Treme – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 April 12, 23:29-kor a(z) 2009/10 sorozatai,kritika,Pilot témába.

2005-ben az Amerikát ért korábbi terror merényletek után ismét megrengett a világ, hiszen komoly katasztrófa érte a Földet, ugyanis a Katrina hurrikán mindent elsöpörve pusztított el városokat, tett tönkre családokat és okozta számos ártatlan lakos halálát. Merész húzásnak tűnik az, hogy az HBO arra vállalkozott, hogy egy ehhez hasonló súlyú eseményt képernyőre vigyen, azonban régóta tudjuk már, hogy ez a társaság sok szempontból több mint egy szimpla tévécsatorna, és ezt a továbbiakban kielemezzük, az eddigi produkciókra is jellemző motívumokat erősen kiemelve.

Treme101A

Ami igazán érdekes a pilotban, hogy egészen feelgood kezdéssel örvendeztet meg bennünket, hiszen a zenészek életét nagy vonalakban bemutató első néhány perc egyáltalán nem érezteti azt, hogy a helyszínen menthetetlen épületek uralják a tájat és bizony mindössze három hónappal korábban fél New Orleans víz alatt volt. Elgondolkoztató dolog ez, azonban a később látható főcím kárpótol minket, hiszen a True Blood stílusához hasonló kép és hangi világ egyszerűen lenyűgöző, és a bevezetőben látott össznépi felvonulás hangulatának megfelelően teszi fel az i-re a pontot, tekintve hogy remek összhatást vált ki az ének és trombitaszóló páratlan duója ebben a néhány percben.

Sokan kezdhetik el ásni ezen a ponton a Treme-t, amely annak ellenére, hogy remek promókkal kezdte lubickolását a sorozatok világában, kissé eltért attól az irányvonaltól, amit én személy szerint egy ehhez hasonló produkciótól vártam volna, vagyis a szüntelen sírást, és a kárbecslések valamint pattanásig feszült idegek harcának gyorsütemű áramlását. Ez nem valósult meg, hanem a készítők inkább egy átmenetibb, burkoltabb előadásmódot választottak, így a nap nagy részében lázadó tinikre emlékeztető muzsikusok ropták a táncot, teljes hangerőn dübörgött a zene, mi pedig elengedhettük magunkat, mondván hogy minden rendben. Az igazság persze általában nem a felszínen vegetál, így a problémák gyökere elsősorban az emberi lélekben keresendő, és bizony higgyük el, érdemes ott kutakodni egy keveset, nem is gondolnánk mennyi titkot rejt egy-egy személyiség.

Treme101B

Nem volt egyszerű elkészíteni ezt a sorozatot, hiszen egy balszerencsés haláleset is nehezítette a munkálatokat, ugyanis az egyik producer éppen a sorozat készítésekor hunyt el, miközben a többség tremegve várta a premiert. Az emberi drámák bemutatása tökéletesen sikerült, talán ennek a lelkiállapotnak is köszönhetően, ami a pilot készítésének légkörét övezte, ki tudja. Azonban szinte félelmetesen hat, ahogy az egyes karakterek az egyik pillanatról a másikra elkeseredett, már-már depresszív hajlamokkal rendelkező, őrjöngő vadállatokba mennek át, és a szerencsétlen riporter felszerelését nem kímélve csapják bele a segédeszközöket az óceánba. Igen, akik látták jól sejtik, John Goodman figyelemre méltó teljesítményéről beszélek, aki végig hozni tudta azt a morcos figurát, aki szembeszáll a világgal és szinte senki nem állíthatja meg.

Érdekes, és mégis valamilyen szinten igaz állítás lehet az, hogy bizony a kormány és a tudósok is felelősek lehetnek a tragédiáért, hiszen valamilyen szinten előre tudják jelezni a későbbi vészeket, mégis számunkra ismeretlen okokból eltitkolták a tényeket már nagyon sokszor. A cselekmény három szálon fut, a már említett idegbeteg világmegváltón kívül egy rendkívül tehetséges fekete zenész, valamint egy szánalmas disk-jockey kalandjaiba nyerhetünk betekintést, akik mindannyian különféle módon próbálkoznak szembenézni a letagadott ellenséggel, a hurrikán még a mai napig felettük tornyosuló rémével, ami nem igazán akarja elengedni a megrettent, saját házukat vesztett lakosokat, erre pedig több utalás is elhangzik, jelentős részük pedig azzal a bizonyos f-betűs sorral operálva ad hangsúlyt a kárnak, sőt nem félnek megmaradt értékeikben sem kárt tenni.

Összességében nagyon nehéz megítélni, hogy milyen sorozat is lesz a Treme, tekintve hogy lassú cselekményével és a benne rejlő hihetetlen feszültséggel még kellemes kis darabnak ígérkezhet a sorozatok tengerében, így pedig megérdemel egy 7/10-es értékelést, ugyanis a végére kissé unalomba fulladt a cselekmény és valljuk be, szürreálisan hat az a tömeg, amely állandóan a nótát fújja, és próbálja ignorálni azt, ahogyan a hullámok a feje fölött összecsapnak és hidakat vágnak ketté. Talán tanulhatunk is majd valamennyit az újoncnak hála, és felismerhetjük egy napon, bajban ismerszik meg a barát, de akkor sem árt, ha a szebb időkben jelen van valaki, aki szívesen segít minket az úton.

Az egyébként senkit ne riasszon el, hogy a pilot több mint egy órás, ugyanis a remek betétdalok többnyire segítenek a plusz percek feldolgozásában, annyi azonban igaz, hogy ennek a megoldásnak köszönhetően kissé vontatott stílust vesz fel az első rész cselekménye. A komolyzene kedvelői ezúttal igen erős fórt élveznek a fiatalokhoz képest.

This entry has a rating of 3.5

free web stats