That ’70s Show – A sorozat, amit látni kell

 
Beküldte: Kanyecc 2010 May 31, 16:28-kor a(z) kritika,Rég volt témába.

Done!

Ledaráltam! 204 epizódot megért That ’70s Show azon szitkomok közé tartozik, amit bármikor, bárhonnan szívesen újra néznék. Ez egy remekmű. Hogyan volt erre képes a Fox? És mostanság miért nem képes ilyen maradandót alkotni? Mi változhatott az elmúlt 10 évben? (Kicsit többen, tudom!) A sorozat 1998 és 2006 között élt meg 8 évadot. Most az egyszer nem kritikai oldalról fogom megközelíteni, inkább csak leírom a gondolataimat, miért lett nálam a No.1 szitkom egy kis időre, de a TOP10-ben ott a helye.

70scast3

’90-es években egy olyan koncepciót gyártani, ami a ’70-es évekbe repít vissza? WTF! Valljuk, nem sok ilyen van, pláne szitkomok világában. Kicsit fura is volt leülni a pilot epizódja elé, mert lerítt róla, mennyire gagyi. Fakó képernyő, fura haj- és ruhaviselet. Hova csöppentem? – tettem fel egyből a kérdést, de a humorával hamar magával ragadott és végülis maradtam az egész sorozat.

(Itt jegyezném meg, hogy az HBO Comedy által készített szinkronnal történt a darálása. Sokan esküsznek az eredetire, de ahhoz nem volt szerencsém, viszont egyik haverom, aki az első két évadját angolba darálta le hamar átállt a „honosítva nézők” oldalra. Szóval annyira rossz nem lett.)

Kétség nem fér hozzá, hogy ez az a sorozat, amit látni kell. Magam se tudom igazából, hogy mivel sikerült ennyire belopni magát a szívembe, de esti kikapcsolódást kétségtelenül garantálta. Jah, hogy miről szólna? Van egy haveri társaság. Pár fiú, pár lány és egy cserediák, aki… ízé nem tudjuk honnan jött, de ott van, mert felkarolták és bevették a bandába. Szabadidejükben általában (értsd: mindig) Forman-éknél csöveznek, tévéznek vagy éppen alkohol után sóvárognak. Mint azt a mostani fiatalság is csinálni szokta. Jah és ott van még a fő, meg a kör, merthogy néha előveszik a zöldbarátot és körbe ülve beszélnek minden marhaságról.

Copy-of-70scast

Mindenkinek megvan a maga örült szokása. Ott van Red Forman, azaz Eric apja, aki harcolt a vietnámi háborúba, gyakta a sárgákat és visszasírja a kommunista időket. (Azok a régi szép idők.) Felesége, Kitty ápolónő a helyi kórházban, aki nem veti meg az alkoholt nap közben se. Ott van a lányuk, Laurie, aki egy „utolsó kurva” hírében áll a fiúk körében; illetve fiúk, Eric, aki megszállott Star Wars rajongó. Eric haverjai között: Donna (a nagymellű), Michael (az „agynélküli”), Jackie (a cicababa) és Fes (a cserediák) kap helyet. A szereplőgárda jóval népesebb, szóval akit részletesebben érdekelne, használja a google-t.

A klisés dolgok persze belőle se hiányozhatnak. Négy pasi, két csaj. (Ez a haveri felállás, szülők és mellékszereplők nélkül.) A józan logika adja, hogy egy csajjal két fiú mindenképpen fog kavarni, sőt, ha nem mindegyik. A sok ökörködés mellett a háttérbe mennek a szerelmi szálak. A kezdésben Jackie-Michael párosról kell beszélni, majd a későbbiekben ez kicsit kibővül és/vagy átalakul. (Nem spoilerezném el, hátha van olyan, akinek éppen most hozom meg a kedvét az egészhez.)

Copy-of-70scast2

Nehéz lenne megmondani, melyik évad volt a legjobb. Egyet viszont tudok, az utolsó kettőt nem élveztem annyira, mint az előző hatot. A közepe – negyedik és ötödik – lehetett talán a legjobb, amikor még se éretlenek, se túlérettek nem voltak a szereplők. Minden évadnak megvolt a maga zenei világa. Az ötödikben Led Zeppelin-láz, a hatodikban The Who-láz, a hetedik pedig a Rolling Stones-láz, a nyolcadikban Queen-láz tombolt.

Azt se feledjük el, hogy megannyiszor tűnt fel a részekben az a bizonyos újság, amitől zengett egy darabig a crossover rovatunk. Rengeteg jó beszólás hagyta el a karakterek ajkát. Ott van Red-nek az állandó „fenékbe billentős” szövege. Mennyi módon tudta ez elmondani… Vagy Michael-nek az idióta megnyilvánulása, arról nem beszélve, hogy fűhatása alatt mindenki átment tudásba és felfedezett örült dolgokat vagy éppen rádöbbent az élet szépségeire. Áhh. Nehéz felsorolni mindet, mert tényleg nagyon sok ilyen volt.

A sorozatzáró epizódja hasonló volt a Lost-éhoz, azaz minden karaktert visszahívtak, merthogy időközben pár főszereplő eltűnik és helyükre érkezik új. Kaptunk egy visszaemlékezős részt, avagy a sorozat színe javát. A legjobb pillanatok morzsába szedve. Ez kellett a végére. Itt is maradt sok elvarratlan szál, mint ahogy a fentebb emlegetett ABC-s remekmű esetében. Pl.: Nem tudtuk meg, honnan jött Fes és mi a valódi neve? – egész sorozat alatt megannyi lehetőség lett volna elárulni, de a készítők direkt hajtépésként nem árulták el.

Kapott spinoff-ot is, ami rövid életű volt és That ’80s Show címet hordozott. Be kéne nevezni rá, mivel nagyon foglalkozta, hogy mit sikerült benne összehozni, sőt, az angolok is feldolgozták Days Life These címen. Megannyi csatorna megvette az ismétlési jogát az eredeti koncepciónak: The CW, TeenNick, ABC Family, MyNetwork TV, FX, TV Land TVTropolis…

Szerintem, itt most lezárom, mert gondolat lenne még sok, viszont reménykedem benne, hogy ezzel az ajánlóféleséggel sokak kedvét hoztam meg. Pontszámot ne várjatok!

U.I.: A vendégszereplő gárda is nagyon népes: többek között Summer Glau is beugrott, amiről írtunk is.


free web stats