Pretty Little Liars – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2010 June 15, 23:54-kor a(z) kábelsorozat,Pilot,Pretty Little Liars témába.

Megérkezett a kábelcsatornák Hidden Palms-a? – Egész rész alatt azon tűnődtem, hogy az ABC Family nagyon ráment a tinisorozatok mindenféle variációjának a kiaknázására. Ha jobban belegondolunk, kaptunk tőlük: terhességgel foglalkozót (Secret Life of the American Teenager), „maga módján”randizóst (10 Things I Hate About You), tornászokkal foglalkozót (Make it or Break it), illetve érkezik egy kövércsajos is (Huge). Múlt héten meg ugye debütált a PLL, ami a rejtélyes, fejtörős műfajba sorolható valamelyest és talán ez az egyik legjobb alműfaj.

vlcsnap-2010-06-15-23h50m23s193

Tisztázzuk gyorsan az alapkoncepciót, ami arról szólna, hogy van öt csaj, akik nagyon jóban vannak egymással, de nem lenne bajukra, ha egyikőjük egyik napról a másikra csak úgy eltűnne az életükből. Egy nyári éjszaka álmuk valóra is válik. Allison felszívódik, mi pedig ugrunk egy évet előre az időben, amikor is mindenki próbálja élni az életét, de a titok még mindig bennünk lakozik. Nem árulhatják el senkinek mi történt akkor, de igazából ők se nagyon tudják. Mélyen legbelül hibáztatják magukat, amit persze nagyon jól lepleznek a válóságban.

Tudni kell, hogy a történet alapjául Sara Shepard nyolc részes könyvsorozata szolgált. Itt érhet némi gátlás bennünket, főleg ha a kíváncsibbak közé tartozunk, mert ha beleolvasunk a regénybe, akkor lehet le fogunk lőni néhány olyan fordulatot, amit mégse kéne. Hát igen, jó lenne tudni, hogy mennyire kötik a készítők az ebet a karóhoz, no de kanyarodjunk csak vissza… Szóval ott tartottam, hogy egy évvel később folytatódik a sztori. Valaki így, valaki úgy próbálta átvészelni ezt az időszakot. Csak van egy kis bibi. Rejtélyes SMS-eket kezdenek el kapni az eltűnt Allison-tól, ami felborzolja a kedélyeket, mert hát sok titkot tud róluk. Szinte mindent. No meg azt se díjazta, hogy „nem találták meg”.

Több sorozat ötvözését figyelhetjük meg benne. Leginkább a Gossip Girl köszön vissza. Vegyük csak alapul, hogy az egyik főhős éppen Európából tért vissza. (Hm… de ismerős.) Aztán sok a titok, kevés a tudni való, amit jó lenne tudni. A másik sorozat, hát talán a Desperate Housewives volna, mert ott van titok, elég sok. Viszont a Hidden Palms pontosan lefedi az egészet.

Nagyon erős a zenei világa. Csak úgy adagolják belénk a tinik közkedvelt pop számait. Ha jobban belegondolunk, akkor van értelme, hiszen a slágerre mindenki bukik, pláne, hogyha egy sorozatban is jelen van. Az első 10 percben – nem igazán számolta, de – minimum 5-6 darabot kapunk. Ismerősek, viszont annyira mégsem, hogy fejből tudjam: melyik-kihez tartozik. Másrészről, a tinik vannak ezzel az egésszel megcélozva. Ezzel csak adnak egy újabb löketet az egésznek. Harmadrészről felhívnám a figyelmet az öltözködésre. Megint csak a Gossip Girl köszön vissza, mert ezek a lányok se vetik meg a méregdrága dolgokat vagy azt, hogy ezeket fizetés nélkül elhozzák az áruházból.

Összességében:

Már összegzés? Na jah, mivel a súlyát ide akarom írni. Az a harci helyzet, hogy ez a pilot epizód jó lett volna, ha nem altatják el az embert. Ez a 42 perc számomra hosszúnak tűnt. A karakterek bemutatása se igazán sikerült. Ránézek a casting képre és vannak lyukak, mert hirtelen fogalmam sincs, hogy melyik leányzót, hol is kellett látnom. Nem is ez a nagy problémám.

A következő részek hangsúlyát az irányvonalnak a megadása fogja adni, hiszen ha lesiklik a kijelölt útvonalról, akkor könnyedén a 10TIHAY sorsára kerülhet. Ettől persze nem félünk, mert van benne potencia, illetve a tinik bukna az ilyen tini-soap műfajra. Tetszett benne az is, hogy flashback-ek formájában nyerhettünk bepillantást az eltűnt Allison életébe, amikor még a csajokkal együtt logót. Erre is nagyon oda kell figyelniük, ahogy nekünk is, mivel a legtöbb apró részlet ebben lesz elrejtve.

Buktatók közé tartozik a klisés jelenetek túlsúlya. Egyből levágta mindenki, hogy mennek hancúrozni a fiatalok, mikor találkoztak. Vagy amikor megtörtént a temetés feltűnik a színen egy nyomozó, aki rájuk rémiszt. Jah, és csak nekem tűnt fel, hogy senki se látta a halott Allison-t? Csak egy letakart hordágyat és egy lefedett koporsót láttunk, de hullát… sehol!

This entry has a rating of 2.5

free web stats