikus?

Kingát alapvetően szeretik a nézők, még azt is könnyen megbocsátják neki, ha hibázik, ezért mindig pozitív visszajelzéseket kapok. Ennek hála, olyan sem fordult elő, hogy valaki zaklatott volna.

Számos alkalommal merül fel a kérdés, hogy egy a Barátok közthöz hasonló szitkomban mennyire van megírva a forgatókönyv, és milyen mértékben improvizálnak a szereplők. Mennyire viszitek bele az egyes szövegrészekbe a saját személyiségetek? Ha igen, van olyan pont, ahol a rendező megálljt parancsol?

A forgatókönyv természetesen szóról szóra, pontosan írott szöveg, aminek tökéletes ismerete már csak azért is fontos, hogy a partnerünket ne zavarjuk meg a felvételkor. Olyan nem lehetséges, hogy más szöveget mondjunk, de az tagadhatatlan hogy nem csak Kinga van hatással rám, hanem az én jellemem is hatással van az általam megformált karakterre.

bk2

Mostanában távozott ideiglenesen a képernyőkről Németh Kristóf, akit Karalyos Gábor színművész váltott. Mennyire okoz nehézséget ez a hirtelen váltás, hiszen elég sok közös jelenetetek van, így a megszokott arc helyett egy „idegent” nevezni Gézának, nem lehet könnyű.

Ez is egy feladat, amit meg kell oldani, és szerintem ez sikerült is.

Nem szokatlan ez a motívum a Barátok közt esetében, hiszen számos alkalommal váltott egy-egy szereplő „arculatot”. Mi lehet ennek az oka, miért nem írják ki szimplán a karaktert a történetből, mint sok esetben?

Ebben az esetben egy olyan jellegű beugrásról volt szó Kristóf betegségének idejére, mint a színházakban. Egy sorozatnál nem lehetséges visszamenőleg leforgatni a jeleneteket, ezért volt szükség erre a megoldásra.

Követed a konkurens csatorna Jóban Rosszban című sorozatát? Mit gondolsz, melyik produkció állhat közelebb az emberekhez? Meddig tarthat a Barátok közt fanatizmus az országban és mi okozhatja a több éves rajongást?

Nem nézem a konkurens csatorna sorozatát. Remélem még nagyon sokáig tart a Barátok közt fanatizmus. Talán azért szeretik az emberek a sorozatot, mert kikapcsolja őket és azonosulni tudnak a szereplőkkel és a szituációkkal.

2003-ban megnyerted a Miss Hungary szépségversenyt. Hogyan emlékezel vissza ezekre a percekre, hiszen komoly elismerés ez.

Életem egyik legszebb élménye volt, amikor megnyertem a Miss Hungary-t, azért is, mert egyáltalán nem számítottam rá. De, az eufórikus öröm nem tartott sokáig, mert éppen vizsgaidőszakom volt, és meg kellett felelnem az elvárásoknak.

Már kiskorodban is a szépségipar valamint a közszereplés izgatott, vagy teljesen hétköznapi álmaid voltak?

Mint minden kisgyereknek nekem is folyamatosan változtak az elképzeléseim. Egyszer festőművész, máskor modell, volt, hogy állatorvos, aztán pedig színész szerettem volna lenni. Annak örülök, hogy a vágyaimból több meg is valósult.

Miként töltöd a mindennapjaidat, mennyire köt le egy-egy forgatás? Hogyan képzeled el magad néhány év múlva? Vonz annyira színészet, hogy esetlegesen filmekben, vagy színházakban is bizonyíts?

Amikor éppen nem dolgozom, rendszeresen aerobikozom, immáron egy éve. Sok időt töltök a családommal, a barátaimmal pedig szeretnék sok időt tölteni. Szeretek színházba, moziba, múzeumba járni, otthon festegetni és főzni. Nem tervezek előre, nem szoktam azon gondolkodni, hogy mi lesz velem öt év múlva. Szerintem a jelent kell megélni, és azt minél tartalmasabban.


free web stats