Fogalomtár: LA Screenings

 
Beküldte: Kanyecc 2010 June 1, 10:42-kor a(z) Fogalomtár témába.

Lezárult az idei LA Screenings, de valójában mi is volna ez? Hátha akad olyan olvasónk, aki nincs tisztában az alapfogalommal, ezért most jöjjön némi fejtágítás.

Hosszabb nevén Los Angeles Screenings-ről lenne szó, ami az upfront után kerül megrendezésre. Az Upfronthoz hasonlóan ez is majdnem egy hétig tartó rendezvény, ahol a stúdiók bemutatják a berendelt finomságokat. Egyesek a legnagyobb tévés vásárnak tartják, hiszen a világ minden részéről érkeznek – Magyarországról is – (az egyes csatornáktól) vásárlók, akik ki vannak éhezve a sikergyanús koncepciókra. Ekkor történik a megvétel, s ekkor láthatják elsőként az egyes pilotokat, amik alapján a csatornák pár héttel ezelőtt döntöttek.

Itt szó sincs csatorna lebontásról. Itt csak a stúdiók vannak jelen. Senkit se érdekel, hogy ki-melyik csatornának gyártotta. Ez a szép benne. Mindenki egyen rangú, ha úgy tetszik. A stúdiók között helyett kap: a CBS Studios (Hawaii Five-O, Blue Bloods), az ABC Studios (Ditroit 1-8-7, My Generation, No Ordinary Family), a Lionsgate (Running Wilde), a 20th Century Fox (Lonestar, Mixed Signals, Terra Nova), a Universal Media Studios (The Event, Law & Order: Los Angeles), a Sony Pictures (Mr. Sunshine) és a Warner Bros. (Hellcats, Chase, Nikita, $#*! My Dad Says).

Mint azt említettem, magyar résztvevői is vannak a rendezvénynek. (A nap folyamán lesz róla szó.) Az európai tévécsatornákhoz hasonlóan a magyarok is hosszútávú szerződésben állnak egy-egy stúdióval. Például: a Tv2 a CBS Studios-val, a Universal Meda Studios-val és a Sony Pictures-szel, míg az RTL Klub az ABC Studios-val, a 20th Century Fox-szal és a Warner Bros.-szal.

Feltehetnétek a kérdést, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy ABC Studios sorozat a Tv2-nél kössön ki? Nagyon egyszerű és kézenfekvő az oka. Ha a közvetlen szerződésben álló fél passzolja a produkciót, akkor szabad a vásár, azaz olyan csatorna is megvásárolhatja, aki valójában nem áll szerződésben vele. (Remek hazai eset a Született feleségek. Azóta már 10 ezerszer megbánta az RTL Klub a tettét.)


free web stats