Justified – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2010 March 21, 21:56-kor a(z) Justified,kábelsorozat,Pilot témába.

Az F/X mindig is értett ahhoz, hogy megtörje a sort, amit az országos csatornák állítanak fel. Krimisorozatok szerte szét. Mindenki berendelt minimum egyet. Mindenkinek kell egy utánpótlás. Emlegetett kábelcsatornánk a The Shield távozását követően padlón maradt, hiszen egy régi kemény zsarus sztori véget ért. Itt volt az idő, hogy felfrissítsék a palettájukat. Hozzanak valami eredetit, melynek párját az idényben nem találjuk. Össze is hozták!

Justified

A Justified hatalmas hype közepette debütált. Előzeteseit látván egy csepp kételkedésünk se volt afelől, hogy a csatorna félresiklott volna. Modernkori westernsorozatot ígértek. Megkaptuk! Röviden és tömören egy Marshallról szólna a történet. Miamiban dolgozott mindaddig, míg az egyik ügyét le nem zárta. Pontosabban jófejségből adott a bűnözőnek egy napnyi távozási lehetőséget. Az idő lejárt, mindezt viccnek vélte és ő húzta a rövidebbet. Dehogy Marshallunknak se legyen fenékig tejfel, áthelyezték az egyik kisvárosba. Had tisztuljon az agya.

No. Innen már látszódik, merre szeretnék elvinni a történetet. A készítők fejében meg se fordult a folytatásos sztori ötlete. Ha krimi, akkor maradjon a régi bevált szokás, azaz mindenhéten egy új ügy, mert az új nézőkre mindig szükség van. Innen jön az a megállapítás, hogy lehet számolni a későbbiekben egy átívelő szálnak a behozására.

A sorozat teljesen jól van összerakva. Timothy Olyphant ideális ember jófiú szerepére. Jól alakít minden téren, bár a sheriff sapka nélkül vesztene a minőségből. Kell az a kellék rá, mert különben csak átlagosnak tartanánk. A pilot epizódban a The Shield egyik korrupt rendőre is feltűnik, mint rosszfiú. Szintén bravúros alakítást vág le, viszont jobban örültem volna, hogyha a Sons of Anarchy mintájára meghagyják, had rosszalkodjon, nem pedig már az első részben lelövetik, még ha a sebei a halálostól távol vannak. (Vitték a kórházba, a folytatásban lehet számolni vele.) A szereplőgárda mondhatni kifogástalan. A mellékszereplők szintén a kábelcsatornás deja vu-érzést sugallják, azaz nem feltétlenül kell a legdrágább, legjobb színész, mikor kevésbé ismeretlenekkel is hasonló minőséget tudnak produkálni. (Lásd: a két dagi fócer, akik bankot raboltak.)

Pozitívumként említeném meg a zenét. Nagyon megy a rap (vagy hip-hop?) műfaj alá. Mit hiányoltam? Sok mindent. Volt benne sok unalmas, vontatott jelenet, amit simán ki lehetett volna hagyni belőle. Azzal egyetérthetünk, hogy a nyitást eltalálták. (Kicsit Burn Notice-os lett.) Pl.: erőltetettnek véltem a rosszfiúval való okoskodását Marshallunknak a csajszi házában. Vagy azt a sok fölösleges dumát, amit eleresztettek a templomban. Másrészről alig láttunk valamit a kisvárosból. Nem használnak nagytotálokat. Nincs semmi jele annak, hogy ez a hely tényleg annyira bűnözőktől telített lenne.

Összességében:

A Justified egy jó befektetése volt az F/X-nek. Mint már tudjátok nézettségével a második legnézettebb nyitást produkálta a csatorna történetében. (A The Shield volt az első.) A hype-nak köszönhetően sok néző látta, de lehet, hogy a folytatásban sokan pártolnak el tőle, mert többet szeretnének kapni, mint egy epizodikus sorozatot.

Én mindenesetre folytatom. Hangulata jó volt. Azt nem hinném, hogy heti rendszerességgel kellene nézni. Noha nincs összefüggő, átívelő szál benne – egyelőre –, így teljesen elfogadott, ha havonta pótoljuk a 4-5 részt. Sőt, a hangulata jobban átjön. Bárki, bármikor bekapcsolódhat. És kinek ajánlom? Mindenképpen adjanak a The Shield rajongók egy esélyt neki. Távol van az istencsászár műfajtól. Megértem, miért szedték szét a kritikusok. Nem titok: többet vártam tőle, mint egy átlagos teljesítmény. Az az igazság, hogy a Justified pilotja inkább próbálkozás volt, mint in medias res kezdés. A készítőknek többet kell merniük. Egy pár pofa beverés a kocsi kormányban kábel szinten eléggé gyenge látvány. Az NBC-re készített Southland pilotját sokkal izgalmasabbnak tartom.

A folytatástól többet várok, de nézős lesz!

This entry has a rating of 3

free web stats