Flash Forward – Dübörög az 1. évad

 
Beküldte: tess 2010 April 27, 16:47-kor a(z) Flash Forward témába.

Kissé megkésve, de végre csekkoltam a Flash Forward 16. részét is és azt kell, mondjam az ABC über hype sorozata lehet a végére valóban magára talál. Persze hiányosságok egész tárháza van még mindig a sorok közt, az úgynevezett cliffhanger betétek is elég gyakran sántítanak és inkább csak a műbalhét generálják, de ettől függetlenül az innováció tapintható.

A ugye köztudott, hogy a sorozat zabálja a show runnereket, ami egyrészről érthető is, hisz egy nagy költségvetésű high-concept sorozatnak valamilyen szinten tartania kell a színvonalat hétről hétre. Utóbbi sajna itt nem volt meg, sőt sokkal inkább csak most kezdenek alapozni, ami így a félidő után kissé erőltetettnek hat néhol. Marc Guggenheim után februárban David S. Goyer is beadta a kulcsot és visszament a mozis bizniszhez, így a sorozat megint show runner nélkül maradt. A titulust állítólag Jessika Goyer, Lisa Zwerling és Tim Lea örökölte, de javítsatok ki, ha tévedek. A bő 3 hónapos kimaradást pedig az ABC egy klipsóval akarta pótolni, amit követett egy hevenyészett dupla rész, majd az evolúció. Kuszaságnak tűnik igen, de mégis van benne ráció, ugyanis a történet újra kezd egyre érdekesebbé válni.

flashforward-lendulet1

Egyrészről ott van a főszál, aminél végre meghúzták a határvonalat, és csak arra koncentrálnak. Magyarán végre nincs az a fene sok extra kitekintés és felesleges drámázás, mint ami anno a Heroes 1. évadjában is volt. Nem fut a történet ezer szálon, de az a kevés legalább pereg. A másik fontos változás, hogy jelen esetben a készítők azt sulykolják belénk, hogy a jövő igenis kőbe van vésve. Magyarán mindennemű ellenszegülés végső soron is az áprilisi fejleményeket idézi elő. Ami persze egyfelől jó, az a másik oldalról hatalmas felelőtlenség is, amit sajnos az írók folyton elkövetnek. Gondolok itt Simon történetének a félben hagyására, vagy Aaron Stark lányának a hirtelen kiírására, majd a sebtében szervezett mentőakcióra, vagy ott van még Keiko szenvedése LA-ben, hogy a rákos doki belső vívódásairól ne is beszéljünk. Ezek a szálak sajnos valamilyen szinten 2-3 részenként visszatérnek és kapnak cirka 5-6 percet. Magyarán teljesen alkalmatlanok a high-concept vonulathoz, de hát a színészeket foglalkoztatni kell vagy mi.

És ha már kapkodás, akkor érdemes megemlíteni, hogy lassan az egész repertoált visszahozzák egy hevenyészett jutalomkörre, aminek még mindig nem látom az értelmét. Ugyanúgy, ahogy a 2-3 éves visszatekintéseknek sem, melyek érdemben nem nagyon befolyásolják a látottakat. Most komolyan, Mark köszöntőbeszéde, vagy Dimitri első találkozása a nejével kit érdekelt.

flashforward-lendulet2

Aztán persze ott van a másik oldal, amikor sorra záporoznak a WTF momentumok. Egészen korrekt kis háttértörténetet gyártottak D. Gibbons-nak és a Szomáliai kísérlenek. Vagy ott van még a 2. áruló kiléte, hogy a titokzatos Jericho-ról ne is beszéljünk. De ahogy mondani szokás ez csak a jéghegy csúcsa. Persze az akció és a WTF mellett van számos feel good momentum is, amikor ugye tudjuk a végkimenetet, de az odáig vezető út még jobban érdekel minket. Igen, itt Lloyd és Olivia közeledésére gondolok, ami szerencsére eddig elkerülte a tipikusa soap elemeket. Ez a szerelmi háromszög sokkal inkább egy furcsán értelmezett noir, mintsem klisé tenger.

A gond viszont sajnos ott van, hogy ettől függetlenül mindig van valami olyan ordas hiba, ami miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni a javuló tendenciáról. Itt most főleg a hevenyészett és erőltetett cliffhangerek utalok, amik közül csak egy volt, ami ténylegesen ütött is, de értelemszerűen abból sem a következő részre lesz valami. Ezt leszámítva a Flash Forward végre a fejlődés útjára lépett, még akkor is, ha nem tudnám részenként követni. Továbbra is csak darálva érdemes fogyasztani, mert akkor van benne valami maradandó is, azonban részenként igen csak gyorsan a feledésbe merülne. Éppen ezért legközelebb csak a fináléban találkozunk.

This entry has a rating of 3.5

free web stats