Kings – A teljes sorozat

 
Beküldte: tess 2010 May 3, 11:10-kor a(z) Kings témába.

A Kings kétségkívül a 2008/09-es szezon nagy meglepetés sorozata volt, de sajnos nem a minősége miatt, hanem sokkal inkább a fura témaválasztásának köszönhetően és hogy ennek egy országos adó, az NBC adott keretet. Sokak szerint Michael Green (Heroes, Everwood) sorozata már a dupla részes Pilot táján D.O.A. volt, megint mások szerint meg egy rendkívüli kitörési lehetőség az országos adók bevett és korlátolt repertoárjából.

kings-a

Maga a történet egy modernkori Dávid király mese lenne, egy világról, ahol az élet látszólag gondtalan és minden a tündöklésnek van alárendelve. Mese, egy modernkori metropoliszról, ahol abszolút monarchia honon, de a fényűzés mellett immáron megvetette a lábát a gyarlóság is. Silas király (Ian McShane) erőskezű uralkodó, aki a semmiből építette fel birodalmát Gilboát, majd Isten akaratából megtette birodalma ékkövének Shiloh-t fővárosnak. A városállam jóléte az évek során biztosított lett, de a határvonalakon még mindig folyik a háborúzás a szomszédos Gath ellen. Ebben viszont nagy szerepe van Silas sógorának William Cross-nak (Dylan Baker), akinek a vagyona nélkül nem épülhetett volna fel a királyság. Cross célja a háború folyamatos fenntartása, ami tovább gyarapítaná a kincstárat. A gondok akkor kezdődnek, amikor Silas király békét köt és Cross más irányba kezd kacsingatni. Ekkor jön a képbe egy esetleges királyváltás, aminek a hátterében maga a herceg Jack áll, és persze a Cross család pénze.

Ebbe az intrikákkal átszőtt családba keveredik bele egy véletlen során David Shepherd (Christopher Egan) az egyszerű vidéki katona, aki szerencséjére megmenti a herceget a fronton. A királyi család rögvest a figyelem középpontjába emeli a szerény és végletekig hűséges katonát, akiből egyszerre médiasztárt, majd tanácsadót kreálnak a nép nagy örömére. De persze a háttérben Shepherd is a folyamatos intrikák szenvedőalanyává válik, miközben végig próbál egyensúlyos királya iránti hűsége és a családja szeretete között. Ráadásul még részese is lesz egy tiltott kapcsolatnak a király lányával, a gyönyörűséges Michelle-lel (Allison Miller)

kings-b

A Pilot olyan volt amilyen, de sajnos az ott rögzült metódusok többsége folyamatosan nyomon követhető volt az egész évadban. Még az elején Francis Lawrence-nek tulajdonítottam azt a fene nagy hősi pátoszt, ami körüllengte a dupla részes Pilot-ot, de sajnos ez valójában az írók hibája volt. Sőt, az egész sorozat legtöbb negatív vonásáért az írókat lehet okolni, akik egyszerűen nem találták meg a végleges koncepciót. Folyamatosan lehetetlennek tűnő helyzetekbe hajszolták a szereplőket, ahonnan aztán igen csak nyögvenyelősen tudták kihozni őket. Sőt, gyakran előfordult, hogy ez nem is működött, na ilyenkor jött be a misztikus vallási szál, amit aztán az idő előrehaladtával egyre gyakrabban alkalmaztak.

Ugyancsak nagy negatívum volt, hogy a főbb karakterekkel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Oké, Ian McShane (Deadwood, The Pillars of the Earth) rutinos öreg róka volt, aki Al Pachino szerű fellépésével végig uralta a képernyőt. Tökéletesen elvitte Silas király karakterét mind a két véglet felé, egyszerre lehetett szeretni és gyűlölni, de ezzel vége is. Elég csak a főszereplő Christopher Egan-re (Vanished) gondolni, aki egyszerűen csapnivaló volt. Egyfelől a karaktere is igen csak felületesre sikerült, esélyét nem láttam egy percig sem, hogy ebből a karakterből egyszer, majd a Bibliai hős, az erőskezű Dávid király válik. Sokkal inkább egy ’70-es évekbeli soap sztárra hajazott, aki csőlátásban szenved és mindenki belerúghat akár háromszor is. Ugyancsak ezt éreztem Sebastian Stan (Gossip Girl) esetében is, akinek a karakterével viszont csodákat lehetett volna tenni. Stan nem egy kiemelkedő színész ez tény, de itt a ludas megint csak az íróstáb volt, akik egyszerűen nem tudták eldönteni, hogy melyik irányba is mozdítsák el a karakterét. Szinte már részenként változtatták a hovatartozását és a beállítottságát, ami aztán egy esztelenül ömlesztet maszlagos karakterben csúcsosodott ki. Sajnos Allison Miller (Boston Legal) is ebben a cipő járt a hercegnő személyében. A kezdeti szürkeséget a félidőben egy hatásos felívelés követte, de a végjátékra itt is elfogyott az írók lelkesedése.

kings-c

Ami aztán nem működött nagyban, az tökéletesen bevált kicsiben, ugyanis a Kings a mellékszereplők sorozata lett. Majdhogynem az összes mellékszereplő tökéletesen alakított. Susanna Thompson (The Book of Daniel, NCIS) a királyné személyében, míg Eamonn Walker (Justice, Oz) a tiszteletes személyében hozta folyamatosan az állandó minőséget. De persze a legnagyobb érdem Dylan Baker-t (Drive, The Book of Daniel) illeti, aki megteremtette a modernkori Cliff Barnes figuráját. Egyszerre volt ördögien gonosz és hihetetlenül peches is, de legalább az ő karakterében végig volt valami tűz. Nem úgy, mint a meglepetés vendégszereplőnek kikiáltott egykori gyereksztárban Macauly Culkin-ban. Culkin üde színvolt volt végig, de mégsem tudtak mit kezdeni a beteges karakterével, ami igaz nem sok színészi játékot követelt meg, de érdemben mégis tökéletesen ment a számára. Azonban az én személyes kedvencem mégis Leslie Bibb (Crossing Jordan, Popular) volt, aki tökéletesen hozta a szexi szuka eyecandyt, aki alattomos és bárkinek befekszik az előrelépésért, de persze az írók vele sem tudtak hosszútávon mit kezdeni.

A sorozat másik nagy érdeme a kitűnő mellékszereplői vonal mellett a high-value megvalósítás volt. Egyszerűen gyönyörű volt nézni a New York-ra hajazó városállamot, a jól megkomponált, biblia ihlette jeleneteket, a visszafogott királyi pompát, ami egy új szintre emelte a modernkori soap-dráma műfajt. Merthogy minden előnye és hátránya ellenére is, ez nem más volt, mint egy modern kori Dallas, gyengébb karakterekkel leosztva, ellensúlyozva mindezt egy jókora misztikus szállal.

kings-d

Azonban hiába volt eredeti és okos az alapkoncepció, ha a nézők egyszerűen nem voltak rá kíváncsiak. A Pilot 6,07 millióról indult, amit drasztikus zuhanás követett, így a 4. rész után száműzték szombatra, ahol egy részt bírt ki, majd jött a nyári menetelés a végbe. A teljesség kedvéért a 4. rész 4,51 milliót hozott, a szombati próbálkozás már csak 3,61 milliót, míg a nyári jutalomkör mélypontja 1,3 millió néző lett.

Végső soron is azt kell, mondjam a Kings, egy közepesnél jobban sikerült modernkori soap-dráma volt, amit tényleg csak az eredeti alapkoncepció és a szokatlanul erős mellékszereplők vittek előre. Érdemben darálásra termett, de közel sem a főszál miatt. Azt viszont utólag el kell ismerni, habár a készítők egy feledhetően komor hangulatú finálét hoztak össze, amiben az összes nyálas klisé jelenet felvonult a záróakkordot mégsem happy endre vették. Szóval már csak ezért is érdemes kitartani mellette.

This entry has a rating of 3.5

free web stats