Ugly Betty – Hello Goodbye! – írta MissLobyt

 
Beküldte: vendegblogger 2010 April 20, 18:29-kor a(z) Ugly Betty témába.

Nehéz elfogadni a tényt, mikor egy kedvenc sorozattól búcsút kell venni, de az utóbbi években kezdek belejönni. A Jóbarátokkal kezdődött mindez 2004-ben, aztán jött a Will & Grace, a My Name Is Earl és a Scrubs és mostanra az Ugly Betty is elérkezett az utolsó epizódjához. Azt nem tudom még mit fogok nézni ezek után, hacsak nem ezeket újra meg újra, de az biztos, hogyha ezen sorozatok jobbnál jobb fináléira gondolok, nem egyértelmű szomorúságot érzek. Tökéletesen megírt és átgondolt finálékról van ugyanis szó. Na jó, az Earl kivétel, az nagyon hirtelen volt. L NBC sucks.

ugly

Betty fináléjával is bizonyítja, hogy igenis érdemes volt az amerikai feldolgozás elkészítésének és akármilyen furán hangzik: jónagy adag cukormázat leolvasztottak a kolumbiai, mexikói, stb eredetiről… és még így is maradt rajta bőven. Betty tulajdonképpen egy ugyanolyan átlagos nagyvárosi lány lett, mint bárki más, annyi különbséggel, hogy talán kevesebbet foglalkozott a külsejével, mint mások. Az amerikai változat legnagyobb érdeme, hogy eleve elvetették a lehetőségét annak, amihez a tündérmesék és a latin-amerikai telenovellák (és az amerikai romantikus filmek) készítői úgy ragaszkodnak: a hirtelen átalakulást rút kiskacsából világszép nádszálkiasszonnyá, akit hirtelen senki sem ismer fel.

Ehelyett Betty lassú átalakulásának lehettünk tanúi az elmúlt négy évben, ami a sorozat legjobb húzásának bizonyult. Közben persze magánéleti és munkahelyi gondok tömkelege bukkant fel, pasik jöttek-mentek, rengeteg új barát és a legkülönfélébb, hajmeresztő családi sztorik a Meade-birodalom sötétebbik végéből. Mind csak tovább színesítették kedvencünk színes kis világát és ezáltal a sorozat nézőinek életé is. A magam részéről már szinte ijesztő módon úgy csüngtem a sorozaton, mint egy átlag amerikai a terapeutáján. Miután a második évadtól kezdve egyre többször tapasztaltam, hogy szinte ugyanolyan gondokkal küzdök, mint Betty — erre is biztos van valami szakszó. :D

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

betty-in-vb[1]

És ami pedig a finálét illeti:

Természetesen Betty esetében is, mivel már viszonylag időben kitudódott a kasza híre, a készítőknek volt idejük, hogy rendesen elvarrják a szálakat, mindezek mellett néhány kedvelt szereplő is visszatért (Christina, Gio, Henry). A lezárás egyik fénypontja volt a „Million Dollar Smile” című epizód, mely egy alternatív valóságba engedett bepillantást, ahol Betty sose hordott fogszabályzót, se szemüveget, így ő volt a csinos tervér, majd Wilhelmina asszisztense és jobbkeze.

Mindenki megkapta a maga hepiendjét: Hilda férjez ment, Amanda megtalálta az apját, Wilhelmina végre elérte azt, amiért négy éven át harcolt (időnként többért is, néha meg kevesebbért) és Betty végre megtalálta a maga útját, Londonban.

Sötét ármánykodások, lelkiismeretlen manipulálás, vicces mellékkarakterek, őrült szituációk és szívmelengető pillanatok. Mondhatni minden latin-amerikai telenovella erről szól, de az Ugly Betty ennél többről.


free web stats