Archer – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 March 30, 14:30-kor a(z) 2009/10 sorozatai,kritika,Pilot témába.

Minden bizonnyal aki gyakran követ minket tisztában van azzal, hogy szeretjük a kémes sorozatokat, hiszen a Human Target is elég jó értékeléseket kapott, valamint hetente írogatunk az NBC hasonló stílusban elkészült sorozatáról, a Chuckról. Az F/X ebben a műfajban kezdett nem is olyan régen bele a vitézkedésbe, így elkészítették a 10 epizódos Archert, amely formabontó eszközöket használva rengette meg a stílust, hiszen rajzolt képvilágával és remek szinkronhangjaival, valamint nagyszerű dumáival vehette le lábáról a nagyérdemű közönséget. A megdöbbentően jól sikerült széria ugyanis klisés, mégis jól bevált módszerekkel operált az első epizód cselekményében.

archer-pilot

“Karate? The Dane Cook of Marital Arts? ISIS agents use Krav Maga”

Az alig húsz perces sorozat egy kiváló, és mulattató szituációt vázol fel előttünk, ugyanis egy kémekből álló vállalat életébe nyerhetünk bepillantást, amelynek kétségtelenül egyik legellenszenvesebb és félkottásabb arca Archer, akinek anyja ül a főnöki székben, így számos ellentét bontakozik ki köztük. Amellett ugyanis hogy anyuci kedvence bármit megtehet, ráadásul a klasszikus, 007-es ügynök minden tulajdonságát is ötvözi magában. Az igazság az, hogy körülbelül annyi érzéke van a fegyverekhez mint Chucknak, a nők mégis bomlanak a rajzolt James Bondért, más kérdés persze, hogy érdemtelenül.

Az igazság az, hogy az első néhány perc elteltével nehezen tudja eldönteni az ember, hogy tulajdonképpen jó sorozat-e az Archer, hiszen a rendkívül leamortizált, szinte képregényszerű látványvilág és animáció nagyon egyszerű, és a néhol darabos mozgás miatt látszik, hogy ezt bizony számítógéppel készítették. Így sokan gagyinak nevezhetik a látványt, azonban a szereplők kidolgozottsága kissé felejtetheti ez, na meg persze csupán addig tart ez az érzés, amíg főhősünk el nem kezdi alázni a többieket, kezdve az idegesítően rajongó titkárnőtől egészen a leszbikusnak kikiáltott mindenesig. Sokan el fogják kerülni mindezek miatt a sorozatot, azonban becsülendő az íróstáb zsenialitása is főleg.

archer-pilot-2

Amellett ugyanis hogy elborult a cselekmény váza, még egy adag iróniát is elénk raknak a készítők, fityiszt mutatva a többi kémes sztorinak, valamint nagyszerűen ki van bontva az Archer és exe közti kapcsolat, valamint jelenlegi párjával együtt így már egyféle háromszög alakul ki, és higgyük el, senki nem akarna ilyen helyzetbe kerülni. A főcím kellően figyelemfelkeltőre sikeredett, mégis irritálhatja az embert, hiszen a ’70-es évek stílusában készült bevezető képsorok túlságosan is követik a sablont, így a rikító színek mellett semmi újdonságot nem mutat fel, példának okáért a Human Target főcíme is zseniális ehhez képes, mégis van valami, ami leszögezi az embert a képernyő elé.

Nem elhanyagolható tény persze az sem, hogy a sorozatban feltűnik az animált Lara Croft, valamint habár ne számítsunk Spartacus szintű 18+ jelenetekre, mégis felnőtt nézőkre van szabva a produkció, így még csak azzal sem vádolhatjuk meg, hogy olyan primitív mint a Tom és Jerry és csupán a sajtot kergetjük majd 10 részen át.

Az F/X tehát belenyúlt a tutiba, hiszen a nagyszerű forgatókönyvvel megírt Archer igazi gyöngyszemnek számít a mai tévézés produkcióinak körében, tekintve hogy bármely stílus képviselőit megtalálhatjuk a tucatnyi csatorna egyikén, amely elnyeri tetszésünket. Ez a különleges szitkom egyike azoknak  a szériáknak, amelyeket nem szabadna kihagyni, ugyanis elképesztően ötletes poénjaival és nevettető szituációival egyértelműen az egyik legjobb mese, ami mostanság fut, így meg is érdemel egy 8/10-es értékelést, ha pedig beleszólásunk lehetne, valószínűleg javasolhatnánk, hogy több ilyet tegyenek le az asztalra a stúdiók, például egy mesés Lost spinoffnak biztosan lennének támogatói.

This entry has a rating of 4

free web stats