Ugly Americans – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 April 13, 19:00-kor a(z) 2009/10 sorozatai,kritika,Pilot témába.

Az első szó, amelyre az ember a Comedy Central legújabb sorozatának első része után asszociál, a beteges lehet, hiszen a legújabb mesekörnyezetbe helyezett vígjátékban igazán vicces megközelítésből próbálták az emigránsok életét bemutatni. Szokás ugye azt mondani, hogy ha valaki más országban képzeli el a jövőjét, és emiatt akár hajlandó is elköltözni, súlyos hátrányokkal indul az eredeti lakosokhoz képest, ennek köszönhetően pedig nehézségek sorával kell szembenéznie. Az Ugly Americans groteszk stílusával és beteges karaktereivel teszi fel a sztereotípiára “i”-jére a pontot.

uglyam101

Talán mondanom sem kell, hogy minimum pszichiátriai kezelésre szorulnak a kreatív stáb tagjai, ugyanis mindenféle lényekként ábrázolni a lakhatási engedélyért küzdő embereket eléggé a jóízlés határát súrolja. New York városában ugyanis szinte csak ördögök, zombik és robotok laknak, akik egy bizonyos társaság kezében vannak, ha ugyanis nem kapják meg a megfelelő iratokat, kalap-kabát, mehetnek isten hírével oda, ahonnan jöttek. Más kontinensen vagy országban ugyanis nem éppen egyszerű az elhelyezkedési lehetőség, főleg ha szarvunk van és vörösen izzó, sárga szemeink.

A történet mellé kapunk persze egy főhőst is, aki ennek a vállalatnak az alkalmazásában áll, így a különféle, szerencsétleneknek próbál beilleszkedni az ottani környezetbe és életstílusba…kevés sikerrel. Ki látna szívesen egy test nélküli agyat vagy egy kétfejű nőt vidáman az utcákon sétálgatni? Senki. Azonban a sorozat címszereplőjének is megvan a maga gondja, a frissen érkezettek sorsa fölött való döntés mellett ugyanis a főnök kezelhetetlen lányával játszik démoni játékokat, amikből szinte biztos, hogy ő jön majd ki rosszul. Nagyjából ennyi lenne az alapszituáció, a 20 perces játékidő alatt pedig azzal szenvedünk, hogy kinek sikerül kiállnia a próbákat, és ki kerül vissza a süllyesztőbe.

A csatorna nevéből következtetve könnyen gondolhatnánk azt, hogy bizony egy szórakoztató, nevettető darabbal találkozunk majd, ha leülünk a képernyő elé, azonban ebből a szempontból csalódást kelt a sorozat első része, hiszen amellett, hogy rendkívül erőltetetten hat a bevándorlók tipizálása, még a morbid hangvételt is eltúlozzák a készítők, így pedig egy gyomorforgatóan gyenge darabbal lehet dolga annak, aki hajlandó egy kevés időt áldozni erre az agymenésre, persze az is lehetséges, hogy egyfajta beteg humor szükségeltetik a Comedy Central újoncához, mert ez így első blikkre nem igazán váltotta meg a világot, a szintén ebben a szezonban debütált Secret Girlfriendhez képest is szomorú a végeredmény.

Összességében tehát a 3/10-es értékelés rengeteg jóindulatot tartalmaz a pilot minőségéhez képest, ugyanis ebben az esetben sajnos tényleg nincs miről beszélni, a CC pedig szégyellheti magát, hogy csupán ennyit tudtak letenni az asztalra. Az év animációs sorozata még mindig az Archer, amely remek stílusával, kellően adagolt morbid párbeszédeivel képes volt az újdonság erejével hatni, habár a kidolgozottság hagyott némi űrt maga mögött. Az Ugly Americans csupán ennyire volt képes, így keresgélhetünk tovább a palettán, hátha a közeljövőben debütáló, a stílus ismertetőjegyeit jobban felhasználó mesesorozat is feltűnik majd egyszer, hogy az F/X újoncát lelökje a trónról, mi pedig elégedettek lehessünk.

Hasonló témában, de egészen eltérő eszközökkel operál a How To Make It In America, amely annak ellenére hogy drámai hangvételű szitkom, mégis jobban átadja a problémakör hangulatát, és a szerethető szereplőkkel vegyített nagyszerű produkció kellően megmutatja, bizony lehet ebben a témában is ütős műsort készíteni, jelen esetben azonban ez valahogy nem sikerült sajnos.

This entry has a rating of 1.5

free web stats