Fogalomtár: Comic Con

 
Beküldte: Kanyecc 2010 July 11, 22:49-kor a(z) Fogalomtár témába.

Júliusba léptünk, ami azért fontos, mert ez a hónap egy rangos eseménynek ad időpontot. Minden esztendőben megrendezésre kerülő Comic Con-ról lenne szó, avagy hosszabbik nevén: Comic-Con International: San Diego-ról, ami szoktak Comic Con, Comic-Con vagy San Diego Comic-Con néven emlegetni. (Mi általában Comic Con-ként, azaz kötőjel nélkül írjuk, de a jelek szerint helytelen, szóval rááll a folytatásban a kezünk a helyesírására.)

sd-comic-con-logo[1]

Magyarul a San Diego-i Nemzetközi Képregény Találkozóról lenne szó, amit általában júliusban tartanak, a kaliforniai San Diego-ban. (Korábban Golden State Comic Book Convention, majd San Diego Comic Book Convention hívták.) Az első találkozó 1970-ben került megrendezésre, amit Shel Dorf és lelkes csapata hozott össze. Az idő múlásával a rendezvényhossza nem változott. Maradt a szokásos 4 napos móka, amit csütörtökön – de volt már rá példa hogy szerdán – nyitnak meg és tart egészen vasárnapig. Mindez a San Diego Covention Centrel-ben.

(A Comic-Con Onternational más összejöveteleket is szokott rendezni. Hozzájuk tartozik a WonderCon és az Alternative Press Expo (APE). Mi velük nem foglalkoznánk, sőt jó tudni, hogy a Comic Con-on is van díj, mivel itt osztják ki az Inkpot-díjat és az Einser-díjat. Utóbbi a képregényesek körében híres elismerés.)

Ott jövünk mi a képbe, hogy az idő múlásával egyre jobban kezdte kinőni magát. Már nemcsak a képregény fanatikusokat fogadta, hanem az évek múlásával popkultúra más-más területeit is bevonták. Mára az animek, a rajzfilmek, a mangak, a videójátékok, a filmek, a kártyajátékok mellett a televíziós sorozatok is helyet kapnak, így tényleg azt lehet mondani, hogy a jelenlévő népnek van bőven választási lehetősége. (Mostantól sorozatokra fókuszálva folytatnám.) Más részről a jelenlévő tagok ráeszméltek egy fontos dologra: Ez a legjobb hely, ahol össze tudják hozni a sorozat készítőit és szereplőit a sok rajongóval, akik bátran kérdezhetnek tőlük és szívesen válaszolnak – már ha nem olyan a kérdést kaptak, amit 7 pecsétes titok övez. A bejutás pénzes móka. Lehet vásárolni jegyeket, mint egy foci meccsre vagy egy VOLT-fesztiválra, szóval ha Amerikában laknék, ott lenne a helyem. 2007-ben 125 ezer látogatót regisztráltak, ami rengeteg ember, de évről évre ez a szám lineárisan emelkedik.

Minden jelenlévő sorozatnak (és persze a többieknek is) van külön panelja. Itt tűnnek fel a szereplők és a készítők, mintha egy sajtótájékoztatón lennének, csak kicsit oldottabb szituációban.

Harmad részt azt se feledjük el, hogy remek hely a bepromózásra. Az elmúlt években több csatorna mutatta meg – jobbik esetben – az újonc sorozatának a pilot epizódját vagy – átlag esetben – csak egy kis részletet, amit általában mi csak a Youtube-ra felpakolt telefonnal és kamerákkal felvett videókból láthattunk. Tavaly pl.: a FlashForward-ból láthattak a jelenlévők 17 percet, amit mi is leközöltünk. Idén az NBC jóvoltából pl.: a The Event-nek láthatjuk az őszi nyitó epizódját, legalábbis remélem hogy nem marad 4 fal között az anyag.

Negyed részt, rengeteg epic cuccot lehet bezsebelni. Mondanom se kelljen, de ez egy olyan alkalom, amikor a panel képviselői valamilyen apróságokkal mindig előállnak. Legyen az egy kulcstartó, egy kitűző vagy egy direkt erre az alkalomra legyártott DVD-kiadás, persze korlátozott limitszámmal. Tavaly a Dollhouse-ból kaptunk ilyent.

Már csak az a kérdés, hogy olvasóink közül ki lesz ott a rendezvényen?


free web stats