Modern Family – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: RaulReal 2010 April 15, 22:42-kor a(z) 2009/10 sorozatai,kritika,Pilot témába.

Az igazság az, hogy ez a sorozat még bőven akkor indult, amikor személy szerint még a guru team közelében nem voltam, ennek köszönhetően pedig valahogy elmaradt az ABC újoncának bepótlása, de ugye tartja a mondás, hogy inkább később közepes minőségben, mint soha. Így tehát van miről beszélnünk, hiszen olyan témába vágott bele a széria még 2009-ben amelynek képviselőit régóta hiányoltuk, így örülhettünk (volna) annak, hogy ismét egy jó családi szitkom debütál a tévék képernyőin, azonban ez a lehetőség kútba esett, mi pedig félig-meddig csalódottan vehettük tudomásul, ez még nem az igazi.

modern-family-pilot1

Korántsem. Annak idején rengetegen rajongtunk eszeveszetten a Rémrendes család című szitkomért, amelyen visongva szakadt együtt a család, hol Kelley agyament hülyeségein, hol Al Bundy újság-crossoverekbe illő ballépésein. Az falnak fejjel rohanó kisebbik Bundy is beleírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen a miniatűr Casanova óta azóta sincs nagyobb hódító a bizniszben. Teltek az évek, a széria még magyar feldolgozást is kapott néhány éve, azonban egyik próbálkozás sem volt olyan elemi erejű, mint a híres ős. Nem is olyan régen ment a kisebb hype-al fűszerezett, csak az igazi sorozatfanok által ismert War At Home is, amely azért valamennyire képes volt kicsavarni pár könnycseppet a nézők szemeiből. Ez a szakavatottak számára kevés volt, így köszöntött be a modern korszak.

Már az előbb említett produkció is nyomokban gyomorforgatóan kényes témákkal foglalkozott – aki nem hiszi, járjon utána – és leverte a korábbi konzervatív sztereotípiákat, mint vak a poharat. Egy alternatívabb, de nem feltétlenül jobb világba vezetett minket, és a két évados sorozat mintegy tálalásként hathatott az ABC tavaly debütált újonca előtt, amely Kanyecc szerint is mindössze közepes minőségűre sikeredett. A kritikája jól megmutatta, hogy bizony van mit fejleszteni a szérián, és bizony osztom a véleményt így fél év és több mint 20 sorozat végigböngészése után is, tekintve hogy a jónak nevezhető karakterek ellenére kevésbé szórakoztató ez a szitkom, mint mondjuk az Agymenők.

modern-family-pilot11

Persze egy rész távlatából nehéz messzemenő és bölcs következtetéseket levonni, azonban a három család életét bemutató, reality-szerű produkció nem ütötte meg a jó fokozatnak kijáró mércét, sőt. Ugyebár egyrészt ott van a klasszikus Bundy család, akik felcseperedő, a későbbiek során minden bizonnyal előnyös tulajdonságokkal rendelkező lányukat próbálják meg ketrecben tartani, illetve szabadszájú, és a csúzlit könnyen előkapó fiukkal is meg kell küzdeniük. Ahogy a rövid monológokban kiderül, nem csak ők szenvednek a kor elvárásaitól, jellemző ez magára Al Bundy-ra is, hiszen a már kissé kiöregedő Ed O’Neill is szerepel a pilotban, és csuklóból hozza a már ezerszer látott, immár teljesen kopasz, érdektelen szülő szerepét. Ami azonban nem mindennapi, az a családja, hiszen kétszer annyi idős mint latin-amerikai felesége, és annak vékonynak korántsem nevezhető porontya, aki egy röpke 6 évvel idősebb lánykánál próbál meg bevágódni.

Végül, de nem utolsó sorban, hogy a liberalista söpredék szimpatizánsok csoportja is örüljön, kapunk az arcunkba egy alternatív “családot” is, akik Brangelina Jolie mintájára egy vietnámi gyereket fogadnak örökbe. Megrázó, de meg kell szoknia annak, aki benevez(ett) a folytatásra, hiszen bizony ők is állandó szereplők lesznek, és a kor szellemének megfelelően nem lepődhetünk meg azon, hogy a Skins mellett egy olyan népszerű csatorna is ehhez a motívumhoz nyúl, persze azért erősen megszabott keretek közt. Szerencsére. Ami talán meglepő az első részben, hogy a vártnál korábban lerántják a leplet arról, hogy mégis miért ezeket az embereket kell megismernünk, így akár különálló rövidfilmként is értelmezhetjük az alkotást, ami még így is megállná a helyét a palettán.

A karakterek egyébként meglepően befogadható emberkék, így nagy részükkel hamar azonosulhatunk, azonban meg kell nézni melyikükkel, hiszen a globális felmelegedés már itt is pusztít, ennek fényében pedig nem árt ha vigyázunk az ózonréteg elvékonyodásával. Jöhetnek a nagy erővel a fejem felé repített kavicsok és egyéb éles tárgyak, de ez a mellékszál kissé levont a rész értékeléséből, így annak ellenére, hogy néhány jelenetet nem lehetett pókerarccal – nevetve vagy szörnyülködve – kibírni, mégse volt vízválasztó a pilot, és mondjuk egy 6/10-es értéken mozog. Ebben bennevan minden mindenféle jóindulat és kompenzálás, így igazságos lehet a pontszám. Azt végül persze meg kell jegyezni, hogy az ilyesmi sorozatok az abszolút szubjektív határvonalon egyensúlyoznak és sokak szemében esnek rá a kés élesebbik felére.

This entry has a rating of 3

free web stats