Kings – 1.01-02 – Goliath

 
Beküldte: tess 2010 May 1, 17:51-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Kings,Pilot témába.

Először jöhet a kötelező kérdés, amit igaz már szinte minden kritikus ellőtt előttem, hogy mégis mi a fenét keres ez a sorozat országos csatornán? Itt csak műfaj korlátok és megkötések vannak, holott egy kemény drámai szállal, no meg persze egy istenes baszás-vér párossal a mennyekbe lehetne repíteni. Másrészről viszont ott van a pont az NBC-nél, hogy voltak olyan bátrak és berendelték Kings-t, ami sokak szemében a 2008/09-es szezon meglepetés sorozata volt.

kings-pilot1

Michael Green (Heroes, Everwood) sorozata egy modern köntösbe öltöztetett Dávid történet, jókora vallási szállal és a miszticizmussal. Ezen túl viszont sajnos nem több mint egy modern kori Dallas, annak minden hibájával és érdemével egyetemben. Na szóval, van nekünk egy kiejthetetlen nevű királyságunk, ami egy fejlett ország, mégis abszolút monarchia, vagyis a király dönt mindenben. Aztán van nekünk egy háborúnk, ahol a király fia, alias a herceg is fogságba esik, de egy jólelkű katona a tiltás ellenére is megmenti. Ettől kezdve meg gondolom mindenki kitalálta, hogy mi lesz. Jön a királyi hála, majd az intrika, a szerelem és persze a fele királyság előbb vagy utóbb.

Önmagában a legnagyobb gond a sorozattal, hogy nagyon is komolyan vették az egészet. Ebben persze a fő ludas Francis Lawrence volt, aki az I Am Legend után egyszerűen nem tudott elszakadni a fennkölt emberi pátosztól és persze a korrekt kis megalomániájától. Az egész igen nagyvonalúnak és sokkolónak akart hatni, holott a háttér teljesen üres volt. A dupla részes premiert nem tudták érdemleges tartalommal megtölteni, sok volt az üresjárat, amire meg áldoztak, hát pont arra nem kellett volna. Gondolok itt a felesleges soap szálak, mint a telefon keresése, vagy a király szeretője. Ellenben a háborút elég gyorsan lezavarták, ami nem is csoda, hisz a korrekt CGI-re nem igazán futotta.

kings-pilot2

Sajnos a karakterek terén is ugyanez a helyzet. Ian McShane (Deadwood) már-már Al Pachino-i magasságokba emelkedő játékát az íróknak mindig sikerült elszúrnia. Az meg, hogy a végén nem lehet eldönteni, hogy az uralkodó melyik oldalon is ál, hát… Aztán ott van Christopher Egan (Vanished), aki úgy volt szar, ahogy a karaktere. Most komolyan, a modernkori Dávid karakterét ennyire felszínesen megírni, aztán meg odaadni egy ilyen sekélyes B-vonalbeli arcnak, mi ha nem felelőtlenség? Hogy a sebtében összehozott szerelmi szálról ne is beszéljünk. És ebből lesz majd uralkodó? Na, oda tényleg kell karakterfejlődés!

Egyébként a legnagyobb vicc, hogy a B-mozis hatás ellenére is bejött a Pilot. Van benne valami újdonság, ami miatt könnyedén guilty pleasure lehet. A modern kori Biblia feldolgozás lehet az oka, vagy talán a minőségi „dynasty soap” effektus, amire meg mostanában nem igazán volt példa. Én részemről továbbra is maradok, bár nagyobb örömmel tenném mindezt, ha látszana rajta némi A-listás szemlélet és persze pénzügyi mag.

Premier: 2009/3/15
Írta: Michael Green
Rendezte: Francis Lawrence
Nézettség: 6,07 millió
This entry has a rating of 3

free web stats