Mercy – 1.01 – Can We Get That Drink Now?

 
Beküldte: tess 2010 April 25, 15:10-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Mercy,Pilot témába.

A múlt évben tizenvalahány évad után kihullott a Vészhelyzet, szóval uzsgyi alapon minden csatorna rástartolt a pótlására. Ez persze már elcsépelt klisészövegnek is simán elmenne a szezonban, de akkor is örüljünk neki. Végre nem a nyomozós sorozatok n+1edik szekciójával találkozunk. Helyette az új módi a kórházsorozat lett!

Bizony, a Mercy is egy tipikus kórházsorozat, de mivel haladunk a korral szépen a készítők erre is ráhúztak egy strukturális alapot. Ez lenne a nővér szekció, ami ugye mostanság nem volt nagyon terítéken. Na jó, ott van a Nurse Jackie kábeles viszonylatban, de se előtte, se utána semmi!

mercy-1

A történetről annyit, hogy van nekünk 3 roppant mód szexi ápolónőnk, akinek az ügyes-bajós életébe nyerhetünk bepillantást. Az egyik egy Irakot megjárt magának való vagány csaj, akinek az ellenségeskedő kollégák mellett még egy szerelmi háromszöggel is meg kell birkóznia. Aztán ott van még a kötelező feka szex istennő, aki folyamatosan ki akar törni a szürke, és persze szegényes Jersey létből. Végezetül pedig van egy újoncunk, akinek be kell látnia, hogy a valóság mégsem olyan vidám, mint a Hello Kity-s overálja.

A creator Liz Heldens látszólag megtanulta a leckét a Friday Night Lights után, vagyis súlyosnak ígérkező cold-opennel nyitott, amit fajsúlyos drámázás is követett volna. A gond csak az, hogy az egész metódus félúton elakadt. Hatalmas potenciál lüktet végig a scriptben és a karakterekben, de kb. ennyi. Ahelyett, hogy kőkemény alapozást kapnánk, jönnek a hülye és elcsépelt poénok, meg a durva eyecandy faktor. Utóbbival nem is lenne gond, hisz a nővérek tényleg felérnek egy szívrohammal külön-külön is, de az ember egy kórházsorozatban inkább a drámát keresi.

Apropó dráma! Voltak azért jó pillanatok, persze nem szívbemarkolóan jók, csak olyan érzékien elgondolkodtatók. És ennyi! Ami utána jött az már sokkal inkább a soap volt, abból is az ordenálé standard, amit már a ’80-as években is láthattunk. A másik nagy hiányosság a feszültség generálásban volt, ami sajnos hol működött, hol nem, de inkább a negatív tézise dominált végig.

mercy-1.01b

Ettől függetlenül viszont mégis van benne valami, ami a folytatásra sarkal. Oké, a szereplők egytől-egyig eyecabdyk, aminek azért nagy szerepe lehet a guilty pleasuré válásban, de ez még korai lenne. Ellenben Taylor Schilling-ben van valami, ami egyszerűen nem enged el magától. A karaktere felszínesnek és elnagyoltnak hat, de mégis van benne egyfajta nyers racionalitás, mint ami a doku-drámákat is jellemzi. Nem egyszer éreztem Third Watch-os után érzést, a szerelmi háromszög meg csak hab a tortán. Jaime Lee Kirchner ugyancsak a semmiből jött, ugyancsak felszínesnek tűnik, de itt is van a háttérben, ami egyszerűen nem hagy nyugodni. Ellenben sajnos Buffy kicsi húga Michelle Trachtenberg nem több mint egy jól csengő húzónév. Az itteni karaktere ugyanis több mint szánalmas, egyszerűen nem illik a többiek közé ezzel a megrendíthetetlen gyermeki bájjal. Hol van az a feslett erkölcsű kurva, akit a Gossip Girl-ben láttunk? Ezt leszámítva viszont könnyedén lehet a sorozat cserebogara feltéve, ha a készítők lesznek olyan tökösek és meglépik ezt a szálat.

Összességében tehát a Mercy nyitánya nem volt több mint egy átlagos kórházsorozat jókora soap beütéssel megspékelve. Sokak szerint a Grey’s Anatomy 1. évadja köszön vissza benne, amire én is látok némi rációt, de persze a folytatásban minden kiderül. Én személy szerint azt tippelem, hogy elmennek a guilty pleasure vonalba készítők, holott ezzel a karakter készlettel simán lehetne hozni egy szórakoztatóbb Third Watch elképzelést is.

Premier: 2009/9/23
Írta: Liz Heldens
Rendezte: Adam Bernstein
Nézettség: 8,25 millió
This entry has a rating of 2.5

free web stats